image

DuckDuckGo blokkeert voortaan automatisch Google sign-in pop-ups

vrijdag 23 december 2022, 10:53 door Redactie, 5 reacties

De browser en extensies van DuckDuckGo blokkeren voortaan automatisch de Google sign-in pop-ups die op websites verschijnen, zo laat de op privacy gerichte zoekmachine via Twitter weten. Het inloggen via een Google-account op websites is al lange tijd mogelijk, maar de laatste tijd verschijnen op steeds meer websites pop-ups die gebruikers vragen om dit te doen.

"Deze pop-ups zijn invasief, vervelend en ondermijnen de privacy van gebruikers", zegt Peter Dolanjski van DuckDuckGo tegenover Gizmodo. "Google maakt gebruik van een dark pattern om je te laten inloggen waar je dat anders niet had gedaan. Wanneer je inlogt, is Google je aan het volgen wat je op die websites doet en koppelt dat aan je identiteit." Dark patterns zijn bijvoorbeeld knoppen, kleuren en teksten waarmee bedrijven gebruikers een bepaalde kant op duwen, bijvoorbeeld om meer persoonsgegevens af te staan of aankopen te doen.

Volgens Dolanjski biedt Google deze pop-ups aan websites aan als een win-winsituatie. "Als het ze lukt om meer gebruikers in te laten loggen, zorgt dit voor meer dataverzameling door zowel Google als uitgevers, en laat het Google gerichter advertenties tonen aan gebruikers. Dat betekent meer geld voor alle betrokkenen, behalve voor jou."

Image

Reacties (5)
23-12-2022, 12:28 door Anoniem
doet ublock dat al niet?
23-12-2022, 14:20 door Anoniem
Door Anoniem: doet ublock dat al niet?
Kennelijk niet altijd even betrouwbaar. uBlock staat hier in de strengste modus en toch krijg ik af en toe zo'n popup te zien.
23-12-2022, 14:36 door Anoniem
Door Anoniem: doet ublock dat al niet?

Alsof iedereen ublock gebruikt.
23-12-2022, 21:09 door Anoniem
Leve DuckDuckGo!
24-12-2022, 10:06 door Open source gebruiker
Mooi van Duckduckgo, ik kreeg al een tijdje die google inlog pop ups,
blij dat ik er binnenkort van verlost ben.
Wat is het toch een misselijkmakend bedrijf dat Google.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.