Privacy - Wat niemand over je mag weten

Verzekerd verzenden met PostNL

28-08-2020, 14:00 door Anoniem, 37 reacties
Als je tegenwoordig een bestelling laat bezorgen met PostNL, gelden deze corona regels:
Voor een contactloze bezorging, vragen we je een geldig legitimatiebewijs bij de hand te hebben. Geef de drie laatste tekens hiervan door aan onze bezorger. Die tekent hiermee dan voor de ontvangst van het pakket.

Ik begrijp dat dit een imitatie is van credit cards en dat het iets is met 'identiteitskaarten' en dus identiteit. Maar is dit de beste methode? Kan je ook '007' of '112' opgeven? Wat als je een dag later weer wat besteld? Kan je dan weer een nieuwe code verzinnen? Of heeft de back office van PostNL dit door?

Volgens mij zijn we een beetje aan het afstappen van de laatste drie nummers van een credit card, juist omdat het zo vatbaar is voor misbruik. Net zoals je leeftijd als controle van wie je bent. Iedereen kan je geboortedatum opzoeken op Facebook.

Ik heb een pakketje bij mijn ouders laten bezorgen door een webwinkel. En mijn vader was niet thuis, dus mijn moeder heeft contactloos getekend voor het pakketje. Maar nu heeft PostNL de laatste drie cijfers van mijn moeders identiteitskaart in een hele grote online database gestopt. Voor ik weet niet hoelang. Iedereen met een track&trace code en mijn ouders postcode kunnen deze opzoeken met TOR.

Moet ik hier blij van worden en mij veilig en gezond voelen?
Ik kreeg deze corona regels pas te zien na mijn betaling aan de webwinkel.

De bezorger zei dat veel mensen hun identiteitskaart niet voorhanden hadden en dan alsnog een krabbel mochten zetten op de PDA van de bezorger. Zelf zou ik dit veiliger vinden.
Reacties (37)
28-08-2020, 14:17 door Anoniem
Hier legt de bezorger het pakket neer, belt aan, doet een paar stappen achteruit en wacht even af. En rent vervolgens weg als er leven bij de voordeur is.

Met legitimeren bij m'n eigen voordeur? No way! Dan neem je het pakketje maar weer mee ofzo. Stelletje mafketels bij PostNL!
28-08-2020, 15:09 door Anoniem
Ik zou er niet van wakker liggen. Net zoals dat je een neppe handtekening kan opgeven, lijkt het mij dat je ook een neppe cijferreeks kunt opgeven. Het gaat er overigens niet om dat ze weten wie het pakketje aangenomen heeft, maar vooral een bewijs hebben dát het is aangenomen (door iemand die op het juiste adres woont). En het liefst op zo'n manier dat het achteraf lastig is om te ontkennen is.

In tegenstelling tot een leefstijdscontrole of creditcard CVV nummer, worden die cijfers/tekens dus niet gebruikt als authenticatiemiddel. (Wel als je het pakketje ophaalt bij het postkantoor overigens, maar dan controleren ze ook je legitimatiebewijs.) Waarom je er dus misbruik van zou kunnen maken, is mij niet helemaal duidelijk. Niet meer dan dat je een neppe handtekening kunt neerzetten althans.

Daarnaast lijkt een track&trace code vrij uniek, dat is dus niet iets wat je met een paar keer gokken hebt gevonden. Helemaal niet in combinatie met een postcode. Bovendien is de PostNL site niet te bereiken via tor (tot mijn ongenoegen) en zullen ze ook wel maatregelen hebben om te voorkomen dat je dit te vaak kunt proberen. Dat iedereen die handtekening zou kunnen opvragen lijkt mij dus wat vergezocht.
28-08-2020, 15:22 door Anoniem
Niks getekend. Werd gewoon afgegeven.
28-08-2020, 15:26 door Anoniem
Hier net zoals anoniem 14:17 de postbode vraagt nergens naar, en mocht hij dat doen geef ik geen enkele gegevens
nietgoed mag hij het pakket mee terug nemen. Er zijn ook web winkels waar je telefoon nm moet ingeven, en als tien
maal nul niet werkt dan geen bestelling en geboorte datum geef ik nooit.
28-08-2020, 19:58 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou er niet van wakker liggen. Net zoals dat je een neppe handtekening kan opgeven, lijkt het mij dat je ook een neppe cijferreeks kunt opgeven. Het gaat er overigens niet om dat ze weten wie het pakketje aangenomen heeft, maar vooral een bewijs hebben dát het is aangenomen (door iemand die op het juiste adres woont). En het liefst op zo'n manier dat het achteraf lastig is om te ontkennen is.

In tegenstelling tot een leefstijdscontrole of creditcard CVV nummer, worden die cijfers/tekens dus niet gebruikt als authenticatiemiddel. (Wel als je het pakketje ophaalt bij het postkantoor overigens, maar dan controleren ze ook je legitimatiebewijs.) Waarom je er dus misbruik van zou kunnen maken, is mij niet helemaal duidelijk. Niet meer dan dat je een neppe handtekening kunt neerzetten althans.

Het gaat om het hergebruik. Als iedereen die drie cijfers voor van alles gaat gebruiken..

Bij de apotheek hier krijg je een korte willekeurige cijfercode per mail waarmee je je medicijnen op kan halen (Tenminste, voor corona. Nu proberen ze altijd te bezorgen). Dat is veel beter dan een deel van je ID kaart opslaan voor een onduidelijk doel.

Daarnaast lijkt een track&trace code vrij uniek, dat is dus niet iets wat je met een paar keer gokken hebt gevonden. Helemaal niet in combinatie met een postcode. Bovendien is de PostNL site niet te bereiken via tor (tot mijn ongenoegen) en zullen ze ook wel maatregelen hebben om te voorkomen dat je dit te vaak kunt proberen. Dat iedereen die handtekening zou kunnen opvragen lijkt mij dus wat vergezocht.

Okee. Alleen de webwinkel, PostNL en de ontvanger van het verzekerde pakket kunnen erbij.

Ik vind het wel goed dat ze TOR blokkeren. Maar gezien de cookies die PostNL probeert te plaatsen als je je track&trace controleert, is het geen liefdadigheid of privacy waar het ze om gaat.

TS
29-08-2020, 00:11 door Briolet
Door Anoniem: Daarnaast lijkt een track&trace code vrij uniek, dat is dus niet iets wat je met een paar keer gokken hebt gevonden. Helemaal niet in combinatie met een postcode.

Dat unieke ligt aan de afzender. Wij gebruiken al 20 jaar barcode boeken met 400 tot 1000 stickers. Die zijn doorlopend genummerd. De combinatie met een postcode is dus nodig om te voorkomen dat iedereen de andere barcodes van die verzender kan opvragen om te kunnen zien waar zij nog meer zaken mee doet.

Per 1 januari stopt PostNL overigens met de boeken met barcode stickers voor aangetekende post. Per die datum moet je alles digitaal doen bij PostNL. Dus ook het genereren van een barcode. We genereren die barcodes sinds een paar week en het ziet er inderdaad random uit. Als er een volgorde in zit, is het i elk geval niet per klant.

Door Anoniem: …Met legitimeren bij m'n eigen voordeur? No way! Dan neem je het pakketje maar weer mee ofzo. Stelletje mafketels bij PostNL!
.
Het is niet postnl die hier om vraagt, maar het is de afzender die wil dat er voor ontvangst getekend wordt. Als jij het pakje dan terug laat gaan, ben je zelf de mafkees.

Er zijn al mensen veroordeeld omdat er bij de voordeur geen identiteit gecontroleerd wordt. Ik ken een voorbeeld van twee zakelijke partners zie in ruzie uit elkaar gingen en voor de rechtbank eindigden. De rechtbank stuurde de dagvaarding aangetekend op naar het zakelijke adres, maar hij werd door de partner aangenomen. Die dit niet doorgaf, waardoor de gedagvaarde zich niet kon verdedigen en bij verstek veroordeeld werd. Het is niet voor niets dat de verzender om een handtekening vraagt.
29-08-2020, 06:40 door Anoniem
Door Anoniem: De bezorger zei dat veel mensen hun identiteitskaart niet voorhanden hadden en dan alsnog een krabbel mochten zetten op de PDA van de bezorger. Zelf zou ik dit veiliger vinden.
Ik vind die krabbels al niet veilig. Ik ben bij benadering niet in staat om op dat gladde schermpje iets neer te zetten waarvan ik zelf kan terugherkennen dat ik het mijn krabbel is, laat staan dat een derde er iets mee kan aantonen. Ik heb trouwens de indruk dat het er juridisch weinig toe doet hoe herkenbaar een handtekening is, maar dat het erom gaat dat je strafbare dingen doet als je achteraf liegt over de vraag of je hem nou wel of niet gezet hebt. Juristenlogica werkt anders dan IT-logica.

Om aan de anecdotes over pakketbezorgers er twee toe te voegen: ik heb meegemaakt dat een pakketbezorger een pakketje wilde afleveren bij mij voor buren die niet thuis waren waar ik vanwege een burenruzie toen niets voor wilde aannemen. Die vent werd nijdig op mij omdat hij zelf al de krabbel voor ontvangst had gezet en nu zat met iets dat niet klopte. Ook heb ik meegemaakt dat een pakketje waarvoor getekend moest worden opeens als bezorgd op de track&trace-website stond terwijl het nog helemaal niet bezorgd was. Toen de bezorger, ruim na het eind van het bezorgtijdvak op de site, het alsnog bezorgde bleek dat hij door een uitzonderlijk zware avondspits vertraging had opgelopen (het was inderdaad zo'n dag) en een baas had die overmacht als excuus niet accepteerde. Om geen problemen met zijn baas te krijgen had hij dan maar alle pakketjes die de deadline niet gingen halen als bezorgd gescand.
29-08-2020, 06:53 door Anoniem
Het is niet postnl die hier om vraagt, maar het is de afzender die wil dat er voor ontvangst getekend wordt. Als jij het pakje dan terug laat gaan, ben je zelf de mafkees.
Neu, dan is het de afzender... Ik legetimeer me niet bij m'n eigen voordeur. Punt.
29-08-2020, 07:15 door Anoniem
Door Anoniem: Bij de apotheek hier krijg je een korte willekeurige cijfercode per mail waarmee je je medicijnen op kan halen (Tenminste, voor corona. Nu proberen ze altijd te bezorgen). Dat is veel beter dan een deel van je ID kaart opslaan voor een onduidelijk doel.
In tegenstelling tot PostNL, is een apotheker verplicht er voor te zorgen dat medicatie alleen uitgegeven wordt aan de persoon voor wie deze is uitgeschreven. Die controle is nu vrij matig - vaak alleen naam en geboortedatum - maar als ze dit zouden vervangen met een identiteitsbewijs controle, zou dat vrij logisch zijn (bovendien is er een wettelijke basis).
29-08-2020, 09:34 door Anoniem
De bezorger zei dat veel mensen hun identiteitskaart niet voorhanden hadden en dan alsnog een krabbel mochten zetten op de PDA van de bezorger. Zelf zou ik dit veiliger vinden.
Hoezo veiliger? Je komt dan veel te dicht bij elkaar!
29-08-2020, 09:43 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Door Anoniem: Bij de apotheek hier krijg je een korte willekeurige cijfercode per mail waarmee je je medicijnen op kan halen (Tenminste, voor corona. Nu proberen ze altijd te bezorgen). Dat is veel beter dan een deel van je ID kaart opslaan voor een onduidelijk doel.
In tegenstelling tot PostNL, is een apotheker verplicht er voor te zorgen dat medicatie alleen uitgegeven wordt aan de persoon voor wie deze is uitgeschreven. Die controle is nu vrij matig - vaak alleen naam en geboortedatum - maar als ze dit zouden vervangen met een identiteitsbewijs controle, zou dat vrij logisch zijn (bovendien is er een wettelijke basis).

Ja dat is zo.

De apotheek die mijn medicijnen levert vraagt om de achternaam + de volledige initialen + geboortedatum.
Enkele jaren geleden merkte ik op dat ik het vreemd vond dat zij medicijnen afgeven slechts op basis van het bovenstaande en of het niet veiliger was om de ID-kaart te vragen of eventueel een rijbewijs.
Zij gaven aan dat als zij medicijnen moeten afgeven aan iemand die de medicijnen komt ophalen anders dan degene voor wie zij bedoeld zijn, zij wel om ID-kaart of rijbewijs vragen + naam en geboortedatum van de gebruiker van de medicijnen, maar voor afgifte aan de directe gebruiker, achternaam + de volledige initialen + geboortedatum voldoende is.

Feitelijk is dat op die manier volledig afgedekt, bovendien: Hoe zouden zij op naam gestelde medicijnen aan de juiste persoon kunnen afgeven zonder die gegevens op enige wijze te vereffiëren? Dat kan niet.
Maar er is niets op tegen om altijd ID-kaart of rijbewijs te vragen. Misschien zijn er wel apotheken die dat doen.

Ik kan in: Hoofdstuk 6 Terhandstelling van geneesmiddelen en het voorschrijven daarvan (Artikelen 61-68) van de Geneesmiddelenwet, https://wetten.overheid.nl/BWBR0021505/2020-04-01#Hoofdstuk6 niets vinden over de wijze van authenticatie van de ID van iemand aan wie geneesmiddelen worden verstrekt maar het kan natuurlijk zijn dat het ergens anders wél staat opgetekend.
29-08-2020, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Het is niet postnl die hier om vraagt, maar het is de afzender die wil dat er voor ontvangst getekend wordt. Als jij het pakje dan terug laat gaan, ben je zelf de mafkees.
Neu, dan is het de afzender... Ik legetimeer me niet bij m'n eigen voordeur. Punt.
Dat is geen probleem, maar dan kun je gewoon geen verzekerd verzonden pakketjes ontvangen.
Daar zit verder niemand mee uiteraard.
29-08-2020, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Bij de apotheek hier krijg je een korte willekeurige cijfercode per mail waarmee je je medicijnen op kan halen (Tenminste, voor corona. Nu proberen ze altijd te bezorgen). Dat is veel beter dan een deel van je ID kaart opslaan voor een onduidelijk doel.
In tegenstelling tot PostNL, is een apotheker verplicht er voor te zorgen dat medicatie alleen uitgegeven wordt aan de persoon voor wie deze is uitgeschreven.
In dit geval is PostNL zelf die verplichting vrijwillig aangegaan. De afzender heeft aangegeven dat het pakket alleen bezorgd mag worden bij de geadresseerde, en heeft bedongen dat hij geld krijgt als dat niet gebeurt. Daartoe heeft hij de extra dienst verzekerd verzenden afgenomen en betaald. Nu is het aan PostNL om te zorgen dat die zending goed terecht komt, anders moeten ze de verzekeraar schade laten uitkeren en als dat de vaak gebeurt krijgen ze uiteraard problemen.
Wil je dit allemaal niet dan staat het jou vrij om geen pakketjes te bestellen die verzekerd verzonden gaan worden. Informeer bij de webshop. Wellicht willen ze het zonder verzekering versturen als je garandeert dat je niet moeilijk gaat doen over de betaling als het onderweg zoekraakt.
29-08-2020, 12:50 door Briolet - Bijgewerkt: 29-08-2020, 13:15
Door Anoniem:
Het is niet postnl die hier om vraagt, maar het is de afzender die wil dat er voor ontvangst getekend wordt. Als jij het pakje dan terug laat gaan, ben je zelf de mafkees.
Neu, dan is het de afzender... Ik legetimeer me niet bij m'n eigen voordeur. Punt.

Je moet je hier niet bij de voordeur legitimeren, want de postbode bekijkt het ID document niet. Het gaat hier alleen om het tekenen bij de voordeur. PostNL heeft dit systeem bedacht om afstand te kunnen houden. Dit systeem wordt alleen bij aangetekende (en blijkbaar ook verzekerde) pakjes gebruikt. Deze pakjes moet de bezorger op het correcte adres afleveren en mag niet bij de buren afgeleverd worden.

Bij gewone pakjes waar je vaak voor moet tekenen, mag het pakje ook bij de buren afgegeven worden. (dat staat in de voorwaarden#). Als het bij de buren afgegeven wordt, tekent de bezorger er ook zelf voor. Ik denk dat de reageerders die beweren dat zij niet hoefden te tekenen, gewoon geen zending ontvangen hebben waar de topic starter het over heeft.

Zoals gezegd is het de verzender die via de verzendmethode bepaalt hoe strikt er getekend moet worden. En ik mis de optie bij postNL om echt aan één persoon te sturen. Denk aan een gezin dat in ruzie (of vechtscheiding) leeft en de zending maar bij één van de echtgenoten mag aankomen. Dat kun je nu alleen bereiken door het pakje niet naar het huisadres te sturen. (maar b.v. naar een afhaalpunt waarbij alleen de juiste persoon het afhaalbewijs krijgt).

Wij sturen zendingen soms met een dochter van postnl die zich op de zakelijke markt richt. Daar kun je, tegen meerprijs, de post naar één specifiek persoon op een adres sturen. Die persoon moet zich dan ook echt legitimeren voordat de zending overhandigd wordt. Voor de consumentenmarkt is die optie er niet.

# Edit: Bij verzenden kies je er al voor of de zending bij de buren afgegeven mag worden. (Default). Maar de afzender kan ook kiezen dat dit niet mag. Ik geef dit aan omdat hier soms over geklaagd wordt, maar de afzender kiest voor die optie. In elk geval is die optie er als je de zending on-line aanmeld bij PostNL Of dat ook bij zendingen kan die je als particulier bij het postkantoor afgeeft, weet ik niet.
29-08-2020, 13:24 door Anoniem
Door Briolet:
# Edit: Bij verzenden kies je er al voor of de zending bij de buren afgegeven mag worden. (Default). Maar de afzender kan ook kiezen dat dit niet mag. Ik geef dit aan omdat hier soms over geklaagd wordt, maar de afzender kiest voor die optie. In elk geval is die optie er als je de zending on-line aanmeld bij PostNL Of dat ook bij zendingen kan die je als particulier bij het postkantoor afgeeft, weet ik niet.
Je kunt dat wel aangeven, maar dat blijft uiteindelijk ter beoordeling van de bezorger.
Ik kreeg pas nog een pakketje wat voor de buren was en waarvan ik later zag dat er "Alleen huisadres" op stond.
(dat is de vermelding die PostNL hanteert om aan te geven dat het niet bij buren bezorgd mag worden)
29-08-2020, 14:17 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-08-2020, 14:27
Door Briolet:...(knip)... Bij gewone pakjes waar je vaak voor moet tekenen, mag het pakje ook bij de buren afgegeven worden. (dat staat in de voorwaarden#). Als het bij de buren afgegeven wordt, tekent de bezorger er ook zelf voor. Ik denk dat de reageerders die beweren dat zij niet hoefden te tekenen, gewoon geen zending ontvangen hebben waar de topic starter het over heeft.

Zoals gezegd is het de verzender die via de verzendmethode bepaalt hoe strikt er getekend moet worden. En ik mis de optie bij postNL om echt aan één persoon te sturen. Denk aan een gezin dat in ruzie (of vechtscheiding) leeft en de zending maar bij één van de echtgenoten mag aankomen. Dat kun je nu alleen bereiken door het pakje niet naar het huisadres te sturen. (maar b.v. naar een afhaalpunt waarbij alleen de juiste persoon het afhaalbewijs krijgt).

Wij sturen zendingen soms met een dochter van postnl die zich op de zakelijke markt richt. Daar kun je, tegen meerprijs, de post naar één specifiek persoon op een adres sturen. Die persoon moet zich dan ook echt legitimeren voordat de zending overhandigd wordt. Voor de consumentenmarkt is die optie er niet.

# Edit: Bij verzenden kies je er al voor of de zending bij de buren afgegeven mag worden. (Default). Maar de afzender kan ook kiezen dat dit niet mag. Ik geef dit aan omdat hier soms over geklaagd wordt, maar de afzender kiest voor die optie. In elk geval is die optie er als je de zending on-line aanmeld bij PostNL Of dat ook bij zendingen kan die je als particulier bij het postkantoor afgeeft, weet ik niet.

Je haalt hier een punt aan waar ik als particulier ontvanger van een zending via Post.nl bezwaren bij heb: Als je niet thuis bent geven zij de zending af bij de buren, maar ik wist niet dat de verzender dat zo kan regelen. (1)

Veelal zal dat 'bij de buren afgooien' wel goed gaan, maar het is ellende als je sociopathische (2) buren hebt die de zending aannemen om daarna flink dwars te gaan liggen. Oude buren in de straat van mijn voormalige adres hebben dit o.a. meegemaakt voordat zij zijn weggepest.

(1)
Goed dat ik dat nu weet. Dank!
Dan kan ik voortaan vragen aan de afzender de optie: afgeven bij de buren toegestaan, niet aan te kruisen, o.i.d.
Waarschijnlijk betaal ik dan iets meer aan verzendkosten maar dat heb ik er graag voor over; zeker als het wat kostbaardere goederen betreft.

(2)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Antisociale_persoonlijkheidsstoornis

(Edit: Verkeerde URL geplaatst. Nu de juiste. Excuses.
29-08-2020, 15:03 door Anoniem
Door Anoniem:
De bezorger zei dat veel mensen hun identiteitskaart niet voorhanden hadden en dan alsnog een krabbel mochten zetten op de PDA van de bezorger. Zelf zou ik dit veiliger vinden.
Hoezo veiliger? Je komt dan veel te dicht bij elkaar!

Ik denk, dat twee armlengtes net gaat lukken ;-) Of iedereen zich hieraan houdt is iets anders. Maar in theorie moet het kunnen.

Ik heb overigens groot respect voor de bezorgers van PostNL. Het is zeker een risico beroep en door corona hebben ze het alleen maar drukker gekregen tegen hetzelfde loon.

TS
29-08-2020, 17:56 door Anoniem
Mijn pakketbezorger tekent met een kruisje en mijn voornaam. Ben er blij mee dat PostNL gewoon blijft bezorgen ondanks de crisis.
29-08-2020, 20:16 door Anoniem
Maar er is niets op tegen om altijd ID-kaart of rijbewijs te vragen.
De oorlog is voorbij hoor. Sinds 1945!
29-08-2020, 21:03 door Anoniem
Door Anoniem:
Maar er is niets op tegen om altijd ID-kaart of rijbewijs te vragen.
De oorlog is voorbij hoor. Sinds 1945!
Misschien weet je het nog niet, maar je moet al tijden een ID bij je hebben!
29-08-2020, 21:38 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem:
Maar er is niets op tegen om altijd ID-kaart of rijbewijs te vragen.
De oorlog is voorbij hoor. Sinds 1945!

Wat heeft dat nu weer met 40-45 van doen? Als het niet meer lukt kritiek te leveren uitgaande van de aangeleverde temporaine zaken begint er altijd wel weer iemand over de tijd van de subsonisch overvliegende V-2 en de tulpenbollensoep in de verduistering van de hongerwinter met als enige culinaire variatie: gebakken leren zolen van versleten Duitse Wehrmachtlaarzen. ;-)
Tot zover kan ik er wel om lachen.
Maar iets wat je hier wel vaker ziet is niet om te lachen:
De reactie is weer gestoeld op een uit zijn verband losgescheurde quote/opmerking van iemand anders.
Oorzaak:
Men heeft zijn zinnen gezet op een (gevatte) reactie maar dat lukt alleen door essentiële onderdelen uit een quote weg te laten.
Alleen roddel- en sensatiepers zoals de Engelse 'The Sun' bijvoorbeeld (wel een van dé ergste) bedient zich van deze werkwijze...
Hoogst ongepast allemaal.
29-08-2020, 21:40 door Briolet - Bijgewerkt: 29-08-2020, 21:43
Door Anoniem:
Door Anoniem:
De bezorger zei dat veel mensen hun identiteitskaart niet voorhanden hadden en dan alsnog een krabbel mochten zetten op de PDA van de bezorger. Zelf zou ik dit veiliger vinden.
Hoezo veiliger? Je komt dan veel te dicht bij elkaar!

Ik denk, dat twee armlengtes net gaat lukken ;-) Of iedereen zich hieraan houdt is iets anders. Maar in theorie moet het kunnen.
De afstand is niet het enige probleem. Als de ontvanger besmet is en in zijn handen geniest heeft, zal hij de pen besmetten bij het ondertekenen. Vervolgens moet de bezorger de pen weer aanraken om op te bergen. (en dan heb ik het nog niet eens over de volgende ontvanger). Besmetting voorkopen is meer dan alleen afstand.

Door Anoniem:Ik heb overigens groot respect voor de bezorgers van PostNL. Het is zeker een risico beroep en door corona hebben ze het alleen maar drukker gekregen tegen hetzelfde loon.

TS
Ook mijn mening. PostNL heeft alle zijlen bij moeten zetten om de bezorging in stand te houden. Bij ons in het dorp heeft het er toe geleid dat de postbussen niet meer 's ochtends voor 8 uur gevuld werden, maar die post later op de ochtend met een ander busje kwam. Zo spaarden de een inefficiënte rit uit om dat busje elders te kunnen inzetten, waar de nood hoger was.
Voor ons vervelend omdat je juist een postbus neemt om de post al voor het begin van de werkdag te kunnen ophalen. Pas deze week is de ochtendbezorging van de postbussen bij ons hervat.
31-08-2020, 02:25 door botbot - Bijgewerkt: 31-08-2020, 02:37
KIjk de postbode WEET mijn laatste drie cijfers van mijn bankrekening niet. Netzoals hij mijn naam niet weet. Ik bestel z vaak iets onder een adere naam op mijn adres. Ook op mijn brievenbus staat mijn naam niet. Hij moet slechts weten dat hij het goede adres heeft. We zijn al een stuk fouter bezig als hij weer dat 123 niet de laatste drie nummers van mijn bankrekening zijn. Dan als hij weet dat hij iets moet afleveren op de Testweg 100 in, ZIerikzee, postcode 1234 AZ, dan is dat goed genoeg. Hij hoeft mijn naam niet te weten. Laat staan dat hij de laatste nummers van mijn bankrekenig weet! Als ik moet tekenen, geeft ik een krabbel. Ik zie dan, mocht er ooit gezegd worden: kijk er is getekend herken ik die krabbel wel. Maar no way in hell dat er ooit ergens gekeken kan worden of die krabbel ook geverifieerd kan worden naar enig rechtsgeldig document met mijn handtekening erop. Laat staan dat ik echte cijfers geef van mijn bankrekening! Hij moet mijn postode en adres weten voor een goede aflevering. Hij vertrouwd mij maar dat mijn krabbel van mij is. Net zoals dat ik hem vertrouw dat wat hij geeft door mij besteld is.... Maar is er enige grappenmaker die 10 gram coke op mijn adres laat bezorgen..... Dan ik heb *altijd* de plausible dineabiltiy dat iemand, niet ik, op iemd MIJN adres iets in ontvangst heb genomen voor iemand die toevallig op MIJN adres iets besteld heeft. NIET ik. Gewoon Pieter de Beer , of Sientje Petersen. Maar geen haar op mijn hoofd die ook op wat voor manier dan ook per defnitie zeker kan weten dat wat bij mij aan de deur komt ook ECHT door mij besteld is. Ook al gaat het om een 40 Lumen LCD lampje. Echt niet. No way.
31-08-2020, 10:38 door Anoniem
Door botbot: KIjk de postbode WEET mijn laatste drie cijfers van mijn bankrekening niet. Netzoals hij mijn naam niet weet. Ik bestel z vaak iets onder een adere naam op mijn adres. Ook op mijn brievenbus staat mijn naam niet. Hij moet slechts weten dat hij het goede adres heeft. We zijn al een stuk fouter bezig als hij weer dat 123 niet de laatste drie nummers van mijn bankrekening zijn. Dan als hij weet dat hij iets moet afleveren op de Testweg 100 in, ZIerikzee, postcode 1234 AZ, dan is dat goed genoeg. Hij hoeft mijn naam niet te weten. Laat staan dat hij de laatste nummers van mijn bankrekenig weet! Als ik moet tekenen, geeft ik een krabbel. Ik zie dan, mocht er ooit gezegd worden: kijk er is getekend herken ik die krabbel wel. Maar no way in hell dat er ooit ergens gekeken kan worden of die krabbel ook geverifieerd kan worden naar enig rechtsgeldig document met mijn handtekening erop. Laat staan dat ik echte cijfers geef van mijn bankrekening! Hij moet mijn postode en adres weten voor een goede aflevering. Hij vertrouwd mij maar dat mijn krabbel van mij is. Net zoals dat ik hem vertrouw dat wat hij geeft door mij besteld is.... Maar is er enige grappenmaker die 10 gram coke op mijn adres laat bezorgen..... Dan ik heb *altijd* de plausible dineabiltiy dat iemand, niet ik, op iemd MIJN adres iets in ontvangst heb genomen voor iemand die toevallig op MIJN adres iets besteld heeft. NIET ik. Gewoon Pieter de Beer , of Sientje Petersen. Maar geen haar op mijn hoofd die ook op wat voor manier dan ook per defnitie zeker kan weten dat wat bij mij aan de deur komt ook ECHT door mij besteld is. Ook al gaat het om een 40 Lumen LCD lampje. Echt niet. No way.

Je bent representatief voor het volk wat je vaak op deze website aantreft. Behalve de duidelijke kenmerken zie je ook dat je een heel verkeerd beeld hebt bij justitie en rechtspraak. Wat ook veel voorkomt hier.
31-08-2020, 10:59 door Anoniem
Door botbot: KIjk de postbode WEET mijn laatste drie cijfers van mijn bankrekening niet. Netzoals hij mijn naam niet weet. Ik bestel z vaak iets onder een adere naam op mijn adres. Ook op mijn brievenbus staat mijn naam niet. Hij moet slechts weten dat hij het goede adres heeft. We zijn al een stuk fouter bezig als hij weer dat 123 niet de laatste drie nummers van mijn bankrekening zijn. Dan als hij weet dat hij iets moet afleveren op de Testweg 100 in, ZIerikzee, postcode 1234 AZ, dan is dat goed genoeg. Hij hoeft mijn naam niet te weten. Laat staan dat hij de laatste nummers van mijn bankrekenig weet! Als ik moet tekenen, geeft ik een krabbel. Ik zie dan, mocht er ooit gezegd worden: kijk er is getekend herken ik die krabbel wel. Maar no way in hell dat er ooit ergens gekeken kan worden of die krabbel ook geverifieerd kan worden naar enig rechtsgeldig document met mijn handtekening erop. Laat staan dat ik echte cijfers geef van mijn bankrekening! Hij moet mijn postode en adres weten voor een goede aflevering. Hij vertrouwd mij maar dat mijn krabbel van mij is. Net zoals dat ik hem vertrouw dat wat hij geeft door mij besteld is.... Maar is er enige grappenmaker die 10 gram coke op mijn adres laat bezorgen..... Dan ik heb *altijd* de plausible dineabiltiy dat iemand, niet ik, op iemd MIJN adres iets in ontvangst heb genomen voor iemand die toevallig op MIJN adres iets besteld heeft. NIET ik. Gewoon Pieter de Beer , of Sientje Petersen. Maar geen haar op mijn hoofd die ook op wat voor manier dan ook per defnitie zeker kan weten dat wat bij mij aan de deur komt ook ECHT door mij besteld is. Ook al gaat het om een 40 Lumen LCD lampje. Echt niet. No way.
Wat een lul verhaal. Als je iets online koop, geef je al veel privé gegevens prijs, anders kan je niet betalen. Dit hele verhaal valt onder het hoofdstuk van, kijk kan, wat ben ik stoer hé!
31-08-2020, 11:00 door Anoniem
Hij vertrouwd mij maar dat mijn krabbel van mij is. Net zoals dat ik hem vertrouw dat wat hij geeft door mij besteld is.... Maar is er enige grappenmaker die 10 gram coke op mijn adres laat bezorgen..... Dan ik heb *altijd* de plausible dineabiltiy dat iemand, niet ik, op iemd MIJN adres iets in ontvangst heb genomen voor iemand die toevallig op MIJN adres iets besteld heeft. NIET ik.

Dank voor deze zeer strakstaande bijdrage... zeker voor het tijdstip van plaatsen.

PostNL moet een verificatie doen bij aflevering van pakketten. Normaal gesproken is een krabbel voldoende, en nee dit is niet zaligmakend, kijk naar de 'tekenende bezorger' berichten bij bedrijfsingangen: 'wie heeft getekend voor ontvangst Lenovo laptop datum X/X/X)

Om afstand te houden passen ze een andere methode toe, maar ze zullen echt niet controleren of je 123 de laatste 3 cijfers van je legitimatiebewijs zijn. Dus als je bang bent dat je gevoelige informatie prijs geeft kun je, 3 willekeurige cijfers opgeven (eventueel elke bestelling dezelfde, zodat je bij discussie in iedergeval zeker weet dat jij een pakketje wel/niet aangenomen hebt).
31-08-2020, 14:10 door Anoniem

Moet ik hier blij van worden en mij veilig en gezond voelen?

Je haalt een aantal dingen door elkaar nu:

1) veiligheid: dit proces heeft niets te doen met veiligheid, maar met een verzekering voor de verzender. Je doet een stapje meer dan gewoon afgeven en daarmee is er een verzekering actief die uitbetaald als zaken achteraf niet waren zoals ze moesten zijn. Het is aan de postbode om bv. te kijken of de naam wel klopt (bij huisadres nogal snel op orde).

2) gezond voelen: contactloos is de norm om 1.5 meter te halen, dus ja, maar staat los van de verzekering

3) verzekering: dit is waar dit proces om draait. Dus niet om veiligheid of gezondheid.
Als de verzekering morgen zou beslissen dat het genoeg is dat de postbode je ' joehoe ' hoort roepen (genoeg in vele dorpen waar je de bezorger zelf kent) dan is dat ook dit in orde.
01-02-2021, 06:01 door Anoniem
kotsmisselijk wordt ik van de zoveelste hype na de coronahype om weer met je identiteit te rommelen , straks een chip in mn lijf zeker om te bewijzen dat ik t ben , en dan later met 1 arm of beschadigd hoofd door t leven , oprotten met die onzin en post nl mag wat mij betreft failliet zo , alleen al vanwege het feit dat ze corona als smoes gebruiken.
De postboer kan net zo goed om een code vragen die je bij je bestelling krijgt (laatste cijfers van de track en trace code of zo)
01-02-2021, 10:47 door Briolet
Door Anoniem: kotsmisselijk wordt ik van de zoveelste hype na de coronahype om weer met je identiteit te rommelen ,

Hoezo wordt hier met je identiteit gerommeld? Hiervoor was en nul-komma-nul controle op identiteit aan de deur. En ook nu is die controle er niet omdat de postbode de getallen niet controleert, net als hij vroeger ook geen handtekening controleerde. Alleen is het zetten van een verkeerde handtekening of het doorgeven van een foute code wel valsheid in geschrifte.

Door Anoniem: De postboer kan net zo goed om een code vragen die je bij je bestelling krijgt (laatste cijfers van de track en trace code of zo)

Lang niet alle bedrijven zenden deze code naar de klant. Maar bij zendingen waarvoor getekend moet worden is dat niet goed genoeg. Daar moet ook echt voor getekend worden.
01-02-2021, 10:59 door Anoniem
Door Briolet: Maar bij zendingen waarvoor getekend moet worden is dat niet goed genoeg. Daar moet ook echt voor getekend worden.
Dat hangt er een beetje vanaf wie en waarom er vraagt om te tekenen.
Die postbestellers hebben natuurlijk stevig te horen gekregen dat als het gaat om een Nederlandse verzekerde zending en ze rommelen met de ondertekening, dat grote problemen kan geven met de verzekering, problemen voor PostNL en uiteindelijk voor de bezorger. Dus dan houden ze zich er wel aan.
Maar als een Chinese webshop een handtekening retour vraagt voor een pakje wat in de brievenbus past of wat men bij de buren kan afgeven dan zet de bezorger gewoon zelf een krabbel, geen haan die er naar kraait.
(kennelijk kost het in China bijna niks om handtekening retour te vragen, dit wordt dus door bepaalde webshops standaard gedaan al gaat het om 5 euro aan waarde)
01-02-2021, 12:13 door Bitje-scheef
Mijn code is 666
01-02-2021, 12:51 door Anoniem
Door Anoniem: Als je tegenwoordig een bestelling laat bezorgen met PostNL, gelden deze corona regels:
Voor een contactloze bezorging, vragen we je een geldig legitimatiebewijs bij de hand te hebben. Geef de drie laatste tekens hiervan door aan onze bezorger. Die tekent hiermee dan voor de ontvangst van het pakket.
Dat hoeft alleen als je bij dingen waarvoor moet worden getekend zoals pakketten en aangetekende post
geen direct contact met de pakketbezorger of postbode wil.
De postbode kan dan op > 1,5 meter blijven staan, Jij vertelt hem de 3 cijfers als vervanging van ondertekening,
en de postbode of pakketbezorger ondertekent dan in jouw plaats met die 3 cijfers.

Als je het postbode- of pakketbezorgercontact dat plaatsvindt bij het ondertekenen geen probleem vindt, is het niet nodig.
(allebei mondkapje op?)


Simpel.
01-02-2021, 14:39 door Anoniem
Met legitimeren bij m'n eigen voordeur? No way! Dan neem je het pakketje maar weer mee ofzo. Stelletje mafketels bij PostNL!

Dan moet je geen spullen bestellen, waarvoor getekend moet worden. Dat is tussen jou, en de leverancier. Indien jij spullen besteld waarvoor je moet tekenen, en vervolgens stuur je het pakketje terug. Wie is dan de mafketel ? Het postbedrijf, wat dient als intermediair ? Of wellicht… Jijzelf ?

Het zal de bezorger van PostNL een worst wezen, of jij moet tekenen voor je pakket, en of jij het pakket aan wil nemen.

Wil je trouwens ook dat mensen op jouw naam spullen kunnen bestellen, die ze elders laten afleveren, zonder identiteitscontrole ?

Immers is die controle er tevens om jezelf te beschermen, tegen frauduleuze bestellingen op je naam, door derden.
01-02-2021, 14:46 door Anoniem
Maar als een Chinese webshop een handtekening retour vraagt voor een pakje wat in de brievenbus past of wat men bij de buren kan afgeven dan zet de bezorger gewoon zelf een krabbel, geen haan die er naar kraait.

Hoe kom je toch, op zo'n inhoudsloze bewering.
01-02-2021, 15:40 door Briolet
Door Anoniem:
Door Briolet: Maar bij zendingen waarvoor getekend moet worden is dat niet goed genoeg. Daar moet ook echt voor getekend worden.
Dat hangt er een beetje vanaf wie en waarom er vraagt om te tekenen.

Wie dat vraagt is hier duidelijk. Kijk naar de titel, dan zie je dat de verzender dit verzekerd heeft verstuurd.

Nu is het me wel onduidelijk waarom je soms wel en dan weer niet moet tekenen. Als je als particulier een pakje verstuurd is dit altijd al voor € 500,- verzekerd. Alleen als dat niet genoeg is moet je aanvullend verzekeren. Maar ik kan me voorstellen dat grote verzenders speciale tarieven onderhandelen waarbij de verzekering vervalt. Dat heeft b.v. zin als je hoofdzakelijk goederen verstuurt die ver onder dat bedrag blijven.

Of topic: Ik had vorige week een lekke binnenband bij mijn racefiets die niet meer te plakken was. Fietsenmakers mogen echter geen binnenbanden verkopen. (Net als dat de lokale schoenmaker geen losse veters meer verkoopt). Ik kon de binnenband wel on-line bestellen bij mijn fietsenmaker. Dit was porto vrij gedurende de lockdown van de winkels. De band van nog geen 8 euro werd portvrij opgestuurd vanuit de leverancier van mijn fietsenzaak. Volgens mij heeft alleen PostNL er iets aan verdiend en moet de fietsenmaker of de groothandel er geld op toeleggen.
01-02-2021, 16:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Maar als een Chinese webshop een handtekening retour vraagt voor een pakje wat in de brievenbus past of wat men bij de buren kan afgeven dan zet de bezorger gewoon zelf een krabbel, geen haan die er naar kraait.

Hoe kom je toch, op zo'n inhoudsloze bewering.

Door regelmatig pakjes te bestellen, deze dan gewoon in de bus te vinden, en dan op de track&trace site de status na te kijken. Daar kun je ook zien welke handtekening gezet is als die door de afzender gevraagd werd.
Vind je ineens een pakje in je brievenbus en heb je daar nooit voor getekend maar staat er wel een handtekening op die site dan weet je hoe laat het is.
02-02-2021, 23:34 door Anoniem
Door Anoniem: Als je tegenwoordig een bestelling laat bezorgen met PostNL, gelden deze corona regels:
Voor een contactloze bezorging, vragen we je een geldig legitimatiebewijs bij de hand te hebben. Geef de drie laatste tekens hiervan door aan onze bezorger. Die tekent hiermee dan voor de ontvangst van het pakket.

Ik begrijp dat dit een imitatie is van credit cards en dat het iets is met 'identiteitskaarten' en dus identiteit. Maar is dit de beste methode? Kan je ook '007' of '112' opgeven? Wat als je een dag later weer wat besteld? Kan je dan weer een nieuwe code verzinnen? Of heeft de back office van PostNL dit door?

Tjsa 007 he

Over 007 gesproken... ik laatst naar de Bruna en blij dat ik een pakketje kreeg.. hoi hoi, zo blij dat ik ondertekende op het digitale scherm op een smiley.

Normaal zet ik een kruisje. Maar een smiley dat viel dus echt op. Blijkbaar was ik te enthousiast en dat merkte de medewerkers ook op. "Of op mijn Rijbewijs ook een smiley stond"... sja nee natuurlijk... Ik ben er maar niet tegenin gegaan anders hielden ze mijn pakketje ook nog vast haha

Sinds de introductie erger ik me aan die rotschermpjes waar je niet eens fatsoenlijk je handtekening kan neerplempen dus ja.. wat mot je dan he?

Heeft niks met 007 te maken want het was een verzamelalbum met kinderfotos maar dat terzijde.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.