image

Vermeende ontwikkelaar RagnarLocker-ransomware aangehouden in Parijs

zaterdag 21 oktober 2023, 08:43 door Redactie, 1 reacties

De Franse autoriteiten hebben een man aangehouden die wordt verdacht van het ontwikkelen van de RagnarLocker-ransomware, zo laat Europol weten. Donderdag werd al bekend dat tijdens een internationale politieoperatie de website van de ransomwaregroep offline was gehaald. Nu hebben de autoriteiten meer informatie over de operatie gegeven. Zo zijn begin deze week er doorzoekingen gedaan in drie landen en zes verdachten verhoord in Tsjechië, Spanje, Letland en Frankrijk. Ook zijn er 9 servers inbeslaggenomen.

De ransomwaregroep is sinds april 2020 actief en wist sindsdien onder andere drankenproducent Campari, gameontwikkelaar Capcom, geheugenfabrikant ADATA, de Portugese luchtvaartmaatschappij TAP en reisorganisatie CWT te infecteren. CWT betaalde naar verluidt 4,5 miljoen dollar losgeld. Volgens de politie zijn 168 internationale bedrijven door de groep aangevallen. Tijdens de operatie kon data van zestig multinationals worden veiliggesteld en werden enkele al gecompromitteerde bedrijven gewaarschuwd dat een ransomware-aanval op handen was.

Bij de operatie speelde ook de Nederlandse politie een rol. Zo wist het Cybercrimeteam Oost-Nederland een terabyte aan data van een Japans slachtoffer veilig te stellen, alsmede van negentien andere multinationals. "Het opsporen van deze criminelen is ingewikkeld, omdat ransomware heel technisch en internationaal is. We doen dit daarom niet alleen", zo laat de politie weten, dat bij de aanpak van ransomware samenwerkt met andere landen en bedrijven.

Reacties (1)
21-10-2023, 14:06 door Anoniem
Russian Business Model actie? Infectie was taal-gerelateerd, Russische doelen werden vermeden.
Dus de ransomware artiest werkt voor de eigen veiligheid slechts buiten de eigen knollentuin.

Tor-websites van de groep zijn in beslag genomen door CrowdStrike.

Lees: https://www.beveiligingswereld.nl/nieuws/ragnarlocker-gestopt
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.