image

Veiligheidsregio's kritisch over vervangen luchtalarm door NL-Alert

zondag 3 maart 2024, 09:25 door Redactie, 52 reacties

Nederlandse veiligheidsregio's zijn kritisch over het plan van demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid om eind 2025 het luchtalarm door NL-Alert te vervangen. "Voor een regio met een hoog risicoprofiel vind ik het zelfs onverantwoord", zegt Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond tegenover de NOS.

Volgens Littooij moet de overheid in het geval van een crisis alle burgers kunnen informeren. "En dat doe je enerzijds met een NL-Alert, en daarnaast ook nog met de sirenes. We hebben ze alle twee nodig om mensen goed te kunnen informeren." Minister Yesilgöz stelde dat NL-Alert een bereik heeft van 92 procent, tegenover 75 procent voor het luchtalarm.

"Maar dat betekent 8 procent niet", merkt Littooij op. "En als ik dat vertaal naar deze regio, betekent dat dat 100.000 mensen niet worden geïnformeerd als alleen een NL-Alert wordt verstuurd." De directeur maakt zich ook zorgen over het grote aantal laaggeletterden in zijn regio die moeite met het begrijpen van een NL-Alert hebben. Daarnaast is het luchtalarm volgens hem minder kwetsbaar dan het telefoonsysteem, omdat het is voorzien van accu's. De zorgen worden gedeeld door de veiligheidsregio Groningen.

Yesilgöz schreef in haar brief aan de Tweede Kamer, waarin ze het plan presenteert, dat ze voor 'hoog risicolocaties' ruimte voor maatwerk houdt. Het nieuws over het uitfaseren van het luchtalarm bereikte ook de Belgische media. België heeft een landelijk luchtalarm, zoals in Nederland, nooit gehad. Wel werd er in de jaren 90 een netwerk opgezet van honderden sirenes rond nucleaire sites en bedrijven die met gevaarlijke chemische stoffen werken. Dat systeem is inmiddels uitgefaseerd en vervangen door BE-Alert.

Reacties (52)
03-03-2024, 09:26 door Anoniem
Single point of failure, zucht.
03-03-2024, 09:37 door Anoniem
Minister Yesilgöz stelde dat NL-Alert een bereik heeft van 92 procent, tegenover 75 procent voor het luchtalarm.
Zij heeft het over 92 procent, wil dit zeggen dat 92 procent van de bevolking een smartphone heeft of hoe
komt ze op deze cijfers. Volgens mij is dit percentage veel lager want in een gezin met een smartphone
hebben ze normaal al twee smartphone's en dan heb ik het nog niet over kinderen, maar ik weet het niet.
Misschien kan mij hier vertellen hoe ze aan deze percentages komen?
03-03-2024, 10:11 door Anoniem
Door Anoniem:
Minister Yesilgöz stelde dat NL-Alert een bereik heeft van 92 procent, tegenover 75 procent voor het luchtalarm.
Zij heeft het over 92 procent,

Ik denk dat ze percentage dekking van nederland bedoelen. Hoe willen ze zien dat mijn mobiel dat aan of uit heeft staanm laat staan ontvangen.
En ja staat bij mij uit, Eerste eerste alarm ging te telefoon en wilde ik opnemen en eens ging dat alarm af. Had ik op dat moment de telefoon tegen mijn oor gehouden was ik zeker doof geweest. Wat een takke herrie. En het begint niet langzaam en rust nee zoals het bb-alarm, meteen boem takke herrie. Daar is echt 0 over nagedacht.
03-03-2024, 10:18 door Briolet - Bijgewerkt: 03-03-2024, 10:23
Door Anoniem:
Zij heeft het over 92 procent, wil dit zeggen dat 92 procent van de bevolking een smartphone

Dat is verkeerd geredeneerd. Zoals je zelf aangeeft zijn er ook gezinnen waar 2 of meer smartphones gelijktijdig aanwezig zijn. Dus om 92% bereik te hebben, is het misschien voldoende dat 80% een telefoon heeft waar dit alarm afgaat.

Ik heb de smartphone zelden bij me op de werkplek. Ik zal mijn eigen alert dan nooit horen, maar bij een test alert hoor ik ze wel bij collega's afgaan. Dus ze bereiken me wel.

De sirenes daarentegen hoor ik alleen als het muisstil is. Als er teveel gepraat wordt of er staat een radio aan, dan hoor ik niets. En als er een ooievaar een nest op bouwt, zoals een paar jaar geleden, dan zetten ze hem zelfs een half jaar uit.
03-03-2024, 10:25 door Anoniem
De raketten van Poetin zijn zo snel dat een alarm zinloos is.
Bovendien, waar kan ik mezelf in veiligheid brengen als er iets in aantocht is?
03-03-2024, 10:44 door Anoniem
Als het internet of het mobiele telefoonnetwerk eruit ligt hebben we geen alarm en geen digitale televisie meer???? Niemand die een analoge televisie of radio heeft. Hoe struisvogelachtig kun je zijn. Kijk naar Rusland vs Oekraïne.
03-03-2024, 10:46 door Anoniem
Ik weet alvast dat ik die NL-alert dan niet krijg als het vervangen wordt door "NL-alert", ik gebruik immers geen smartphone en ben dat ook niet van plan. (Ik heb thuis een prima laptop)
Jammer als het weggaat.
Maarja, als Yelsigoz dat wil dan doet ze dat toch wel, ze regeert als een alleenheerser.
03-03-2024, 10:47 door Anoniem
Yesilgoz: : Nou, het is kiezen, of ik hou op met het luchtalarm met retehoge onderhoudskosten, of ik moet de boetes nog 's met 8% verhogen. Ik ga iig niet korten op het politiestelsel.
03-03-2024, 11:22 door Anoniem
Door Anoniem: Yesilgoz: : Nou, het is kiezen, of ik hou op met het luchtalarm met retehoge onderhoudskosten, of ik moet de boetes nog 's met 8% verhogen. Ik ga iig niet korten op het politiestelsel.

Erg flauw deze opmerking.
Voegt niets toe aan een discussie.
En zeker moet er niet gekort worden op de politie.
Er moet eerder meer geld heen.
03-03-2024, 11:23 door Anoniem
NL-Alert is geen reden voor mij om een smartphone te kopen. Het afschaffen van het luchtalarm overigens ook niet. Als je tijd is gekomen dan is je tijd gekomen. Tot die tijd, blijf thuis en doe ramen en deuren dicht.
03-03-2024, 11:35 door Anoniem
Door Anoniem: Zij heeft het over 92 procent, wil dit zeggen dat 92 procent van de bevolking een smartphone heeft of hoe komt ze op deze cijfers.
Mobiele telefoon, niet per se een smartphone, men bereikt meer mensen dan alleen de smartphone-bezitters. De onderliggende techniek, cell broadcast, is al vanaf het begin onderdeel van de GSM-standaard, én van zijn opvolgers.

Met de genoemde percentages wordt via NL-Alert een fractie van 0,08 van de bevolking niet bereikt, en via de alarmsirenes een fractie van 0,25 niet. Als die bereiken volledig onafhankelijk van elkaar zijn wordt een fractie 0,08 * 0,25 = 0,02 van de bevolking niet bereikt, dus 98% wel. Als er wel een afhankelijkheid is, bijvoorbeeld omdat in afgelegen gebieden makkelijk gaten in de dekking van beide kunnen zitten, zal het gecombineerde percentage lager zijn dan 98%. Niet veel lager, vermoed ik, want in afgelegen gebieden zijn weinig mensen.

Dat gecombineerde dekkingspercentage hoort onderdeel te zijn van het beoordelingskader. In de brief van Yesilgös aan de kamer (gelinkt in het vorige bericht van security.nl hierover) wordt dat niet genoemd, er wordt over geschreven alsof het alleen om de afzonderlijke methoden gaat en alsof de combinatie niets doet, en dat moffelt de toegevoegde waarde van het behouden van de sirenes weg.

Het is me in het verleden meerdere keren opgevallen hoeveel mensen er zijn die, als er een veiligheidsmaatregel wordt toegevoegd aan wat al gedaan wordt, meteen denken dat alles wat al gedaan werd daarmee overbodig is geworden en niet meer hoeft. Kennelijk is hoe twee maatregelen elkaar versterken een van die dingen die niet goed in het intuïtieve denken van veel mensen past. Dat zou hier een rol kunnen spelen.

@redactie: Kunnen jullie de s-cedille aan de geaccepteerde unicode-tekens toevoegen? Ik vind het vrij idioot dat we de naam van een van onze belangrijkste politici van dit moment op deze website niet goed kunnen spellen omdat jullie dat teken niet accepteren.
https://nl.wikipedia.org/wiki/%C5%9E
https://nl.wikipedia.org/wiki/Dilan_Ye%C5%9Filg%C3%B6z
03-03-2024, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem: Ik weet alvast dat ik die NL-alert dan niet krijg als het vervangen wordt door "NL-alert", ik gebruik immers geen smartphone en ben dat ook niet van plan. (Ik heb thuis een prima laptop)
Jammer als het weggaat.
Maarja, als Yelsigoz dat wil dan doet ze dat toch wel, ze regeert als een alleenheerser.
SMS-CB waarop NL-Alert werkt, is een functie van een GSM mobiele telefoon.
Daar heb je dus op zich geen 'smartphone' voor nodig.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cell_broadcast
03-03-2024, 12:19 door Anoniem
Minister Yesilgöz stelde dat NL-Alert een bereik heeft van 92 procent, tegenover 75 procent voor het luchtalarm.
Oh, dan behoor ik tot die 8% die 'm niet ontvangt! Ik kan me nauwlijks voorstellen dat 92% van de bevolking dit wel aan heeft gezet, eerder, als dit bij standaard al aan stond, dat ze 'm uit hebben gezet omdat ze zich de pl**ris schrokken en niet 1-2-3 wisten hoe ze die herrie weer uit kregen.
Hoe komen ze trouwens aan die 92%, sommige mensen hebben prive 2 mobiel's of 1 extra van het werk?

Op wiki wordt aangegeven dat het om een onbevestigd push bericht gaat, maar toch de 'succes rate' kan worden bepaald.

Weet iemand hier hoe?
adhv "...the number of addressed cells and the number of cells that have broadcast the Cell Broadcast (alert) message." zou dat toch niet te achterhalen moeten zijn zonder dat de mobiel ook iets terugstuurt (bevestigd)!?

En dat daar dan ook niet het extra prive/werk mobiel meegeteld wordt om zodoende op die (anders onbetrouwbare) 92% uit te komen?

A Cell Broadcast message is an unconfirmed push service, meaning that the originators of the messages do not know who has received the message, allowing for services based on anonymity.[1] Cell Broadcast is compliant with the latest EU General Data Protection Regulation (GDPR) as mobile phone numbers are not required by CB. The originator (alerting authority) of the Cell Broadcast message can request the success rate of a message. In such a case the Cell Broadcast System will respond with the number of addressed cells and the number of cells that have broadcast the Cell Broadcast (alert) message.
bron:https://en.wikipedia.org/wiki/Cell_Broadcast
03-03-2024, 12:45 door Anoniem
Belastingen gaan omhoog, voorzieningen gaan omlaag.
Zelfde bij de zorgverzekering kosten gaan omhoog, basis vergoedingen worden meer en meer uitgekleed.

We betalen ons bond en blauw met z'n alle.
03-03-2024, 12:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik weet alvast dat ik die NL-alert dan niet krijg als het vervangen wordt door "NL-alert", ik gebruik immers geen smartphone en ben dat ook niet van plan. (Ik heb thuis een prima laptop)
Jammer als het weggaat.
Maarja, als Yelsigoz dat wil dan doet ze dat toch wel, ze regeert als een alleenheerser.
SMS-CB waarop NL-Alert werkt, is een functie van een GSM mobiele telefoon.
Daar heb je dus op zich geen 'smartphone' voor nodig.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Cell_broadcast
Dat had ik inderdaad verkeerd geformuleert, ik gebruik helemaal geen telefoons, geen smart of niet-smart telefoons.
03-03-2024, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Yesilgoz: : Nou, het is kiezen, of ik hou op met het luchtalarm met retehoge onderhoudskosten, of ik moet de boetes nog 's met 8% verhogen. Ik ga iig niet korten op het politiestelsel.

Erg flauw deze opmerking.
Voegt niets toe aan een discussie.
En zeker moet er niet gekort worden op de politie.
Er moet eerder meer geld heen.
Dat is namelijk wat ze zelf eerder stelde: '...of ik kort op de politie of ik verhoog de boetes.'
zie filmpje op:https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5407807/om-verkeersboetes-te-hoog-kabinet-yesilgoz
in andere interviews had ze echter de riedel na "poltie" niet opgenoemd , denk dat ze die riedel er in latere interviews er achter aan heeft geplakt omdat ze daar meer commentaar op kreeg !
Dus, dan kan ze nu ook het luchtalarm aan de riedel toevoegen om een gat in een budget daarvoor te kunnen dichten!
03-03-2024, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Minister Yesilgöz stelde dat NL-Alert een bereik heeft van 92 procent, tegenover 75 procent voor het luchtalarm.
Oh, dan behoor ik tot die 8% die 'm niet ontvangt! Ik kan me nauwlijks voorstellen dat 92% van de bevolking dit wel aan heeft gezet, eerder, als dit bij standaard al aan stond, dat ze 'm uit hebben gezet omdat ze zich de pl**ris schrokken en niet 1-2-3 wisten hoe ze die herrie weer uit kregen.
Dan klopt je aanname dat als jij een voorkeur hebt de meerderheid van de mensen die wel met je zal delen kennelijk in dit geval niet.

Hoe komen ze trouwens aan die 92%, sommige mensen hebben prive 2 mobiel's of 1 extra van het werk?
Ze zullen toestellen tellen en daar een correctie voor doen. Het zou zomaar kunnen dat dit een van de vele dingen is die het CBS aan mensen vraagt zodat ze een heel behoorlijke correctiefactor hebben om mee te werken.

Op wiki wordt aangegeven dat het om een onbevestigd push bericht gaat, maar toch de 'succes rate' kan worden bepaald.

Weet iemand hier hoe?
adhv "...the number of addressed cells and the number of cells that have broadcast the Cell Broadcast (alert) message." zou dat toch niet te achterhalen moeten zijn zonder dat de mobiel ook iets terugstuurt (bevestigd)!?
Een mobieltje zet een verbinding op met een zendmast (met het sterkste signaal, wat meestal de meest nabije is) en communiceert daarmee. De zendmast weet welk mobieltje dat is, en het netwerk ook anders zouden nooit gesprekken en normale SMS-berichten naar dat mobieltje kunnen worden gerouteerd. De zendmast weet ook of een bericht is afgeleverd aan een mobiel, want die weet wat er over verbindingen gaat die die zelf onderhoudt.

Bij cell broadcast handelt de zendmast het meeste lokaal af: de zendmast krijgt een bericht van de centrale met de opdracht "verspreid dit maar aan alle telefoons waar je verbinding mee hebt die dit kanaal willen ontvangen". Dat doet die zendmast, die telt hoeveel die er aflevert aan telefoons, en stuurt die telling terug zonder details over naar welke telefoons het is gegaan.
03-03-2024, 14:38 door Anoniem
Door Anoniem: Belastingen gaan omhoog, voorzieningen gaan omlaag.
Zelfde bij de zorgverzekering kosten gaan omhoog, basis vergoedingen worden meer en meer uitgekleed.

We betalen ons bond en blauw met z'n alle.

Jouw salaris gaat omhoog, jouw productiviteit niet.
03-03-2024, 14:51 door Anoniem
Het lijkt op vragen om een achterdeur door overheden, ff pushen via de ingebouwde API en wie weet...
Heb er wel weinig verstand van hoe het protocol van NL-alert werkt moet ik er wel bij zeggen, maar ik gebruik mijn smartphine meer als computer/tablet dan een echte telefoon, dus meestal staat dit ding helemaal uit of in airplane modus en zit in een faraday zak. (Ben erg paranoïde/voorzichtig, het hoort bij de huidige tijd gezien de aanvallen vanuit de overheid naar het volk. (CSS, sleepwetten, verzamelwoede voor geld, etc)
Maar inderdaad, ik kreeg die berichtjes van NL-alert zo vaak bij brandjes, testen en dergelijke dat ik hem maar uit heb gezet, het werdt te pas en te onpas gebruikt voor van alles en nog wat...
Had er schoon genoeg van!
Bij een luchtalarm verwacht ik dat er ook écht wat aan de hand in. (Overstroming, kernaanval, meltdown, oorlog, etc)
03-03-2024, 14:57 door Anoniem
De grote fout die er wordt gemaakt is dat het cijfer 92% een momentopname is van een gemiddelde eerste maandag 12:00 uur.

Doe de test om 03:53 en je krijgt een compleet ander getal.
03-03-2024, 15:26 door Anoniem
Door Anoniem: Belastingen gaan omhoog, voorzieningen gaan omlaag.
Zelfde bij de zorgverzekering kosten gaan omhoog, basis vergoedingen worden meer en meer uitgekleed.

We betalen ons bond en blauw met z'n alle.

Dat heet marktwerking.

Ze passen het aanbod naar beneden aan, als we te maken hebben met een niet functionerende markt.
Iets anders kunnen politici niet.
03-03-2024, 15:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Belastingen gaan omhoog, voorzieningen gaan omlaag.
Zelfde bij de zorgverzekering kosten gaan omhoog, basis vergoedingen worden meer en meer uitgekleed.

We betalen ons bond en blauw met z'n alle.

Jouw salaris gaat omhoog, jouw productiviteit niet.

Dat moet zijn:

De prijzen gaan omhoog (maar de productiviteit daalt hopelijk niet),
dus gaat ook mijn salaris omhoog (omdat ik anders de producten niet meer kan kopen)

Voorstel:
Haal de (kunstmatige) prijs opduwers uit de kosten (zzp-ers, specialisten, overbodige management lagen agv schaalgrootte, bonussen, absurd hoge salarissen, zeldzame dure medicijnen of behandlingen) ipv het aanbod steeds meer te laten verschralen.

Er worden verkeerde financiele prikkels beloond, waardoor de arbeidsmarkt slecht functioneert.
Door de tandarts-tarieven los te laten, krijg je niet opeens meer tandartsen en dus meer concurrentie, en dus lagere tarieven. (om maar een al wat oudere luchtballon van de VVD door te prikken)
03-03-2024, 15:55 door Anoniem
Wij wonen in Dronten, maar hebben een hele slechte dekking van mobile telefonie. Telefoneren kan dan alleen via de WiFi die je hebt. Vaak heb je het geluid van je telefoon uitstaan, en zeker 's nachts staat het geluid van onze telefoons uit.
Er staat een sirenemast 150 meter van ons huis. Wij zeggen massal NEE tegen alleen alert via de mobiel.
03-03-2024, 16:10 door Anoniem
ja laten we vooral n spof creëren in t alarmeringssysteem....

zucht
03-03-2024, 17:03 door Anoniem
Door Anoniem: @redactie: Kunnen jullie de s-cedille aan de geaccepteerde unicode-tekens toevoegen?

De introductie van bijzondere tekens vergroot de kans op dat lezers het slachtoffer worden van fraude met domeinnamen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Typosquatting
03-03-2024, 19:07 door Anoniem
Ik heb een smartphone maar gebruik hem mijn airplane mode only, dus zonder SIM.

Van mij hoeven die alerts niet, en die luchtalarmen ook niet. Als er iets gebeurt, dan zie ik het wel.

Het leven hier op aarde tussen al die rotte egoisten is behoorlijk overrated. Je kunt je niet overal tegen indekken....
ik ben blij als ik savonds ergens kan logeren, dan hoef ik niet op straat.

Zorgen over Putin maak ik me niet, ik vond Rusland best nog wel gastvrij eigenlijk, alleen jammer dat de rekening achter af kwam

Ze hebben het over het Kwaad , maar het Kwaad heb je overal , niet alleen in Rusland.. dus laat ze maar lekker knallen, het liefst op elkaar, dat ruimt lekker op
03-03-2024, 19:09 door Anoniem
Je kunt de spam bijna zelf bedenken:

NL-Alert!! Klik op onderstaande link om te lezen wat u moet doen.
Door Anoniem:
Door Anoniem: @redactie: Kunnen jullie de s-cedille aan de geaccepteerde unicode-tekens toevoegen?

De introductie van bijzondere tekens vergroot de kans op dat lezers het slachtoffer worden van fraude met domeinnamen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Typosquatting

Weet je wat, laat dan ook maar de "e" en de "a" achterwege. Da's nog veiliger!

(Ik vind dat ook best bijzondere tekens.)
03-03-2024, 20:14 door Anoniem
Door Anoniem: De grote fout die er wordt gemaakt is dat het cijfer 92% een momentopname is van een gemiddelde eerste maandag 12:00 uur.

Doe de test om 03:53 en je krijgt een compleet ander getal.

Mee eens. Hoeveel mensen hebben 's-nachts hun toestel:
- helemaal uit staan
- het geluid uit staan of zachter staan
- het toestel buiten gehoorfastamd liggen (bv in de woonkamer)

Dus zelfs als het toestel-bereik dan nog steeds hoog is, horen de mensen het NL-Alert dan ook echt?

Hoe meet je als overheid dat iedereen ook echt bereikt wordt!
Dag en nacht.
In heel Nederland.

Een toestel is namelijk ongelijk een persoon.
Net zoals een IP adres ongelijk is aan een persoon.

Het systeem faalt als het personen niet overal 24/7 kan bereiken.
03-03-2024, 22:42 door Anoniem
Als vroeger het luchtalarm zou gaan, dan was het advies om zo snel mogelijk een radio of televisie aan te zetten. Waar je anders misschien niet mee bezig was. Daarnaast was het vroeger socialer, als je bijvoorbeeld geen kijk- en luistergeld wou betalen, dan kon je altijd even bij de buren aankloppen.

Wat echt de irritante dufheid van de tijdgeest nu is, is de aanname dat je zèlf een telefoon bent. Dus ook dat als zo een NL-Alert verschijnt je dat echt dag en nacht gelijk ziet. Alsof je de secretaresse van je eigen telefoon bent die, net als de brandweer of 112, stantepee attent is.

Dat er veel mensen zijn van mindere kennis en kundigheid, dat kan ik begrijpen. Zoals mijn eigen heel erg lieve partner trouwens want die is gelijk al bezorgd als ie niet meteen wat terughoort. Dus dààr niet van! Maar van een minster had ik zulke suffigheden niet verwacht. Die heeft tenslotte een heel ministerie om haar te behoeden voor suffe aannames. Namelijk dat als er een NL-Alert op je telefoon binnenkomt, dat je dat dan ook gelijk gezien hebt. Geen onderscheid meer weten tussen mens en device. Tussen persoon en email adres. Wat voor een minister vrij kwalijkneembaar is, zulke kinderlijke aannames. En wellicht haar hele ministerie erbij. Wat is logisch, in mijn optiek en in deze tijd? Dat als de russen komen, de sirene loeit, dat juist dàt me wakker schudt om even te gaan zoeken waar die telefoon nou weer ligt. Want misschien staat daar een berichtje op. Of dat ik de auto even aan de kant parkeer om te kijken of en wat er nou weer was.

Maar wat ik dan dus weer niet begrijp.

Is dat zo een kundige minister zoiets zèlf niet kan bedenken. En heel haar ministerie blijkbaar ook niet. Of die mogen intern niks meer zeggen, zou ook kunnen.
03-03-2024, 23:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Belastingen gaan omhoog, voorzieningen gaan omlaag.
Zelfde bij de zorgverzekering kosten gaan omhoog, basis vergoedingen worden meer en meer uitgekleed.

We betalen ons bond en blauw met z'n alle.

Jouw salaris gaat omhoog, jouw productiviteit niet.

Mijn salaris gaat klein beetje omhoog voor de show de koopkracht gaat hard omlaag.
En mijn motivatie om te produceren gaat steeds verder omlaag.

Ik produceer zoals ik betaald word.
Weinig betalen dan weinig motivatie niks extra's.
04-03-2024, 00:06 door Anoniem
Door Anoniem: Single point of failure, zucht.

1. keten alarmcentrale naar ieder van de mobiele provdiers
2. de zendmasten moeten van stroom voorzien zijn (groot deel gaat uit zodra de stroom uitvalt omdat er geen noodstroom is)
3. indien noodstroom, dan max 1-2 uur afhankelijk van de hoeveelheid telefoonverkeer,
tenzij noodgenerator (sommige KPN centrales)
4. aansturing van een aantal masten zit (handig) in kasten beneden overstromingsniveau

Overigens kon het geluidsalarm ook maar enkele keren gestart worden omdat de accu's leeg liepen. De stroomvoorziening werd losgekoppeld om toch een alarm te kunnen geven bij stroomstroring.

Verder:
- gekozen geluidsniveau is extreem, is niet te stoppen op mobieltjes
- een vriend zat in een trein die van Rotterdam naar Middelburg reed - zowel in Rotterdam, binnenrijden Dordtse regio, binnenrijden Zeeuwse regio ging het alarm af van alle mobieltjes (50+ stuks) in de gehele coupé ... vervolgens nog eens einde alarmbericht.
Gehoorschade alom in de stiltecoupé .... wat een ondoordacht systeem.
04-03-2024, 07:17 door beaukey - Bijgewerkt: 04-03-2024, 08:06
De directeur maakt zich ook zorgen over het grote aantal laaggeletterden in zijn regio die moeite met het begrijpen van een NL-Alert hebben.

Laaggeletterden (en dyscalculie) zijn bestaande, groepen met eigen, specifiek problemen. 1 op de 6 a 7 personen valt in (een van) deze categorieën. Dat zijn mensen die toch "bereikt" moeten worden, en niet dan alleen voor NL-Alert. Als we deze groep veronachtzamen kunnen we grotere problemen verachten. Ze hebben n.l. wel (en terecht) een mening en een stem!
04-03-2024, 07:20 door Anoniem
Heb mijn smartphone uit staan nachts ..en iedereen snapt het luchtalarm ...er is iets aan de hand .!
..en wat nu hoge kosten ? ( onderhoud en 1x per maand aan en uit zetten )
wel zoveel miljoen naar buitenland ..maar onze eigen veiligheid dan ?

ze hebben weer wat !

maak je druk over echt belangrijke dingen ...dat Nederland steeds armer wordt ..voedselbanken in 2024 !!
ziektekosten , huren , boodschappen alles wordt steeds duurder ..

maar ach ..wel lekker vergaderen tot diep in de nacht ...wat kost dat allemaal wel niet ?
04-03-2024, 08:09 door beaukey

Het systeem faalt als het personen niet overal 24/7 kan bereiken.

Er is *geen enkel* systeem die *alle* personen 24/7 kan bereiken. Dus het systeem zal altijd *gedeeltelijk* falen.

Dealniettemin, twee notificatie systemen, mits correct werkend, zijn beter dan een systeem.
04-03-2024, 08:27 door Anoniem
mijn grootste probleem is de onbetrouwbaarheid van NL-alert. Van alle meldingen die ik binnen had moeten krijgen, kreeg ik er 2 niet (echtgenoot die naast mij stond kreeg deze wel).
En toen de energiecentrale in Diemen er voor een grote periode uitlag was er zo goed als geen internet. De meeste zendpalen hebben geen noodstroom en als ze het al hebben dan is dit voor hoogstens 3 uur.
En mijn grootste probleem is dat NL-Alert wordt misbruikt voor dingen die niet eens een noodgeval zijn. Zoals een melding dat je niet meer naar Amsterdam centrum moest komen omdat het te druk was... dit is geen noodgeval...en zo waren er nog 2 andere. Zat er al aan te denken om het uit te zetten als er nog meer van dat soort nutteloze NL-alert meldingen komen.
04-03-2024, 10:00 door Anoniem
"Wat voor een minister vrij kwalijkneembaar is, zulke kinderlijke aannames."

Laten we eerlijk zijn. Als je haar hoort praten dan is het toch ook net of een kind wat loopt te zeuren en haar zin licht door te drijven. Totaal onrepresentatief voor een minister van Justitie met dat kinderstemmetje en die domme uitspraken.
04-03-2024, 10:01 door _R0N_
Door Anoniem: De raketten van Poetin zijn zo snel dat een alarm zinloos is.
Bovendien, waar kan ik mezelf in veiligheid brengen als er iets in aantocht is?

Gaat gaat niet alleen om oorlogsdreiging maar ook om natuurrampen en andere lokale rampen.
04-03-2024, 10:03 door _R0N_
Beide systemen werken vooral in dichter bevolkte gebieden.
Hier, in het buiten gebied van Noord-Holland, hoor ik zelden het luchtalarm (te ver weg) en kom NL-Alert misschien 2x per jaar aan.
04-03-2024, 10:19 door Anoniem
Door _R0N_:
Door Anoniem: De raketten van Poetin zijn zo snel dat een alarm zinloos is.
Bovendien, waar kan ik mezelf in veiligheid brengen als er iets in aantocht is?

Gaat gaat niet alleen om oorlogsdreiging maar ook om natuurrampen en andere lokale rampen.

Weet ik maar als het alarm gaat, wat ga je dan doen?
04-03-2024, 11:14 door Anoniem
Strak plan, als ik buiten ga sporten o.d heb ik die tering telefoon echt niet bij me, blijft geen klote van over van zo'n apparaat.
04-03-2024, 11:30 door Anoniem
Door beaukey:
De directeur maakt zich ook zorgen over het grote aantal laaggeletterden in zijn regio die moeite met het begrijpen van een NL-Alert hebben.

Laaggeletterden (en dyscalculie) zijn bestaande, groepen met eigen, specifiek problemen. 1 op de 6 a 7 personen valt in (een van) deze categorieën. Dat zijn mensen die toch "bereikt" moeten worden, en niet dan alleen voor NL-Alert. Als we deze groep veronachtzamen kunnen we grotere problemen verachten. Ze hebben n.l. wel (en terecht) een mening en een stem!

[Sarcasme] Dat heet evolutie, alleen de sterksten blijven over [/Sarcasme]
04-03-2024, 11:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Door Anoniem: De raketten van Poetin zijn zo snel dat een alarm zinloos is.
Bovendien, waar kan ik mezelf in veiligheid brengen als er iets in aantocht is?

Gaat gaat niet alleen om oorlogsdreiging maar ook om natuurrampen en andere lokale rampen.

Weet ik maar als het alarm gaat, wat ga je dan doen?

In geval van een landelijke crisissituatie wordt nadere informatie vermeld op de Rijksoverheid website:

https://www.rijksoverheid.nl


Bij regionale calamiteiten of noodsituaties geeft NL-Alert.nl en de gemeentelijke website meer informatie:

https://www.nl-alert.nl


Stel een noodpakket samen voor de eerste 48 uur na een ramp. De meeste benodigde spullen heb je in huis:

https://www.denkvooruit.nl/bereid-je-voor/stel-je-noodpakket-samen
04-03-2024, 12:01 door Anoniem
Ha, ik hoor de sirenes!
04-03-2024, 12:09 door Anoniem
Schuilkelders hebben we ook niet meer. Dus wat heeft het voor zin om vooraf te weten dat je dood gaat?
04-03-2024, 13:46 door beaukey
Door Anoniem: Schuilkelders hebben we ook niet meer. Dus wat heeft het voor zin om vooraf te weten dat je dood gaat?

Om vlak voordat je dood gaat een levensverzekering afsluiten ten gunste van die mensen die wel gepaste maatregelen nemen als ze kennis nemen van een of ander alarm? Zodat jouw gebrek aan respons tenminste andere mensen ten goede komt?

/s
04-03-2024, 14:33 door Anoniem
Ja, duh... als een website vraagt aan 'nederland' of ze een mobiele telefoon hebben..... Hoeveel procent zou daarvan een mobiel hebben?

Ikzelf, by far een gemiddelde, ga er toch minstens van uit dat 20% van de mensen die ik ken geen GSM heeft, of in ieder geval NLALERT niet KAN ontvangen en dat van de ouderen die ik ken, ongeveer 50% hun telefoon 's avonds uit heeft staan... niet op silent, niet op nachtmodus, maar UIT. (niet in de laatste plaats omdat ze in een geriatrisch tijdschrift (linda, anwb kampioen enz) hebben gelezen dat gsm straling slecht is)

Dus leuk dat je op maandag middag 12 uur mensen die al online zijn vraagt of ze een NLAlert hebben ontvangen.. maar daar geloof ik niets van...
Alsof je op een meeting van de RDW vraagt hoeveel mensen een rijbewijs heeft?

In hoeverre staat dat in verhouding tot het bericht dat bijna 3 miljoen mensen digitaal niet meer kunnen komen... En al moeite hebben met een digitale bankrekening? Ik kan me moeilijk voorstellen dat wanneer van de bevolking al moeite heeft met een digitale bankrekening, niets met DIGID kan, dat dan 2 miljoen van die mensen wel probleemloos NLAlert kan ontvangen?
04-03-2024, 14:51 door _R0N_
Door Anoniem:
Door _R0N_:
Door Anoniem: De raketten van Poetin zijn zo snel dat een alarm zinloos is.
Bovendien, waar kan ik mezelf in veiligheid brengen als er iets in aantocht is?

Gaat gaat niet alleen om oorlogsdreiging maar ook om natuurrampen en andere lokale rampen.

Weet ik maar als het alarm gaat, wat ga je dan doen?

Ze zeggen dat je dan de radio en/of tv aan moet zetten.
04-03-2024, 15:17 door Anoniem
Door Anoniem: Schuilkelders hebben we ook niet meer. Dus wat heeft het voor zin om vooraf te weten dat je dood gaat?

Voor het geval je nog met een of andere god (of je partner) in het reine wilt komen, voordat je dood gaat. :-)
04-03-2024, 20:07 door Anoniem
Ach Rusland zou Rusland niet zijn zonder regelmatige dreigementen, en het houd de wereld alert, dat is wel goed.
Niemand is gebaat bij een kernoorlog, ook Putin niet, als hij het echt wil gooien zou hij het wel doen zonder iets te zeggen.
Het is niet goed als hij geen Rolls Royce meer kan kopen als zijn garaga een smeilende bende is, of erin kan rijden op smeulende wegen, of als zijn geld naar de knoppen is na een kernoorlog.
Het is een zakenman, doortrapt maar zeker niet suicidaal.
Mutually Assured Destruction (MAD) is iets waar zelfs leiders zin in hebben.
Wel is het altijd goed als mensen zelf NBC-voorzorgsmaatregelen nemen just in case.
Twee weken aan eten en water voorraden aanleggen voor ieder familielid is een goed begin, evenals een schuilplek (zo ver mogelijk van ramen en deuren, in het midden onderin het huis) om deze en mensen vooraden in op te kunnen bergen.
(Mensen hebben ca. 2 liter water per dag nodig, seven oceans voedselrantsoenen zijn wel goed, maar doe er ook wat zout eten bij. (Gedroofd vlees of zouttabletten)
Leg er ook vervangende kleding een EHBO doos, jodiumtabletten en verzorgingsmiddelen bij.
Leg deze zak met spullen alvast in de schuilplek.
Het zal niet nodig zijn, maar just in case.
Blijf de eerste twee weken binnen na een kernramp!
05-03-2024, 00:55 door Anoniem
Buiten het feit, of weet ik hoeveel percent van de mensen wel of geen smartphone heeft, een basis beginsel bij een aanval is communicatie verhinderen. Tegenwoordig leunt communictie te veel op "digitale" middelen, welke helaas al heel/te vaak aangetoond, te beinvloeden is door kwaadwillende. lijkt mij dat we dit analoge systeem niet moeten afschaffen.
05-03-2024, 14:51 door Anoniem
Het afschaffen van het luchtalarm dat we na de Tweede Wereldoorlog hebben opgebouwd, is géén goed idee.

Terwijl de sirenes iedere dag loeien in Oekraïne en Israël, staat ons demissionaire kabinet op het punt om het Nederlandse luchtalarm weg te bezuinigen dat kort na de Tweede Wereldoorlog werd ingevoerd om de bevolking te kunnen waarschuwen tijdens gevaarlijke situaties. Dit besluit, afgelopen vrijdag door het kabinet gepresenteerd als een ‘aanzienlijke’ kostenbesparing, bespaart per inwoner 0,75 euro per maand. Argumenten, gebaseerd op het bestaan van NL-Alert, houden bij een nadere bespreking geen stand en wijzen op een kortzichtige zuinigheid.

door Danny Mekic, 4 maart 2024

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/opinie-afschaffen-luchtalarm-is-een-kortzichtige-vorm-van-zuinigheid-die-ons-onnodig-in-gevaar-brengt~b2152119/

Danny Mekic is jurist en bedrijfskundige. Hij promoveert aan de Universiteit Leiden op het fundamentele recht op menselijke waardigheid en de impact van digitale technologieën op privacy en gegevensbescherming.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.