image

Consumentenbond naar rechter over handelen van AP in Google-zaak

maandag 30 november 2020, 09:27 door Redactie, 13 reacties

De Consumentenbond stapt naar de rechter omdat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) nog altijd geen besluit heeft genomen over een klacht die de bond twee jaar geleden tegen Google indiende. Met de procedure wil de Consumentenbond afdwingen dat de AP alsnog een besluit neemt.

Aanleiding voor de klacht is dat Google volgens de Consumentenbond probeert om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis in te laten schakelen. Daarnaast staat de functie 'Web & App Activiteit' standaard ingeschakeld waarmee Google ook locatiegegevens kan verzamelen, aldus de bond.

De Consumentenbond en verschillende andere Europese consumentenorganisaties stellen dat Google cruciale informatie verbergt en het gebruikmaakt van sturende knoppen. Gebruikers geven daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming voor het verzamelen en gebruiken van locatiegegevens. Hiermee overtreedt Google de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG), zo stellen de consumentenorganisaties.

Een jaar geleden stelde de Consumentenbond de Autoriteit Persoonsgegevens formeel in gebreke omdat de toezichthouder de klacht van de bond over Google nog niet had afgehandeld. "Consumenten wachten al een jaar op een besluit van de toezichthouders. Zonder dat besluit kan Google iedere dag de wet blijven overtreden. Dat moet stoppen. Consumenten moeten erop kunnen vertrouwen dat toezichthouders snel en adequaat optreden", liet Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond, destijds weten.

Inmiddels is er een jaar verstreken en wacht de Consumentenbond nog altijd op een besluit. De Autoriteit Persoonsgegevens wijst naar een onderzoek dat de Ierse toezichthouder is gestart. Volgens de Consumentenbond verbergt de privacytoezichthouder zich op deze manier. "Op nationaal niveau is de AP gewoon aan zet, maar die blijft op zijn handen zitten. En wij horen niets. Zelfs op eenvoudige vragen over het proces krijgen we geen antwoord", aldus Molenaar.

Vanwege de lange doorlooptijd heeft Molenaar ook twijfels over het functioneren van het huidige Europese één-loketsysteem, waarbij partijen één contactpunt hebben. "Het zou efficiënter moeten zijn, maar voorlopig werkt het alleen maar averechts. De Ierse toezichthouder is een eigen onderzoek gestart waarvan volstrekt onduidelijk is wat de reikwijdte is. Hoe lang dat gaat duren en hoe het zich verhoudt tot de klachten die wij en de andere consumentenorganisaties hebben ingediend. En ook daar blijven de antwoorden op onze vragen uit. En intussen kan Google zijn gang blijven gaan. Het wordt tijd dat de politiek zich hier mee bemoeit", besluit Molenaar haar pleidooi.

Reacties (13)
30-11-2020, 10:09 door Anoniem
Deze overtreding staat bekend als "Privacy Zuckering" om gebruikers meer gegevens te willen ontlokken dan ze in aanvang bereid zijn te verstrekken. Gevraagd naar het bestaan van de tool Centra door een Amerikaanse senator (de tool was bekend geraakt via een interne klokkenluider bij facebook zelf), merkte M. Z. desgevraagd op niet op de hoogte te zijn van zo'n tool.

Dan laat ineens hun geheugen hen selectief in de steek, staat hen er niets meer van bij en is er niets over vastgelegd om niet op verzoeken over informatie in te hoeven gaan, de minkukels.

Feitelijk in die zin dus Big-IT-firma Leugen en Bedrog of dat zeker ten dele. Google zal er wel gelijkaardige policies op nahouden. Tijd dat men het eens zat wordt, maar zeker "too big to fail" en fors met geld strooiende lobby zorgt wel dat men bij hen uit de buurt blijft met strenge eisen. Wel jammer voor de slachtoffers/eindgebruikers en potentiele slachtoffers. AP ook weer zo'n aangestuurde papieren tijger en waakhond met weke tanden.

#sockpuppet
30-11-2020, 10:10 door Anoniem
Ik meen dat er in Duitslands nu een rechtzaak loopt over de vraag of de nationale toezichthouder verplicht is te wachten op bijvoorbeeld de Ierse toezichthouder, met name als blijkt dat deze de klacht niet op pakt. Ierland is inmiddels het "data witwas land" van Europa geworden. Klachten worden op niet opgepakt, waardoor de andere toezichthouder niets meer kan doen.
Een vreemde situatie, omdat het je ook vrij staat bij een Nederlandse rechter je gelijk te halen. Zonder dat de Ierse toezichthouder er dan iets over te zeggen heeft. Hopelijk is het oordeel dat andere toezichthouders, zoals de AP, niet gebonden meer zijn aan het one-stop-shop mechanisme. Dat zou helpen, maar dan nog blijft de vraag of er wel genoeg capaciteit is om alle klachten op te pakken.

Helaas heeft het huidige kabinet (VVD, CDA, D66, CU) besloten dat er komend jaar geen extra geld bij komt. Het zal dus nog minstens een jaar duren voor men kan beginnen aan de inhaalslag van achterstallige klachten. (Onthoud die namen voor de aanstaande verkiezingen, beste lezer.)

De komende jaren zal dus vooral af hangen van class action rechtzaken om het recht op privacy veilig te stellen. Gelukkig heeft de Consumentenbond dat ook ingezien bij de Facebook zaak. Hopelijk zullen er vele volgen, want van de toezichthouders hoeven we niks te verwachten.
30-11-2020, 10:11 door Anoniem
Zou choogel AP sponsoren?
Of blijkt AP toch de wassen neus te zijn die we denken dat het is?
30-11-2020, 10:11 door Anoniem
Bij Android nooit om Google en zijn apps heen kunnen is een gevaarlijke ontwikkeling. Een verplicht bedrijf en er zijn geen andere keuzes meer. Alleen Apple. Hopelijk komt Huawei app gallerie van de grond en is er weer wat te kiezen voor de mensen. Er moet een neutrale Android komen waar mensen eigen app store en apps kunnen kiezen?
30-11-2020, 10:41 door Anoniem
Ipv de eeuwige mosterd na de maaltijd moeten telefoonfabrikanten worden verplicht consumenten dmv de handleiding op de default dataverzameling van betreffend OS te wijzen. Daarnaast stap voor stap wijzen op -indien aanwezig- de rootmogelijkheden van het apparaat, plus de keerzijden van dat proces. En daarbij te wijzen op een veiliger alternatief OS.
Indien niet mogelijk (bijv. bij Apple devices) op pag. 1 waarschuwen voor de dataverzameling van meegeleverd OS.

Verplicht informeren van het grote publiek inzake deze dataverzameling bij aanschaf van devices, zal de heimelijkheid, traagheid en onwil van dubieuze softwarefabrikanten en dito toezichthouders meteen overrulen.

De AP is m.i. NIET in staat om dit gekonkel aan te pakken: Een clubje met fluwelen handschoenen. En zolang de Consumentenbond blijft beweren in hun publicaties dat Google Chrome veilig is, heeft het (moreel gezien) geen poot om op te staan inzake deze materie.
30-11-2020, 10:44 door Anoniem
Die neutrale app store is er wel, maar die, het Portugese Aptoide, wordt door Google Android onterecht verdacht gemaakt.

Alleen is de gemiddelde Android gebruiker niet op de hoogte van deze Aptoide App.
Ze kijken ook vaak niet verder dan hun neus lang is en Google zag dat dat goed was.

Hoe denkt u een handige ad-blokker etc. als Blokada op je Google Android smartfone te kunnen krijgen?
Via Google echt niet te downloaden, hoor.

Complete vendor lock-in en als monopolist zeer succesvol en toezichthouders hebben het nooit ter discussie gesteld.
One-shop Ierse EU toezichthouder knijpt twee ogen dicht en ajuu paraplu, helaas pindakaas.

Vreemd of eerder eigenlijk wel te verwachten.
Diens brood men eet, diens woord men spreekt, (via diensten als Ad-mob service,
Amazon, Millenial Media op vrijwel elke app die gedownload wordt).

luntrus
30-11-2020, 11:09 door Anoniem
Door Anoniem:Helaas heeft het huidige kabinet (VVD, CDA, D66, CU) besloten dat er komend jaar geen extra geld bij komt. Het zal dus nog minstens een jaar duren voor men kan beginnen aan de inhaalslag van achterstallige klachten. (Onthoud die namen voor de aanstaande verkiezingen, beste lezer.)
Op 19 november* heeft minister Dekker laten weten dat hij voor 2021 het beschikbare budget voor de AP verhoogt tot een bedrag dat gelijk staat aan de gerealiseerde lasten van 2020. Met die toezegging bestendigt de minister de huidige bezetting van de 184 fte in 2021. Het is hierna aan de Tweede Kamer en het volgende kabinet om met het KPMG-onderzoek en de meerjarenbegroting ruimte te geven voor de verdere ontwikkeling van de AP.

Daarmee is de AP niet ineens volwaardig en het is zeker treurig om te zien hoe niet serieus de AP genomen lijkt te worden door het kabinet, maar als ik het goed interpreteer komt er wel iets meer geld voor een autoriteit die ons grondrecht op privacy (Zowel NL grondwet als EVRM) probeert te bewaken.

* https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/nieuws/groei-ap-noodzakelijk-voor-bescherming-burgers-digitaliserend-nederland
30-11-2020, 11:38 door Anoniem
Zouden ze bij de consumentenbond echt denken wanneer je dit soort functies uitzet google deze data niet van jou -eeuwig- opslaat?
30-11-2020, 12:09 door Anoniem
Door Anoniem: Ipv de eeuwige mosterd na de maaltijd moeten telefoonfabrikanten worden verplicht consumenten dmv de handleiding op de default dataverzameling van betreffend OS te wijzen. Daarnaast stap voor stap wijzen op -indien aanwezig- de rootmogelijkheden van het apparaat, plus de keerzijden van dat proces. En daarbij te wijzen op een veiliger alternatief OS.
Indien niet mogelijk (bijv. bij Apple devices) op pag. 1 waarschuwen voor de dataverzameling van meegeleverd OS.
Naar mijn weten kan je al zonder problemen een telefoon terugsturen als je geconfronteerd wordt met dit soort verplichte data verzameling (wet koop op afstand). Daarnaast lijkt het mij dat je hem ook terug kan brengen naar de winkel als niet conform op het moment dat je deze ter plekke gekocht zou hebben. Immers krijg je in de winkel niet de EULA te zien, of het feit dat je verplicht bent data te delen. Ik zie dus niet in waarom er nog een extra handleiding nodig zou zijn. Gewoon terug sturen en je geld terug krijgen, op den duur komt men er wel achter dat dit soort dingen duidelijker aangegeven moeten staan.
30-11-2020, 12:33 door Anoniem
Door Anoniem: Deze overtreding staat bekend als "Privacy Zuckering" om gebruikers meer gegevens te willen ontlokken dan ze in aanvang bereid zijn te verstrekken. Gevraagd naar het bestaan van de tool Centra door een Amerikaanse senator (de tool was bekend geraakt via een interne klokkenluider bij facebook zelf), merkte M. Z. desgevraagd op niet op de hoogte te zijn van zo'n tool.

Dan laat ineens hun geheugen hen selectief in de steek, staat hen er niets meer van bij en is er niets over vastgelegd om niet op verzoeken over informatie in te hoeven gaan, de minkukels.

[...]

Wel jammer voor de slachtoffers/eindgebruikers en potentiele slachtoffers. AP ook weer zo'n aangestuurde papieren tijger en waakhond met weke tanden.

#sockpuppet

Het wapen is hun reputatie te schaden, maar hoe bereik je een breder publiek...mensen met macht die zo'n gigantisch alarmpistool op zich gericht te zien, misschien halen die megalomaan gekke dingen in hun hoofd en wassen ze hun handen in onschuld.

Als uitgeverij de Blauwe Tijger en uitgeverij de Papieren Tijger nou eens zouden fuseren. Of waren ze dat al en heb ik iets gemist?

#Doeslief.
30-11-2020, 15:31 door Anoniem
Hallo #Doeslief,

Hun reputatie schaden? Aan de reputatie overeind houden van Google, facebook en consorten helpt geen lieve moederen.
Alleen hun macht maakt dat ze zich over zoiets als reputation management niet al te druk hoeven te maken.

Ze voelen zich ook heel hoog uitverkoren boven de rest van het gepeupel.

De golem werd volgens de overlevering ook door de grote Maharal van Praag tot slijk teruggebracht.
Dit door de letter aleph te wissen van het woord "emet"(waarheid), dat op het voorhoofd van de golem stond geschreven.
Er bleef toen het woord "met" over, hetgeen dood betekent, denk aan -mat in schaakmat.
Het slib ligt nog immer naar verluid op de zolder van de Alt-Neu-Schul, maar die is afgesloten.

Hoe zetten we dus Google en facebook in dit opzicht schaakmat?

luntrus
30-11-2020, 18:03 door Anoniem
Door Anoniem: Bij Android nooit om Google en zijn apps heen kunnen is een gevaarlijke ontwikkeling. Een verplicht bedrijf en er zijn geen andere keuzes meer. Alleen Apple. Hopelijk komt Huawei app gallerie van de grond en is er weer wat te kiezen voor de mensen. Er moet een neutrale Android komen waar mensen eigen app store en apps kunnen kiezen?
Er lopen gelukkig enkele veelbelovende linux-phone-projecten en er is het reeds goedwerkende /e/OS van e.foundation.
01-12-2020, 14:56 door Anoniem
Door Anoniem: Bij Android nooit om Google en zijn apps heen kunnen is een gevaarlijke ontwikkeling. Een verplicht bedrijf en er zijn geen andere keuzes meer. Alleen Apple. Hopelijk komt Huawei app gallerie van de grond en is er weer wat te kiezen voor de mensen. Er moet een neutrale Android komen waar mensen eigen app store en apps kunnen kiezen?

Mensen moeten zelf proberen meer te begrijpen van de technologie. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van Lineage een besturingssysteem voor android telefoons. Ik ben wel met je eens dat er lastig om Whatsapp enzo heen gewerkt kan worden maar daarvoor is data portabiliteit een optie ooit?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.