image

Kamervragen over omvang fraude internetbankieren

zondag 26 januari 2014, 17:14 door Redactie, 5 reacties

De PvdA heeft minister Dijsselbloem van Financiën vragen gesteld over de omvang van fraude met internetbankieren en of de nieuwe veiligheidsregels van de banken er niet voor zorgen dat er meer verplichtingen bij de consument komen te liggen.

De vragen zijn van Kamerlid Nijboer, die niet alleen wil weten hoeveel schadegevallen er de afgelopen drie jaar waren, maar ook in welke gevallen de schade is gecompenseerd en in hoeveel van de gevallen er sprake was van phishing of malware. Ook wil het Kamerlid weten welke maatregelen de banken nu al nemen om de maximale schade per klant te beperken en of klanten ook de keuze voor meer of minder functionaliteit krijgen.

Veiligheidsregels

Een ander deel van de vragen van Nijboer gaan over de veiligheidsregels van de banken, die sinds 1 januari van dit jaar van kracht zijn. In de regels wordt gesteld waar een consument aan moet voldoen als hij in het geval van fraude met internetbankieren de schade zeker vergoed wil krijgen. Nijboer vraagt zich af als banken de nieuwe veiligheidsregels aan hun algemene voorwaarden toevoegen, er geen sprake van een verschuiving van verplichtingen richting de consument is.

"De uniforme veiligheidsvoorwaarden kleuren dan via de algemene voorwaarden immers de standaard in waarlangs een rechter de 'grove nalatigheid' van een consument zal toetsen", merkt hij op. Ook wil het Kamerlid weten hoe de verdeling van de bewijslast in artikel 7:529 Burgerlijk Wetboek, waarbij de bewijslast bij de bank ligt, zich verhoudt tot de situatie waarin de klant moet aantonen dat hij zich aan de nieuwe veiligheidsregels heeft gehouden.

"Wordt de klant nu niet gevraagd zijn eigen onschuld aan te tonen in plaats van dat de bank de grove nalatigheid dan wel opzet aan de kant van de klant moet aantonen?", aldus Nijboer. Aanstaande donderdag vindt er Algemeen overleg Betalingsverkeer plaats, waarbij het Kamerlid graag ziet dat Dijsselbloem zijn vragen beantwoordt.

Reacties (5)
26-01-2014, 17:35 door Anoniem
Terechte vragen.
Daarbij zou ik ook het volgende wel eens willen vragen....

Banken hebben de automatische kanalen (ATM, Internet, IVR) ingezet en verder ontwikkeld vanwege de efficiëntie (zeg maar "kostenbesparingen"), ondanks dat het duidelijk was dat de risico's bij dat soort kanalen heel anders liggen dan bij "bemande kanalen" zoals het bankkantoor.
Daarbij hebben ze klanten bijna gedwongen om naar die nieuwe kanalen te gaan. Bijv. kunnen klanten geen geld meer halen in het kantoor. Dat moet nu per sé via de ATM.
Ook hebben ze klanten verteld dat het allemaal veilig is.

De vraag is nu of deze drang tot efficiëntie niet geleid heeft tot het bewust nemen van die risico's door banken, en dat alleen daarom al de aansprakelijkheid eigenlijk nooit bij klanten gelegd kan worden?!?!

My 2 cents...
27-01-2014, 08:37 door Anoniem
Ja, ze willen gewoon iedereen naar het digitale geld hebben.
Als ze dat eenmaal hebben kunnen ze nagatieve rente gaan vragen. tadaa

Net als wat er nu al gebeurd in Israel en Sweden.

Langzaam beetje bij beetje worden we allemaal uitgemolken door onze fijne overheid.
27-01-2014, 10:11 door Anoniem
Goh, eerst invoeren en dan vragen stellen? Typisch knap kunstje lage landen politiek. We hadden dit al moeten zien aankomen toen ze dat pinnen invoerden. Dat zou ook veiliger zijn, maar helaas ... er worden meer mensen overvallen bij pinautomaten dan vroeger bij het loket. Ook het aantal woninginbraken is niet gedaald. En goedkoper en efficienter is het ook niet geworden. Nu de gemeenteraadverkiezingen voor de deur staan ... gaan de grote patijen ... pffff ik hoef het toch ook niet meer uit te leggen hoe we elke keer worden voorgelogen?
28-01-2014, 07:23 door Anoniem
volgens de wetboek van strafrecht, ben je onschuldig TOT het tegen deel is BEWEZEN,
dus BANKEN bewijzen van schuld is in jullie hoekje !!!!
29-01-2014, 12:27 door Anoniem
dat denk ik ook mischien waarschijnlijk zou het kunnen dat niet alle aanvallen door hackers of criminelen worden gedaan. en ze ons gewoon willen bang maken/laten denken dat niks veilig is en dan de nieuwe verscherpte veiligheids regels zonder privacy met onze eigen toestemming kunnen invoeren
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.