image

Minister: monitoring social media tijdens coronacrisis niet gericht op personen

dinsdag 26 april 2022, 16:47 door Redactie, 11 reacties

Tijdens de coronacrisis hebben het Nationaal Kernteam Crisiscommunicatie Covid-19 (NKC-C19) en de directie Communicatie van het ministerie van Volksgezondheid omgevingsbeelden op basis van socialmediaberichten opgesteld, maar daarbij heeft geen op personen gerichte monitoring plaatsgevonden, zo stellen ministers Bruins Slot van Binnenlandse Zaken, Kuipers van Volksgezondheid en Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. Ook heeft de overheid geen trollen ingezet om kritische burgers in diskrediet te brengen, aldus de bewindslieden.

Die reageerden op vragen van Kamerlid Van Haga van Groep van Haga. Eerder ontstond er al ophef over de omgevingsbeelden, die volgens de bewindslieden niets meer zijn dan "een hedendaagse vorm van de klassieke knipselkrant". Columnist Marianne Zwagerman, van wie tweets in de omgevingsbeelden verschenen, sprak van Stasi-praktijken. De BoerBurgerBeweging (BBB) vroeg minister Yesilgöz tijkdens een debat om opheldering over het online volgen van Kamerleden, aangezien berichten van BBB-Kamerlid Van der Plas ook in de omgevingsbeelden terugkwamen.

De omgevingsbeelden werden met meerdere ministeries gedeeld, laten Bruins Slot, Kuipers en Yesilgöz weten. "Bij het opstellen van omgevingsbeelden wordt gebruik gemaakt van een online tool waarmee zoekopdrachten kunnen worden uitgevoerd op sociale media. Daarbij worden zoektermen zoals: ‘corona’ of ‘afstand houden’ gebruikt. In dit soort programma’s is het gemakkelijk om sociale mediaposts met een groot bereik in beeld te krijgen", zo leggen de bewindspersonen uit.

Ze stellen dat de opstellers van de omgevingsbeelden op zoek zijn naar socialmediaberichten met een hoog bereik omdat dat een goede indicatie is voor wat er speelt in het maatschappelijk debat en wat voor vragen er in de samenleving zijn. Dit is volgens de ministers ook de reden dat mensen zoals opiniemakers, journalisten en Kamerleden in de omgevingsbeelden naar voren komen.

De analisten nemen in de omgevingsbeelden niet alleen sociale media-posts op waarin kritiek staat op het Kabinetsbeleid, maar ook posts die de aanpak of ontwikkelingen ondersteunen. "De posts dienen als illustratie van verschillende geluiden in het politieke en maatschappelijke debat. In die context zijn de omgevingsbeelden niet meer dan een hedendaagse vorm van de klassieke knipselkrant. De mensen die dit soort online tools gebruiken mogen niet zoeken op individuen. Dit betekent dus ook dat er geen monitoring gericht op personen plaats vindt", aldus de drie ministers.

Desinformatie

Van Haga had de bewindslieden ook gevraagd of er afspraken met techbedrijven zijn gemaakt over het verwijderen van bepaalde berichten, maar die zijn er niet, zo laten Bruins Slot, Kuipers en Yesilgöz weten. "Desinformatie als fenomeen valt binnen de vrijheid van meningsuiting. Het juridisch verbieden van bepaalde informatie, alleen op de grond dat de informatie onjuist of misleidend is, zonder aanvullende eisen, zoals het schaden van iemands reputatie of de rechten van een ander, valt moeilijk te rijmen met het recht op vrijheid van meningsuiting", voegen ze toe.

"Klopt het dat er sprake is van een georganiseerde aanpak van de Rijksoverheid om burgers met een kritische mening over het coronabeleid in diskrediet te brengen? Zijn er ‘trollen’ ingezet die snel en consequent reageerden op negatieve berichten over het coronabeleid? Door wie werd er opdracht gegeven voor deze activiteiten?", wilde Van Haga verder weten. Dat is volgens de ministers niet het geval. "De Rijksoverheid brengt burgers met een kritische mening niet in diskrediet. De Rijksoverheid zet geen trollen in."

Reacties (11)
26-04-2022, 17:16 door gradje71
Dit gaat denk ik nog een staartje krijgen, als ik de berichten lees over de WOB documenten, zoals deze https://danielvdtuin.substack.com/p/wob-documenten-censuur?s=r

Want dat is niet te rijmen met wat deze ministers ons zeggen.
26-04-2022, 22:20 door Anoniem
Deze heeft er vast ook geen actieve herinnering aan. Als er geen ontkomen meer aan is.
26-04-2022, 22:30 door Anoniem

"De Rijksoverheid brengt burgers met een kritische mening niet in diskrediet. De Rijksoverheid zet geen trollen in."

Trollen dienen zich vanzelf aan. Zo werkt dat met social engineering en extreme polarisatie.
Het enige wat je dient te doen is de platformen zo te bespelen dat zij het gewenste verhaal uitdragen en de tegenstanders afschilderen als gekken, de wappies ja (waarvan een gedeelte natuurlijk niet helemaal snugger is, zo werkt dat als er psychologische oorlog wordt gevoerd).
Vrijwel alle platformen draaien op kleine marges en iedereen kan op deze platformen adverteren, dus het is slechts een kwestie van structureel meer bieden dan de markt, liefst in de vorm van langlopende campagnes. Wie betaalt bepaalt.
Dat dit in enige vorm is gebeurd is overduidelijk, pas afgelopen herfst was het geld en de koek op en nam de markt het weer langzaam over.

De overheid zou open kaart moeten spelen als het allemaal enkel om het redden van levens was te doen en het eenmalig was.
27-04-2022, 08:34 door karma4
Door gradje71: Dit gaat denk ik nog een staartje krijgen, als ik de berichten lees over de WOB documenten, zoals deze https://danielvdtuin.substack.com/p/wob-documenten-censuur?s=r
Want dat is niet te rijmen met wat deze ministers ons zeggen.
Beter was deze refernetie te gebruiken: https://cafeweltschmerz.nl/van-der-tuin-uit-wob-documenten-blijkt-dat-het-rijk-massale-controle-uitvoert-op-media-en-burgers/

Dan wordt het dat het zeer goed te rijmen valt: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5304342/onderzoek-hooligans-vechten-politie-vechtafspraken-gevaarlijk Oproepen tot geweld geweldsverheerlijking en vermenging met andere protesten. Het is de opmaat van een politieke knonkploeg beschermd door anonimiteit / privacy.
Daar wordt de rol van de AP twijfelachtig als hulpverlening aan ondermijnende activiteiten onder regels van de AVG.
27-04-2022, 10:20 door Anoniem
"Desinformatie als fenomeen valt binnen de vrijheid van meningsuiting...
rijmt niet met EU-wens/-wetgeving:
https://www.security.nl/posting/751232/Nieuwe+EU-wetgeving+verplicht+online+platforms+om+nepnieuws+aan+te+pakken

"Klopt het dat er sprake is van een georganiseerde aanpak van de Rijksoverheid om burgers met een kritische mening over het coronabeleid in diskrediet te brengen?
Laat mij denken aan de indoctrinerende,hersenspoelende rijksoverheids spotjes die vooraf aan elk reclameblok op élk kanaal werd/wordt gebruikt, toen (corona-era) over vaccinatiedrang en nu dat we van het gas af moeten. Nu, zodra ik dat muziekriedeltje hoor wat vooraf gaat aan die Rijksoverheid-opdringerige-pushberichten aka spam, mute ik de tv of zap gauw over naar ander kanaal.

Net als dat op gemeentelijk niveau ambtenaren social-media 'monitort' om fraude op te sporen, zal het me niet verbazen dat toendertijd onder Rutte,deJonge&Grapperhaus dit soort fratsen zijn uitgehaald om tegengeluid te dempen -in het kader van 'Nationale Veiligheid'- en om die reden niet aan het licht zal komen mbv wob-onderzoeken.
27-04-2022, 15:32 door Anoniem
Maar je moet ook het politieke klimaat willen meenemen in de discussie. De omgeving, waarin deze toestanden kunnen ontstaan en dan doemen er duidelijke parallellen op met de dagen van de Weimar republiek destijds (knokploegen gingen rollend en vechtend over straat, Berlijn als verderfelijke Sodom en Gomorah-stad toen onder invloed van dezelfde achtergrondkrachten, als die heden ten dage the Forces that Be (willen) uitmaken.

Maar grond-accenten liggen toch weer anders. Er zijn nieuwe onbegrensde mogelijkheden tot perceptie-manipulatie (via digitalisering, AI, surveillance en controle als globaliserende tendenzen, o.a. DeepFake t.b.v. valse vlag operaties e.d. - massa media gelijkschakeling, die de opvatting van de massa 'voor'kneedt.).

Ondermijning van de band tussen volk, stam en familie en gezin als basis voor de samenleving, voortgezette corruptie en criminaliteit als bij de rottende vis, immer van de kop naar de staart. Invloed ten verderve van twee giga investering-monopolisten Vanguard en Blackrock, destructieve NGO's, en zeer zeker onderdrukking van de burger, subtiel of meer zichtbaar.

Dezelfde mentaliteit zien we bij de missies van Big Corp zoals bij de eigenaars van industrie destijds. Alle welvaart voor de gewone man wordt in intens tempo afgebroken. Lock-downs deden reeds hun verwoestend werk. Nu het conflict in Oost-Europa. "Toevallige branden en ransomware-aanvallen" in o.a. de voedingsindustrie en distributie-centra. Ineens stopt men met uitvoer van palmolie uit Indonesia Raja, zodat alles in de supermarkt nog weer eens flink duurder wordt.

Daarnaast de strijd om de laatste petro-dollars door een zich terugtrekkend Anglo-Amerikaans Imperium, dat tanende is.
De naar een kant nivellerende werking van groene agenda's, bevolkingspolitiek (migratiestromen) en invloed van culturele newspeak en de strijd alom tegen de gevestigde conventionele religies en oorspronkelijke polpulistische cultuur.

De behoudende mens met principes is een verwerpelijk wezen (geworden) en wordt zo ook weggezet. Demonisering en verwerping vanwege een laissez-faire houding en een "alles moet mogen cultuur" en tel daarbij ook de gevolgen van illegale en legale drugs op.

Je wordt er echt niet vrolijk van en je ontwaart maar moeizaam enige tegenbeweging (bewaken van laatste restjes individuele anonimiteit en privacy, verhoeden van verdere digitale opsluiting en frustreren van laatste technische middelen tot totale controle (tegenover de tor browser ontwikkeling, censuur en factchecking). De open, vrije discussie wordt op slot gehouden en tegengegaan onder het mom van onwetenschappelijkheid, door "zo is het nu eenmaal" credo's en voortgezette propaganda en wettelijk ingrijpen met gelegenheidswetgeving of overheveling van macht en zeggenschap naar onverkozen organen (EU, WHO, etc.).

Wil men de patronen en het beleid daartoe niet zien of onderkennen, dan is men liever 'woke' dan wakker, blijft men door dik en dun liever de MSM-verklaringen ondersteunen, doet men mee aan de geestelijke en andere verloedering van continenten en ga zo maar door. Men leest geen boeken meer en laat zich opvoeden door main stream media en wat de staat voor ons bindend vindt. Starend op het schermpje van ons device, worden we langzaam afstand-bestuurbaar volk.

Ga eens op zoek wat niet meer bekritiseerd mag worden en je hebt de essentie te pakken van wat hierboven door mij is geschetst. Als oude anti-ad en anti-smut adept krijg ik het heden ten dage nog wel eens even benauwd daardoor. Maar ik gooi de handdoek beslist niet in de ring, no-way.

#sockpuppet
27-04-2022, 17:05 door karma4
Door Anoniem: ....Net als dat op gemeentelijk niveau ambtenaren social-media 'monitort' om fraude op te sporen, zal het me niet verbazen dat toendertijd onder Rutte,deJonge&Grapperhaus dit soort fratsen zijn uitgehaald om tegengeluid te dempen -in het kader van 'Nationale Veiligheid'- en om die reden niet aan het licht zal komen mbv wob-onderzoeken.

De schade van de complotters die zonder verstand hard roepen dat je zelf moet nadenken geeft te denken.
Big brother is al vrij ver gevorderd met het invoeren van newspeak.
Nu nog het anti-dotum tegen droom werelden zien te vinden, Nee neo is nog niet in beeld.
27-04-2022, 19:12 door Anoniem
De film-industrie laat ons altijd al lang van te voren zien, door het in films tonen, in wat voor soort toekomst we zullen komen te leven.

Je duidt hier zelf op de film Matrix. Denk ook aan een film als "Nine Sisters". Of over het teloorgaan van de oude Alexandrijnse cultuur en bibliotheek inde film "Agora", daar is al prachtig te zien hoe vroege Christenen, Islamieten en Joden elkaar de tent (zullen blijven) uitvechten. De oude Indiase geschriften laten dit alles nog verder duiden in de verschillende verschijningsvormen van de ene G*dheid.

En natuurlijk met de energie-crisis als grondslag is er de profetische film, "Mad Max", en mij werd jaren geleden al verteld door een buitenlandse staatsveiligheidsagent, dat dit ons aller voorland zal zijn.

Je zegt: "Neo is nog niet in beeld". Maar komt ie uiteindelijk in beeld, kun je over je eigen situatie ook niet meer nadenken,
dus je zult gelukkig zijn (zonder besef als een soort afstandbestuurbare halve cyborg), maar elke weg terug naar "de oude mens van nu" zal voorgoed afgesloten zijn. Willen ze ons gaan doen lijken op hun androgyne beeld van Adam Kadmon uit de Kaballah of eerder de Baphomet uit de Zwarte Magie (octagon tempeliersideaal).

Het is geprofeteerd, het is voorspeld, maar mensen zullen het niet willen herkennen en voorzien tot het voor hen te laat is.
In de singulariteit geplaatst (Kurzweil) en gehoed (a la het vooruitzicht van een Harari en Klaus Schwab) is er geen weg terug meer. We hebben Openbaringen (Apocalyps), we hebben de Gaon van Vilna en we hebben de profeet (v.z.m.h.).

De mensen "van het boek" zullen zeggen, dan ben je voor eeuwig verloren en een kind Sa(y)tans. Je natuurlijke van de Eeuwige gegeven natuur zal veranderd zijn. Je kan zeggen: "Onzin, wappie-praat in het vooruit". Maar zorg dan althans dat zo'n dystopische toekomst uitgesloten mag blijven. Maar dat doet voorlopig nog vrijwel niemand, behalve de zgh. "wap" of "snap" ies voor of aan. Roependen in de woestijn zullen we blijven. Maar het zal je verweten worden als je er op tijd niet voor hebt gewaarschuwd, zo waarlijk als je leeft.
28-04-2022, 15:50 door Anoniem
Wat ik me nu afvraag is weten ze dat het een bepaald soort mensen is wat steeds op socials/forums actief is? Hoe polsen ze de rest dan? Of denken ze echt dat alle meningen op dit soort platformen vertegenwoordigd is? Ik bedoel je ziet hier in de comments ook steeds dezelfde namen, en andere reageren zelden of nooit.
28-04-2022, 16:47 door Anoniem
Je natuurlijke van de Eeuwige gegeven natuur zal veranderd zijn.
De eerste fase hebben we er al op zitten met de massale toediening van mRNA-vaccins.
Ik doel hiermee niet op hun mogelijke werking op het DNA, die niet uitgesloten kan worden, maar op de omstandigheid dat deze vaccins het natuurlijke afweersysteem van de mens omzeilen en daarmee de menselijke biologie verzwakken.
De (onbewuste) regie over het afweersysteem heeft de mens zelf. Deze regie wordt uitgeschakeld en vervangen door een extern toegediende DNA-code (in dit geval van een stukje virus).
Het nettoresultaat is: de verzwakking van de menselijke autonomie via de weg van "medicatie".
29-04-2022, 11:20 door Anoniem
Hoe moeten ze anders het "straat na straat, arm na arm" ten uitvoer gemakkelijk gaan uitvoeren?
Denk eens eventjes na hoe uw wereld in twee jaar ten principale veranderd is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.