image

Outlook gebruikers doelwit cyberaanvallen

woensdag 3 juni 2009, 12:47 door Redactie, 3 reacties

Na sociale netwerksites, Twitter en banksites, zijn nu gebruikers van Microsoft Outlook het doelwit van verschillende cyberaanvallenl geworden. In een massaal verstuurde e-mail met als onderwerp "Outlook Setup Notification", krijgen ontvangers het dringende advies om het e-mailprogramma opnieuw in te stellen. De link in de e-mail wijst naar een phishingsite waar slachtoffers de servers voor inkomende en uitgaande e-mail en hun inloggegevens moeten invullen.

Eenmaal in bezit van de informatie kunnen de phishers e-mails lezen, om bijvoorbeeld vertrouwelijke gegevens te stelen of het account gebruiken om spam mee te versturen. "Het gebruik van een veel gebruikte e-mailclient zoals Microsoft Outlook, brengt het risico met zich mee dat van een groot aantal eindgebruikers het e-mailaccount wordt gecompromitteerd", zegt Sarah Calaunan van Trend Micro.

Varianten
Naast de e-mails die het op de inloggegevens hebben voorzien, gaan er ook berichten rond die gebruikers van Outlook en het e-mailprogramma The Bat een nep-virusscanner laten installeren. Deze berichten hebben onder andere als onderwerp "TheBat Setup Notification" en "Outlook Express Setup Notification". Wederom wordt gevraagd of men de e-mailclient opnieuw wil configureren, alleen dit keer wordt er naar een zogenaamd installatiebestand verwezen dat als bijlage is toegevoegd. In werkelijkheid bevat het .zip bestand de nep-virusscanner.

Reacties (3)
03-06-2009, 14:04 door Anoniem
Het is niet specifiek gericht op Outlook gebruikers.

Microsoft Outlook Setup Notification
Outlook Express Setup Notification
TheBat Setup Notification

Dat zijn niet zozeer (malware) varianten, maar gewoon andere teksten. Opmerkelijk is wel dat de mail client naam in de body tekst soms niet overeenkomt met die in de onderwerp regel.
03-06-2009, 14:32 door spatieman
en er zijn genoeg sukkels die het doen..
03-06-2009, 20:11 door Anoniem
Kaspersky houd ze al tegen en detecteert ze goed.
Als ze het nou nog wat geloofwaardiger maken met Outlook Office assistent :) of hoe heet dat mailtje van dat je het eerst krijgt :')
Faal spammers
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.