image

Minste internetvrijheid in Iran

woensdag 20 april 2011, 11:49 door Redactie, 8 reacties

In Iran is de minste internetvrijheid voor burgers, zo blijk uit een rapport van waakhond Freedom House. Van de 37 landen die de organisatie onderzocht, kregen elf landen het stempel "niet vrij". Iran kwam daarbij als slechtste uit de bus. Slechts acht landen werden als "vrij" bestempeld, waarbij Estland het best presteerde. De overige landen zijn volgens Freedom House "gedeeltelijk vrij".

Volgens de onderzoekers hebben de Iraanse autoriteiten sinds de verkiezingen van 2009 allerlei maatregelen genomen om de internetvrijheid in het land te beperken. Zo is er een gecentraliseerd filtersysteem dat websites kan blokkeren. Ook is het aantal aangehouden, bedreigde en gemartelde bloggers gegroeid.

Veel van de onderzochte landen proberen ook sociale media aan banden te leggen. Met name Facebook, YouTube en Flickr staan hoog in de lijst van geblokkeerde websites. Naast Iran staan ook Burma, Cuba, China, Tunesië, Vietnam, Saoedi-Arabië, Ethiopië, Wit-Rusland en Bahrein op de lijst van niet vrije landen.

Reacties (8)
20-04-2011, 11:55 door Anoniem
thank you for stating the obvious, captain obvious!
20-04-2011, 11:56 door Anoniem
"Minste internetvrijheid in Iran" Wat dacht men van Noord Korea ?
20-04-2011, 12:17 door Preddie
Door Anoniem: "Minste internetvrijheid in Iran" Wat dacht men van Noord Korea ?

Internet kennen ze daar nog niet :P
20-04-2011, 12:19 door corani
Ach, het ligt er allemaal maar net aan wat je meeneemt in je definitie van "internetvrijheid". Hier wordt inderdaad minder door de overheid gecensureerd, maar des te meer door allerlei lobby clubjes en "rechten" hebbenden...
20-04-2011, 13:33 door Mysterio
Wel knap dat de VS als tweede staat. Gezien de Wikileaks zaken had ik niet verwacht dat ze boven bijvoorbeeld IJsland zouden eindigen.

Maar wacht: IJsland is niet getest. Ja, dan eindigt de VS wel hoog. Duh!
20-04-2011, 16:14 door Anoniem
En wij dan ? Onze internet wordt afgetapt en alles wordt opgeslagen en gedeeld met uncle sam, ze hebben zelfs inzage op onze bankrekeningen, telefoongesprekken en ziekenhuis dosiers.. zijn wij vrij ? ;)
20-04-2011, 18:30 door Syzygy
Door Anoniem: En wij dan ? Onze internet wordt afgetapt en alles wordt opgeslagen en gedeeld met uncle sam, ze hebben zelfs inzage op onze bankrekeningen, telefoongesprekken en ziekenhuis dosiers.. zijn wij vrij ? ;)

Maar we kunnen wel overal naar toe surfen !!
21-04-2011, 03:32 door corani
Door Syzygy:
Door Anoniem: En wij dan ? Onze internet wordt afgetapt en alles wordt opgeslagen en gedeeld met uncle sam, ze hebben zelfs inzage op onze bankrekeningen, telefoongesprekken en ziekenhuis dosiers.. zijn wij vrij ? ;)

Maar we kunnen wel overal naar toe surfen !!
Voornamelijk omdat wij het meestal voor elkaar krijgen onwelgevallige content verwijderd te krijgen van de servers. Maar wees niet bang, ook hier is de infrastructuur voor censuur aanwezig. Zo wordt bijvoorbeeld in Duitsland het ontkennen van de Holocaust gecensureerd. En in verschillende landen wordt je gewoon afgesloten als je te vaak onwelgevallige content bekijkt...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.