image

Onderzoek: overheid moet stoppen met Facebook als risico's blijven

maandag 20 februari 2023, 16:52 door Redactie, 12 reacties

De Nederlandse overheid moet stoppen met het gebruik van Facebook voor de communicatie met burgers als de huidige risico's voor privacy en mensenrechten blijven bestaan, zo stelt de Privacy Company, dat voor het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek deed naar het gebruik van Facebookpagina's. De onderzoeksrapporten verschenen afgelopen november al, maar staatssecretaris Van Huffelen van Digitale Zaken heeft nu een door de Privacy Company gemaakte samenvatting gepubliceerd, omdat ze naar eigen zeggen het belangrijk vindt dat de inhoud voor een breed publiek begrijpelijk is.

Voor het onderzoek werden een Data Protection Impact Assessment (DPIA) en een Human Rights Impact Assessment (HRIA) uitgevoerd op het gebruik van Facebookpagina’s door de overheid. Aanleiding was een verzoek van de Duitse privacytoezichthouder aan de Duitse regering en andere overheidsinstellingen dat die vanwege de privacyrisico's hun Facebookpagina's zouden moeten sluiten.

De DPIA gaat over het genereren en gebruiken van website analytics en andere gegevens die Facebook bijhoudt over het gedrag van bezoekers op een Facebookpagina. Facebook stelt deze statistieken beschikbaar aan de eigenaar van de Facebookpagina. Volgens de Privacy Company zijn er zeven hoge en één lage privacyrisico's wanneer overheidsorganisaties een Facebookpagina gebruiken om met een massapubliek te communiceren.

Hoewel overheidsorganisaties een paar maatregelen kunnen nemen om sommige risico's gedeeltelijk te beperken, kunnen overheidsmaatregelen niet alle hoge risico's verhelpen. "Zelfs als de Europese Commissie en de regering van de Verenigde Staten later in 2023 een nieuwe trans-Atlantische gegevensbeschermingsovereenkomst sluiten, kan de wereldwijde gegevensverwerking door Facebook nog steeds zorgen voor hoge privacyrisico’s", aldus de samenvatting van de DPIA.

Het onderzoeksrapport concludeert dat overheidsorganisaties moeten stoppen met het gebruik van Facebookpagina’s als Facebook geen maatregelen neemt om de hoge gegevensbeschermingsrisico's te verhelpen. De Nederlandse overheid liet bij de presentatie van de DPIA afgelopen november weten dat het in gesprek met Facebook was over het wegnemen van deze risico’s. Daarnaast werd onderzocht wat de gevolgen zijn van het stoppen met Facebookpagina's voor overheidscommunicatie. Het onderzoek zou begin dit jaar gereed moeten zijn, maar is nog altijd niet verschenen.

Mensenrechten

Net als de DPIA komt ook het Human Rights Impact Assessment tot de conclusie dat de overheid moet stoppen met Facebook. Dit onderzoek keek naar risico’s voor het recht op non-discriminatie, vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst, en vrijheid van meningsuiting en informatie. Het rapport concludeert dat het gebruik van Facebookpagina’s door Nederlandse overheidsorganisaties een grote impact kan hebben op de mensenrechten.

Facebook gebruikt algoritmen om te bepalen welke soorten berichten ze toont aan mensen die een overheidspagina hebben bezocht. De Nederlandse overheid kan deze algoritmes niet controleren of aan bezoekers uitleggen. "Door het gebrek aan transparantie en gebrek aan middelen om de mogelijke negatieve gevolgen voor de personen die de overheidspagina's bezoeken tot een minimum te beperken, moeten overheidsorganisaties ervan uitgaan dat het gebruik van Facebook-pagina’s leidt tot een hoog risico voor de mensenrechten", zo laat de samenvatting weten.

Net als bij de DPIA komt ook het mensenrechtenonderzoek tot het oordeel dat overheidsorganisaties moeten stoppen met het gebruik van Facebookpagina’s als communicatiemiddel. Dit advies kan veranderen als Facebook zich als zeer groot online platform moet houden aan nieuwe Europese regels over digitale diensten uit de Digital Services Act, die meer verantwoording en transparantie over de risico’s van algoritmische dienstverlening voor mensenrechten verplicht voor zeer grote online platforms.

Reacties (12)
20-02-2023, 16:59 door majortom
Alleen stoppen met Facebook?
20-02-2023, 17:26 door Anoniem
Ze hadden er nooit mee mogen beginnen.
Iemand heeft ooit besloten ermee te gaan werken, en hoe is dat kunnen gebeuren zonder gedegen onderzoek?
Ik kan me niet voorstellen dat er ooit een onderzoek is geweest met de strekking "hoe kunnen fecesbook gebruiken in de overheid en is dit veilig genoeg voor onze burgers"...
Daar zou niemand zijn handtekening eronder durven zetten.
Zoja, wil ik die persoon wel zien en eens goed hard lachen.
20-02-2023, 17:37 door Anoniem
Overheid moet stoppen [met Facebook [als risico's blijven]].
20-02-2023, 18:47 door spatieman
pff,, FB graait wel achter je rug om, want veel sites hebben een FB pixel draaien.
20-02-2023, 19:52 door Anoniem
Eh... veesboek? Is dat nog steeds niet begraven?
20-02-2023, 23:15 door Anoniem
Het is met subsidie van de Amerikaanse regering o.a. in het leven geroepen. Risicoanalyse zal er wel niet komen, net als bij alles van o.a. Google, Cloudflare, Akamai. Er komen nog wel wat meer fact-checkers bij en whitewash operaties. Wij hier volgen Meta en niet andersom.
#obsereator
21-02-2023, 06:06 door Anoniem
Facebook manipuleert wat je te zien krijgt. De vraag is dus wat de overheid bezield heeft ooit facebook te gebruiken als communicatiekanaal. Of vertel ik wat nieuws?
21-02-2023, 09:28 door Anoniem
Europa kan voor Facebook wel regels opstellen maar wie zegt dat Facebook zich aan de afspraken houdt?
Kunnen wij dat controleren of is dat op basis van vertrouwen op de blauwe ogen van Zuckerberg?
21-02-2023, 09:31 door Anoniem
Door spatieman: pff,, FB graait wel achter je rug om, want veel sites hebben een FB pixel draaien.
Die kun je gelukkig makkelijk blokkeren. Overigens ook op je telefoon. Technische kennis is niet vereist.
21-02-2023, 09:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door spatieman: pff,, FB graait wel achter je rug om, want veel sites hebben een FB pixel draaien.
Die kun je gelukkig makkelijk blokkeren. Overigens ook op je telefoon. Technische kennis is niet vereist.

Technische kennis is wel vereist. Als je aan mijn ouders vraagt of ze een Facebook pixel hebben geblokkeerd in hun thuisomgeving, dan kijken ze alsof ze water zien branden.

Niet iedereen heeft veel kennis van IT. Ook het opzoeken en implementeren van de oplossing vereist technische kennis.

Verplaats je in de geest van het gros van de mensen. Die mensen hebben geen verstand van techniek, net zoals ik geen verstand heb hoe mijn cv-ketel werkt en ik alleen geïnteresseerd ben in warm water (= het gebruik van een dienst) en wat water bij kan vullen als het display 1.0 bar aangeeft.
21-02-2023, 11:14 door bart_hGn4mQe
Goed dat hier aandacht voor is en tegelijkertijd jammer dat het oordeel van 1 bedrijf (Privacy company) dat zonder enige aanbesteding of onafhankelijkheid DPIA's mag gaan doen voor de overheid als 'de waarheid' overgenomen wordt.
21-02-2023, 12:40 door Anoniem
Door Anoniem: Ze hadden er nooit mee mogen beginnen.
Iemand heeft ooit besloten ermee te gaan werken, en hoe is dat kunnen gebeuren zonder gedegen onderzoek?
Ik kan me niet voorstellen dat er ooit een onderzoek is geweest met de strekking "hoe kunnen fecesbook gebruiken in de overheid en is dit veilig genoeg voor onze burgers"...
Daar zou niemand zijn handtekening eronder durven zetten.
Zoja, wil ik die persoon wel zien en eens goed hard lachen.
Zo iets begint heel amateuristisch bij iemand met macht binnen de organisatie. Men gebruikt het thuis dus, dus moet het op het werk ook, en niet gehinderd door enige kennis van zaken want luisteren naar eigen specialisten doen ze niet want dan staan ze voor lul.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.