image

Consumentenbond wil dat Facebook gebruikers compenseert voor schenden privacy

woensdag 15 juli 2020, 13:12 door Arnoud Engelfriet, 11 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Juridische vraag: Ik las dat de consumentenbond een massaclaim tegen Facebook is gestart wegens privacyschending. Kun je eens uitleggen hoe dat nou werkt, juridisch? Want waarom handhaaft de Autoriteit Persoonsgegevens niet gewoon zelf?

Antwoord: De AVG is er natuurlijk al sinds 2018 maar de reden dat de Bond nu pas deze stap maakt, is dat het pas sinds kort mogelijk is om een massaclaim met schadevergoeding te brengen bij de Nederlandse rechter (art. 3:303a BW). Tot die tijd had de Bond alleen een verbod kunnen eisen, maar dat schiet niet zo op want dat zal Facebook niet echt pijn doen. Dan verzinnen ze weer wat nieuws. Een schadeclaim, en vooral heel veel vervolgclaims vanuit de rest van Europa, dát doet pijn.

Had dit nu niet beter via de toezichthouder kunnen gaan? Die is natuurlijk al naar Facebook aan het kijken en ik zie daar ook echt wel boetes vandaan komen. Alleen, het is voor de AP lastiger om een boete op te leggen dan voor de Consumentenbond om een schadeclaim te doen. Een boete vereist een heel bestuursrechtelijk traject: inspraak, reacties, concepten, toetsing aan boetekaders en richtlijnen, zorgvuldige besluitvorming et cetera. Dat duurt naar zijn aard twee jaar. (Plus AVG-gedoe over de competente leidende toezichthoudende autoriteit, juristen krijgen hoofdpijn van deze wetsartikelen, artsen staan versteld).

Terwijl een schadeclaim bij de burgerlijke rechter gewoon een jaartje is met een paar rondes verweerschriften en repliek/dupliek en dan een uitspraak. De onderbouwing kan makkelijker: een boete moet je gedetailleerd motiveren, de schadevergoeding kan -in theorie- zijn "wat uwedelachtbare billijk acht (artikel 6:97 BW)". En ja, het grote probleem is natuurlijk dat de Bond geen harde getallen op de schade kan zetten. Wat is je schade doordat Facebook je profiel blootstelde aan rare advertenties of politieke manipulatie? Inderdaad, laat ik ook liever aan de dikke duim, pardon het rechtsgevoel van de rechter. Maar denk aan 50 tot 100 euro.

Per persoon ja. En we hebben in Nederland iets van 14 miljoen volwassenen die dus kwalificeren als consument. Ook Facebook vindt iets van 14 miljoen maal 50 euro, zeker als er een dwangsom achteraan komt én andere consumentenbonden deze zelfde claim btrengen vanuit hun land. (Dit is meer dan de 10,4 miljoen Nederlandse Facebookgebruikers want daar zitten ook minderjarigen tussen en bovendien volgt Facebook je ook als je geen lid bent.)

Het voornaamste voor mij is dat dit volgens mij is hoe de AVG moet werken. Toezichthouders zijn leuk en aardig maar naar hun aard te grofmazig en traag om elke overtreding aan te pakken. Massaal kleinschalig handhaven werkt veel beter, en helemaal als private partijen dat doen met schadeclaims zoals deze. Dus ik hoop dat er nog vele volgen.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (11)
15-07-2020, 14:00 door Anoniem
Leuk, maar het gaat om data. Data kun je niet terug halen ofzo.
Hoe wil je zoiets 'compenseren' dan?
15-07-2020, 21:55 door Anoniem
Gratis identity theft verzekering en schade vergoeding.
Moet maar eens afgelopen zijn dat die amerikaanse bedrijven alles kunnen doen omdat den haag bang is voor economische sancties van trump.
16-07-2020, 08:47 door Anoniem
Door Anoniem:Moet maar eens afgelopen zijn dat die amerikaanse bedrijven alles kunnen doen omdat den haag bang is voor economische sancties van trump.

Even een sideshow, maar dat is een van de belangrijkste redenen om in zulke relaties Europees samen sterk te staan. Een Nederlands tekkeltje (1/20e de US economie) wordt opgevreten, een Europese Bouvier (2/3) geeft een serie gevoelige knauwen terug.

Saillant detail overigens:

Plus AVG-gedoe over de competente leidende toezichthoudende autoriteit, juristen krijgen hoofdpijn van deze wetsartikelen, artsen staan versteld

Het is goed om in de gaten te houden dat de leidende autoriteit in de pers komt met dat ze een boete hebben uitgedeeld. Dit ondanks dat de oorspronkelijke klachten misschien wel uit de hele EU komen. De klagers weten dit overigens, die krijgen een brief met tekst en uitleg. Maar het grote publiek niet...
16-07-2020, 09:45 door Anoniem
Wanneer Google met Android met alle apps?
16-07-2020, 10:27 door Anoniem
wat een ziek verhaal
16-07-2020, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem: Leuk, maar het gaat om data. Data kun je niet terug halen ofzo.
Hoe wil je zoiets 'compenseren' dan?
Dat staat toch in het artikel? "schadevergoeding". Dat zal nooit heel veel worden omdat enige schade meestal
niet hard te maken is en het dus een symbolisch bedrag "wat uwedelachtbare billijk acht (artikel 6:97 BW)" moet
worden. Dit is niet bedoeld om de schade ongedaan te maken maar om je een gevoel van genoegdoening te
geven waardoor je met de schade kunt leven.
16-07-2020, 11:13 door Anoniem
Harstikke leuk dat ze doen, maar waar ligt de verantwoordelijkheid van de gebruiker? Binnen de security gemeenschap wordt er al zolang Facebook bestaat argwanent en zelfs waarschuwend gekeken naar wat ze allemaal van je willen weten en hoe ze daar mee omgaan. Zonder al te veel effect, want je ziet nu dat velen Tiktok installeren, dat waarschijnlijk nog slechter met je gegevens omgaat dan andere socialmedias. Maar niemand die zich daar echt zorgen om lijkt te maken.
16-07-2020, 11:59 door Anoniem
Volgens mij eigenlijk zinloos. Nederlanders zijn zo gek op gratis dat ze overal mee instemmen. Voor Whatsapp moest ik in het VK netjes voor betalen (jawel 48p/maand), als je dat in Nederland zou doen haken de mensen massaal af, nee liever grootmoeder op de brandstapel dan iets betalen.

Er bestaat geen gratis in deze wereld, dus je betaald gewoon voor Facebook alleen niet met centjes.. Ja je zou eventueel kunnen beargumenteren dat de gemiddelde Nederlander te dom is om dat te begrijpen, gek dat ze er als de kippen bij zijn om mee te doen - schadevergoeding in centjes - daar leven we voor..
17-07-2020, 15:15 door Anoniem
Facebook vereist ook al jaren een kopie van je legitimatie bij account-unlocks, wat in strijd met Europese en NL wetgeving is. Daar zijn ze in Duitsland al voor veroordeeld, maar de AP doet er geen reet aan ...
17-07-2020, 18:13 door MathFox
Ik heb iets verder op de Consumentenbond pagina gelezen en het is mij onduidelijk hoe de advocaten in deze hun kosten berekenen. Bij schikkingen in class action zaken in de VS komt het regelmatig voor dat de advocaten er met een paar miljoen vandoor gaan terwijl er voor de gedupeerde consumenten maar een paar ton te verdelen valt.
18-07-2020, 22:09 door Anoniem
Betalen? niets van betalen alle informatie die zij iligaal verkregen hebben verwijderen onverbiddelijk.
Alle fotos weg alle filmpjes weg en als zij het onderscheid niet kunnen maken tussen ilegaal en legaal :
dwang tot het formateren van hun hd en vernietigen van data.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.