image

Eerste Kamer akkoord met aanpassing Wet basisregistratie personen

donderdag 6 oktober 2022, 14:18 door Redactie, 5 reacties

De Eerste Kamer is akkoord gegaan met een aanpassing van de Wet basisregistratie personen, die ervoor moet zorgen dat het gebruik van data-analyses om onjuiste adresgegevens in de Basisregistratie Personen (BRP) te vinden structureel wordt vastgelegd. De stemming werd als hamerstuk afgedaan. Had er wel een stemming plaatsgevonden, dan hadden de Partij van de Dieren en de SP tegengestemd. Bij de stemming in de Tweede Kamer, die eerder dit jaar plaatsvond, waren SP, PvdD, DENK en Omtzigt tegen.

In 2014 ging het project Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) van start om de adreskwaliteit in de BRP te verbeteren en zo adresgerelateerde fraude tegen te gaan. De Landelijke Aanpak Adreskwaliteit is een samenwerkingsverband van gemeenten, de minister van Binnenlandse Zaken en bestuursorganen die gebruikmaken van de adresgegevens van personen die zijn opgenomen in de BRP.

"Iemand die verkeerd op een adres geregistreerd staat, kan dit gebruiken om bijvoorbeeld (belasting)schulden en boetes te ontwijken of te frauderen, maar kan ook ‘onzichtbaar’ zijn waardoor hulp niet geboden kan worden. Daarnaast is ook lang niet iedere burger zich bewust van de noodzaak voor een goede inschrijving waardoor er onbedoeld fouten in de registratie ontstaan", aldus de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG).

Bij de LAA wordt gebruikgemaakt van data-analyses en risicoprofielen om naar mogelijk onjuiste adresgegevens in de BRP te zoeken. Het gaat dan bijvoorbeeld om alle adressen waarop relatief veel mensen staan geregistreerd of alle personen die vaker dan vier keer in een jaar bij een gemeente een verhuizing hebben doorgegeven. Deze mogelijk onjuiste adresgegevens worden gedeeld met de betreffende gemeente. Vervolgens vindt er een huisbezoek plaats om de situatie ter plekke te beoordelen. Indien nodig wordt de registratie in de BRP aangepast.

Met het akkoord van de Eerste Kamer is de LAA in de wet vastgelegd. In lagere regelgeving wordt vervolgens uitgewerkt welke persoonsgegevens er worden verwerkt en hoe de risicoprofielen eruit zien. De Raad van State buigt zich nog over deze lagere regelgeving. Naar verwachting kan de wet dan per 1 januari volgend jaar in werking treden.

Reacties (5)
06-10-2022, 19:03 door Anoniem
We zullen zien of de wet straks stiekem toch ergens anders voor bedoeld waren want adreskwaliteit kan al jaren onderzocht worden, via Suwinet, de GBA-V en bij twijfel een huisbezoek. Ik ben benieuwd of er transparantie wordt gegeven over de algoritmen en selectiecriteria die gebruikt worden of dat dit wederom een soort van Syri versie zoveel is. Met name die risico profielen is al veel om te doen geweest binnen gemeenteland. De VNG wilde van iedere burger een potentiele crimineel maken maar dat ging er bij veel gemeenten toch niet doorheen. Maar goed, die risico profielen zullen wel weer geheim zijn zoals dat bij Syri ook het geval was.
De grap is dat die malloten in de 1e kamer de wet alvast aannemen zonder dat ze impact ervan kennen op basis van de risico profielen. Met zoveel domme lui heb je als volk geen externe vijanden nodig maar die heb je gewoon in de eigen volksvertegenwoordiging zitten. Ach dit land was toch al een grote bananen republiek dus wat kun je er meer van verwachten.
Over een paar jaar is er weer gewoon weer een nieuw schandaal, het woonfraude schandaal. Burgers die onterecht op de zwarte lijst zijn gekomen en waarvan het leven kapot is gemaakt door de politiek en de ambtenarij.
Uitgangspunt van de politiek naar de burger is altijd negatief terwijl diezelfde politiek verwacht dat de burgers positief over de politiek is terwijl de grootste criminelen in de politiek zitten.
06-10-2022, 21:33 door Anoniem
@Anoniem vandaag 19.03

Precies. Beter dan jou kan ik het niet zeggen.
Alleen zijn die lui van de 1e kanmer geen 'domme lui', ze doen wat er van ze verwacht wordt, niet door het volk, maar door hun echte bazen.
06-10-2022, 23:04 door Anoniem
Dat zijn even een paar waarheden, die er in deze draad verkondigd worden. Nou en hoe.
Er zijn dus al heel veel landgenoten inmiddels hiervoor wakker. Gelukkig dat weer al wel.

Toch zullen de veroorzakers van dergelijke ellende geen verantwoording gaan afleggen voor hetgeen ze in werking zetten.
Daar zorgen medestanders en anders het O.M. in samenspel met de veroorzakers wel weer voor.

De belastingdienst-affaire werd gecontroleerd door, je raadt het al, de FIOD.
"Oh", zeg je dan, "dat is ook de belastingdienst".
Foutje dus? Neen, hoor, want weer is er sprake van die slager, die de eigen worst keurt.

Even over kippenslachters gesproken. Als kippen in een land als Polen met smeerolievet worden gevoerd,
krijgen de vrantwoordelijke criminelen een torenhoge boete.
En wat gebeurt er hier? Men gaat over tot de orde van de dag.

Het blijft dus vechten tegen de spreekwoordelijke bierkaai. En die lag oorspronkelijk in Amsterdam.
Ik wist ook eerst niet dat er ook een bierkaai in Den Haag ligt. Dat wordt nu wel steeds duidelijker.
07-10-2022, 09:05 door Anoniem
"De echte baas" van de overheid is "het volk".
Alleen heeft die overheid dat niet altijd door.
07-10-2022, 10:01 door Anoniem
maar kan ook ‘onzichtbaar’ zijn waardoor hulp niet geboden kan worden.....

die "hulp" van de overheid, daar zitten niet veel mensen op te wachten denk ik.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.