image

Banken en andere instanties binnenkort weer aangesloten op UBO-register

maandag 23 januari 2023, 15:09 door Redactie, 6 reacties

Banken en andere instanties zullen binnenkort weer worden aangesloten op het UBO-register, nadat het vorig jaar na een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie werd gesloten. Daarnaast start de overheid een onderzoek naar welke organisaties en personen nog meer toegang moeten krijgen. Dat laat minister Kaag van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer weten.

UBO staat voor Ultimate Beneficial Owner en betreft de eigenaar of eigenaren van een onderneming of de mensen die zeggenschap over een organisatie hebben. Sinds 27 september 2022 moeten organisaties in Nederland UBO's in het UBO-register inschrijven. Het register volgt uit de Europese vijfde anti-witwasrichtlijn en moet financieel-economische criminaliteit tegengaan, zoals witwassen van geld, belastingontduiking, fraude en financiering van terrorisme.

Een deel van de gegevens van de UBO was tot 22 november openbaar. Het ging dan om voornaam en achternaam, geboortemaand en -jaar, nationaliteit, woonstaat en aard en omvang van het economische belang van de UBO. Tegen betaling van 2,50 euro per uittreksel kon er in het UBO-register worden gezocht. De openbaarheid van gegevens zou volgens de EU een afschrikkende werking hebben op personen die geld willen witwassen of terrorisme willen financieren.

Volgens het Hof van Justitie van de Europese Unie vormt het register een ernstige aantasting van de grondrechten van burgers, is niet beperkt tot wat strikt noodzakelijk is en is niet proportioneel. Na de uitspraak besloot de KVK het UBO-register te sluiten. De regering heeft de afgelopen weken het oordeel van het Hof bestudeerd. "Het kabinet ziet voldoende grondslag om de informatieverstrekking aan bevoegde autoriteiten en de Financial Intelligence Unit (FIU) te herstellen", aldus Kaag.

Een andere groep die volgens de minister toegang nodig heeft zijn instellingen die onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) als poortwachter worden gezien. Kaag stelt dat de uitspraak van het Hof geen gevolgen voor deze instellingen heeft. "Daarom wordt ook voor Wwft-instellingen de toegang zo snel als praktisch en uitvoeringstechnisch mogelijk hersteld."

De minister voegt toe dat er allerlei Wwft-instellingen zijn en dat die op verschillende technische manieren op het UBO-register zijn aangesloten. Zo zijn er partijen via ict-leveranciers aangesloten die geen legitiem belang hebben tot gegevens in het UBO-register. "Het identificeren van welke individuele instellingen toegang kunnen hebben en dit technisch en praktisch inregelen is derhalve complex en kost tijd", aldus Kaag.

Een belangrijke groep die wel eenvoudig is te identificeren en aan te sluiten zijn de grootbanken. "Verwacht wordt dat de toegang voor deze groep relatief snel kan worden hersteld", gaat de minister verder. "De komende tijd zal worden ingezet om ook andere groepen Wwft-instellingen zo snel mogelijk aan te sluiten."

Daarnaast kondigt Kaag een onderzoek aan naar personen en organisaties die een legitiem belang kunnen aantonen om informatie uit het UBO-register op te vragen en hoe dit kan worden geregeld. Het kan dan gaan om journalisten of maatschappelijke organisaties. Op verzoek van de Tweede Kamer wordt er ook specifiek gekeken naar het aansluiten van schadeverzekeraars.

Reacties (6)
23-01-2023, 15:40 door Anoniem
1984 was een waarschuwing, geen handleiding.
23-01-2023, 15:56 door Anoniem
Altijd maar dat terrorisme en witwassen. Er zijn vele andere motieven om anoniem te willen blijven. Het risico van bedreigd te worden. Of ontvoerd. Zoals destijds Freddy Heineken. Of Gerrit-Jan Heijn. Het risico dat je heel de dag bedelbrieven krijgt. Het risico op hete koffie op dijbenen claims omdat je blijkbaar toch zat hebt. Het risico op totaal verkloot nageslacht als die zouden weten wat er bij onmiddelijk overlijden meteen te erven zou zijn. Het risico op Tinder dates, phishing en whatsapp fraude. Het risico om door de toch al moreel vieze social media extra gemanipuleerd te worden. En misschien de allerbelangrijkste, het risico dat je echt niets goeds meer wilt doen voor deze wereld omdat ze sinds ze alles weten alleen nog maar op je uitkleden uit zijn.

Het zou zelfs een reden kunnen zijn dat "de rijken enkel rijker worden". Want dat die steeds vaker denken dat nou iedereen maar dood lan vallen, met hun ervaringen, is een logisch gevolg van verhardingen. Onder valse voorwendsels als terrorisme en witwassen. Want dat zijn gewoon kutsmoezen die iedereen maar nablaat.
23-01-2023, 17:20 door Anoniem
Er wordt weer een gerechtelijke uitspraak naast zich neergelegd. Why am I not surprised?
23-01-2023, 18:00 door Anoniem
Allemachtig, een brief van zes pagina's vol wollige taal en eigenlijk wordt er bar weinig informatie verstrekt.
23-01-2023, 19:25 door Anoniem
alsof een crimineel een bv op zijn/haar naam zet?
criminelen houden zich toch per definitie niet aan de wet?
dus niet proportioneel nooit niet.
23-01-2023, 19:41 door Anoniem
Lijkt mij opzich redelijk, maar mis nog een stukje onafhankelijke controle op partijen doe toegang krijgen. Dat lijkt me wel van belang. Verder zou het kvk register gewoon een invite to see my proof systeem moeten zijn. Wil je controleren met wie je zaken doet? Je leverancier geeft je torgang tot haar gegevens. Publiek is absoluut niet nodig.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.