image

Microsoft: Gebruikersrechten geen oplossing voor IE-lek

maandag 25 januari 2010, 10:23 door Redactie, 2 reacties

Een combinatie van de lekken in Internet Explorer en Windows-kernel, hadden ervoor gezorgd dat ook gebruikers zonder adminrechten gehackt konden worden, aldus Microsoft. Vorige week bracht de softwaregigant een noodpatch voor de kwetsbaarheid in de browser uit, waardoor onder andere Google werd gehackt. Voor het verschijnen van de out-of-band update ging ook het advies rond om niet met adminrechten, maar met gebruikersrechten in te loggen. Het was voor een aanvaller echter mogelijk geweest om eerst de exploit met de rechten van de ingelogde gebruiker uit te voeren, om vervolgens via een ander lek zijn rechten te verhogen.

"Een aanvaller had eerst het IE-lek kunnen gebruiken om de code als een gebruiker uit te voeren, om later het NTVDM-lek te misbruiken om zijn rechten te verhogen en code in ring0 uit te voeren", zegt Jerry Bryant van het Microsoft Security Response Center (MSRC). "Het is niet bijzonder dat er bij aanvallen meerdere exploits worden gebruikt." Daarnaast was ook het draaien van alleen een virusscanner niet voldoende, aangezien die dit soort lekken en exploits lastig detecteren. "Dit soort script-gebaseerde lekken zijn eenvoudig te obfusceren om zo virusscanners te omzeilen."

Reacties (2)
25-01-2010, 16:27 door Anoniem
Dusssss....WTF?GovCert had het helemaal verkeerd??Maakt dus met Winblows helemaal niets uit of je met beperkte rechten inlogt , je bent hoe dan ook de pineut!
Wat een onzin bericht zeg............
26-01-2010, 13:05 door Jachra
Door Anoniem: Dusssss....WTF?GovCert had het helemaal verkeerd??Maakt dus met Winblows helemaal niets uit of je met beperkte rechten inlogt , je bent hoe dan ook de pineut!
Wat een onzin bericht zeg............

Dat hangt af van het feit hoe men de exploits gebruikt. Meeste mensen denken dat slechts 1 exploit voldoende is, in praktijk zal je zien dat men gebruik maakt van meerdere exploits om hogere rechten te krijgen. Dit geldt uiteraard voor alle platformen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.