image

'Internet Explorer slaat slag in browseroorlog'

donderdag 1 november 2012, 09:04 door Redactie, 10 reacties

Het marktaandeel van Internet Explorer heeft in oktober het hoogste punt in meer dan een jaar tijd bereikt. Microsoft's browser kende een ongekende 0,5% stijging, waardoor het nu 54,13% van de markt bezit. De stijging gaat vooral ten koste van Google Chrome dat 0,3% moest inleveren en nu op 18,6% staat. Ook Firefox verloor terrein en wordt door precies een vijfde van alle internetgebruikers gebruikt. Safari zag het aandeel ook iets slinken, aldus de cijfers van Net Applications.

Concurrent StatCounter, dat minder rekening houdt met China waar IE sterk vertegenwoordigd is, zag Chrome juist stijgen en IE dalen. Het verschil tussen de browsers bedraagt 2,6% in het voordeel van Google Chrome, dat op 34,8% staat.

Nederland
In Nederland moest IE wederom flink terrein inleveren, het aandeel verloor precies twee procent. Microsoft's browser is met 40,4% nog altijd de grootste hier, maar Chrome komt gestaag dichterbij, hoewel het verschil nog altijd 12% is. Als de huidige trend echter doorzet zouden de browsers over drie maanden nagenoeg een gelijk aandeel in Nederland hebben.

Reacties (10)
01-11-2012, 09:46 door Anoniem
Er was de laatste tijd een toename van het aantal bots wat MSIE 6.0 als user agent mee
stuurde maar geen echte MSIE gebruiker is (herkenbaar aan het alleen ophalen van pagina's
en niet de bijbehorende CSS, images e.d.)

Ik hoop dat deze marktvorser hierdoor niet in verwarring gebracht is?
Met aftrek van deze "bezoekers" zie ik juist een daling.
01-11-2012, 09:57 door Anoniem
Firefox had veel last van ontbreken browserkeuze

http://www.nu.nl/internet/2947574/firefox-had-veel-last-van-ontbreken-browserkeuze.html
01-11-2012, 11:45 door SirDice
Het marktaandeel van Internet Explorer heeft in oktober het hoogste punt in meer dan een jaar tijd bereikt. Microsoft's browser kende een ongekende 0,5% stijging, waardoor het nu 54,13% van de markt bezit.
Ik gok zomaar dat dit komt omdat ze "vergeten" zijn dat browser-keuze scherm in Windows 7 te stoppen.
01-11-2012, 12:18 door Anoniem
Ik gok zomaar dat dit komt omdat ze "vergeten" zijn dat browser-keuze scherm in Windows 7 te stoppen.
Is het niet zo dat die browserkeuze alleen maar voor de EU goldt? Dan is het wel raar dat juist in Europa het aandeel IE terug blijft lopen, ook in de periode waarin dat keuzescherm niet zichtbaar is geweest.Met name in Azië is wel een groei te zien van IE.
01-11-2012, 16:25 door Anoniem
@SirDice, dat zijn ze al vergeten sinds SP1 van Windows 7, dus dat heeft niets met de stijging in Oktober te maken....

Misschien wel door de introductie van Windows 8, bij een clean install moet je Chrome weer installeren, of zit je weer op Internet Explorer.
01-11-2012, 22:09 door Anoniem
microsoft "vergat"niet de browserkeuzescherm er in te stoppen maar ze lieten het expres eruit, pas na enige boetes van de EU zetten ze het weer terug erin. hierdoor had internet explorer ruim de tijd om een groot deel van de mensen te laten geloven dat IE de enige browser was.
02-11-2012, 07:34 door Anoniem
Daar gaan we weer met de onzinnige statistiek.
Ik heb drie verschillende browsers op m'n systeem staan (IE, FF, Chrome). En gebruik ze in verschillende volgordes, of soms zelfs tegelijk, afhankelijk van de doelstelling. (zo is FF de enige die kleurprofielen juist weergeeft).
Dus hoe wordt dan het marktaandeel bepaald? Ik bedoel maar...
02-11-2012, 08:14 door Anoniem
Misschien moeten we ons een afvragen of het wel zo vanzelfsprekend is dat deze bedrijven weten hoevaak hun browsers gebruikt worden? Waar halen ze die info vandaan en is dat geen inbreuk op de privacy.
02-11-2012, 12:23 door SirDice
Door Anoniem: microsoft "vergat"niet de browserkeuzescherm er in te stoppen maar ze lieten het expres eruit
Goh. Zou ik daarom "vergeten" tussen aanhalingstekens hebben gezet?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aanhalingsteken#Ironische_uitdrukkingen
02-11-2012, 13:25 door Acumen
Door Anoniem: Daar gaan we weer met de onzinnige statistiek.
Ik heb drie verschillende browsers op m'n systeem staan (IE, FF, Chrome). En gebruik ze in verschillende volgordes, of soms zelfs tegelijk, afhankelijk van de doelstelling. (zo is FF de enige die kleurprofielen juist weergeeft).
Dus hoe wordt dan het marktaandeel bepaald? Ik bedoel maar...
Inderdaad...

Ik gebruik voornamelijk FireFox, maar dan wel met o.a. NoScript, RequestPolicy en AdBlocker. Met dat hiermee zo'n beetje alles geblokkeerd kan worden en ik vast niet de enige ben, vraag ik me af of we nu nog steeds waarde moeten hechten aan dergelijke analyse/counter/statistiek sites...

Door Anoniem: Misschien moeten we ons een afvragen of het wel zo vanzelfsprekend is dat deze bedrijven weten hoevaak hun browsers gebruikt worden? Waar halen ze die info vandaan en is dat geen inbreuk op de privacy.

Ehhmmm....
http://www.google.nl/intl/nl/analytics/
http://gs.statcounter.com/faq#methodology --> Our tracking code is installed on more than 3 million sites globally.
etc
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.