image

Actief misbruikt lek in Apache maakt ook remote code execution mogelijk

donderdag 7 oktober 2021, 09:57 door Redactie, 3 reacties

Een actief misbruikt beveilgingslek in Apache versie 2.4.49 maakt ook remote code execution mogelijk, zo waarschuwen beveiligingsonderzoekers. Apache kwam op 4 oktober met een beveiligingsupdate voor een kwetsbaarheid aangeduid als CVE-2021-41773. Het ging om een zerodaylek, aangezien de kwetsbaarheid al voor het uitkomen van de update actief werd misbruikt.

Volgens de Apache Software Foundation maakt het beveiligingslek path traversal mogelijk, waarmee een aanvaller toegang tot mappen en bestanden kan krijgen waar hij eigenlijk geen toegang toe zou moeten hebben. Daarnaast is de kwetsbaarheid te gebruiken om de source van bestanden zoals CGI-scripts te lekken. Verschillende onderzoekers laten via Twitter weten dat de kwetsbaarheid ook voor remote code execution is te gebruiken.

Volgens internetbedrijf Netcraft draait 26 procent van alle websites op internet op Apache HTTP Server. Een scan via zoekmachine Shodan wijst uit dat 112.000 webservers Apache versie 2.4.49 draaien. Het uitvoeren van willekeurige code is echter alleen mogelijk wanneer "mod-cgi" staat ingeschakeld en de standaardoptie "Require all denied" in de configuratie ontbreekt, meldt onderzoeker Will Dormann. Beheerders wordt opgeroepen om te updaten naar Apache versie 2.4.50.

Image

Reacties (3)
07-10-2021, 11:14 door Anoniem
Het uitvoeren van willekeurige code is echter alleen mogelijk wanneer "mod-cgi" staat ingeschakeld en de standaardoptie "Require all denied" in de configuratie ontbreekt
Niets aan de hand dus...
07-10-2021, 11:51 door Anoniem
Door Anoniem:
Het uitvoeren van willekeurige code is echter alleen mogelijk wanneer "mod-cgi" staat ingeschakeld en de standaardoptie "Require all denied" in de configuratie ontbreekt
Niets aan de hand dus...

Tenzij je dus die settings anders hebt staan. Dan is er heel veel aan de hand.
07-10-2021, 12:40 door Anoniem
SELinux houd dit ook tegen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.