image

Kabinet wil anonieme prepaid simkaarten niet verbieden

woensdag 12 april 2017, 14:17 door Redactie, 23 reacties
Laatst bijgewerkt: 12-04-2017, 14:28

Het Kabinet is niet van plan een verbod op anonieme prepaid simkaarten in te voeren, zo heeft demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt. Vorig jaar september kondigde toenmalig minister van Veiligheid en Justitie Van der Steur een onderzoek naar een dergelijk verbod aan.

Aanleiding waren plannen van de Belgische en Duitse overheid om anonieme simkaarten wel te verbieden. Het onderzoek keek naar hoe ver andere EU-lidstaten zijn met een verplichte registratie van prepaid simkaarthouders en naar de ervaringen in de praktijk daarmee. Tevens werd er naar relevante technologische ontwikkelingen gekeken, zoals de ontwikkeling in het gebruik van andere communicatiemiddelen dan telefonie en sms, en de impact daarvan op de effectiviteit van een verplichte registratie van prepaid simkaarthouders. De proportionaliteit van een dergelijke maatregel als het gaat om financiële kosten, administratieve lasten en inbreuk op de privacy werd niet onderzocht

Uit het onderzoek is gebleken dat, mede gelet op de fraudegevoeligheid van een dergelijke maatregel en de huidige diversiteit aan communicatiemogelijkheden, een verplichte registratie van prepaid simkaarthouders geen groot voordeel bij de opsporing van criminelen en terroristen heeft. Blok meldt dat alle betrokken organisaties en uitvoeringsdiensten deze conclusie onderschrijven. De minister ziet dan ook geen aanleiding voor wet- of regelgeving die anonieme simkaarten zou verbieden. Onlangs maakte ook Groot-Brittannië bekend dat het afziet van de registratie prepaid simkaarthouders. "Van een gezamenlijke EU-aanpak of een eensluidende Europese benadering op dit terrein is allerminst sprake. Op EU-niveau bestaan daartoe op dit moment ook geen voornemens", aldus de minister (pdf).

Reacties (23)
12-04-2017, 14:21 door Anoniem
niet? verassend wel.
12-04-2017, 15:40 door Anoniem
Mag ik even argwanend zijn?
Heb eerder meegemaakt dat bij andere wetgeving het zelfde werd gezegd (geen voornemens), maar dat een paar jaar later de kraan volledig werd opengedraaid.
12-04-2017, 16:37 door Anoniem
Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.
12-04-2017, 16:56 door Anoniem
Laat maar lullen

1 - Aan wat de overheid zegt kan weinig waarde worden gehecht. Kijk maar naar de dubbele en steeds veranderende opvattingen en mededelingen over het breken van encryptie.

2 - Met de tapwet in de hand is een dergelijke maatregel ook niet meer zo nodig.
Dit tappen gaat grootschalig worden ingezet, gegevens van metadata en telefoongesprekken massaal drie jaar lang bewaard en ongezien internationaal gedeeld.

Met name met punt 2 is elke security en privacy discussie een belachelijke hachelijke zaak geworden.
Jouw digitale gegevens zijn niet meer van jou en vooral niet meer privé want liggen wereldwijd op straat, een wereldwijde verzameling van binnenstraten weliswaar, maar toch, jouw privé gegevens voor 10.000 enden mensen stiekem inzichtelijk en te lezen zonder dat jij dat ooit zult weten.

Maak je dus niet meer al te druk om een website met matige security.
Dv of EV certificaat, haha laat ons niet in een trieste lachbui schieten.
De kans is namelijk ernstig ernorm veel groter dat jouw gegevens via andere weg voor iedereen beschikbaar komen omdat niet meer te overzien is op hoe ontelbaar veel plaatsen jouw gegevens allemaal bewaard gaat worden.
Daarmee neemt de kans dat die gegevens helemaal op straat komen te liggen velen malen toe.
Weet je nog, alle registratie dossiergegegevens van alle tientallen miljoenen amerikaanse ambtenaren voorgoed op straat?
Nederland gaat volgen, de vraag is niet of maar wanneer.
De regerende partijen doen er alles aan om grootschalig verlies van prive gegevens mogelijk te maken, wij staan er ondertussen bij en zien het met lede ogen aan.

De overheid is dus ongevraagd grootdistributeur aan het worden en geworden van jouw privé gegevens.
Het grootse gevaar op dat het misgaat ligt daar en er is inmiddels vrijwel niets meer wat je daar nog tegen kan doen. *
Daarmee is het nemen van al te veel secuyritymaatregelen zonde van je tijd en energie.
Het allergrootste gevaar voor jouw privé-leven wordt gecreëerd door overheden met als excuus terrorisme.
Dat slaat natuurlijk echt vrijwel 99,9 % helemaal nergens op maar men komt er mee weg.

Laat maar lullen,
men roept maar wat zoals het men uitkomt, feiten doen er allang niet meer toe, de ware redenen krijg je niet te horen en je doet er weinig aan.
Je stem heb je ingeleverd en nu kan men weer over tot de orde van de dag: het negeren van burgerrechten zoals het men belieft.


* Met uitzondering dan van die maatregelen die je beschermen tegen diefstal van gegevens door de overheid.
Dan zal je moeten stoppen met digitaal communiceren in haar geheel.
Wat direct weer een hele hoop energie scheelt in het nemen van securitymaatregelen.
12-04-2017, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.
Dit neemt niemand serieus wat je hier schrijft ga er niet eens op in.
12-04-2017, 17:24 door Anoniem
Wisselgeld voor de buren (wij verbieden zodra .be stopt met verkoop van zwaar vuurwerk en .de met tolheffing pkw en lkw)
12-04-2017, 17:34 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.

Moet je tegen al die wapenexporterende landen, w.o. de USA zeggen die miljoenen doden op hun geweten hebben.
Waarin een groot land klein kan zijn.
12-04-2017, 17:46 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.
Zegt een fijn azijnpissende anoniem. Doe eens vlot het goede voorbeeld geven en jezelf registreren, hm? Niet? Waarom dan niet?

Het punt is natuurlijk dat zelfs zonder "de proportionaliteit van een dergelijke maatregel als het gaat om financiële kosten, administratieve lasten en inbreuk op de privacy" te bekijken ze het al geen helpend idee vonden. En laten we wel wezen, de telcos houden al locatiedata vast zodat een onderzoek zo kan kijken waar zulke ontstekermobieltjes voor de aanslag geweest zijn. En met registratieplicht? Gewoon snel wat mobieltjes jatten, boem laten doen, toedeledokie. Dan heb je dus alleen maar wat onschuldige namen er aan de haren bijgesleept. En zo verder. Naïviteit, waarin azijnpissende anoniempjes groot kunnen zijn.
12-04-2017, 18:07 door Reinder
Door Anoniem: Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt

Bron? Anders enkeltje trollvile.
12-04-2017, 18:12 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.
En welke terroristen deden dit dan? Waar dan? Wanneer dan? Graag feiten, anders moet je een ander forum kiezen.
12-04-2017, 20:12 door Anoniem
simkaarten exploderen niet, gsm's en bommen wel
12-04-2017, 20:28 door Anoniem
Terroristen houden zich juist en altijd aan de wet. Daardoor vallen ze niet op. Een verbod op de anonieme prepaid simkaart is dus nutteloos. Ik gebruik al jaren zo'n kaart, echt anoniem is dat nou ook weer niet, maar ik wil dit perse blijven doen, gewoon omdat het kan.
12-04-2017, 20:47 door Anoniem
Door Anoniem: Terroristen houden zich juist en altijd aan de wet. Daardoor vallen ze niet op. Een verbod op de anonieme prepaid simkaart is dus nutteloos. Ik gebruik al jaren zo'n kaart, echt anoniem is dat nou ook weer niet, maar ik wil dit perse blijven doen, gewoon omdat het kan.
Precies! Ik gebruik ook een anonieme simkaart, maar heb het nog nooit gebruikt voor illegale dingen.
Ik vraag mij wel eens af waarom er zoveel politici rondlopen die Nederland in een gevangenis willen veranderen door elk stukje vrijheid aan banden te leggen. Ik heb daar echt schoon genoeg van!
12-04-2017, 21:52 door Anoniem
@Anoniem 17:34 Al eens nagevraagd bij stopwapenhandel.nl of er nog Nederlandse bedrijven en instanties investeren en handelen in wapens? Dan weet je dat Nederland daarin nog niet klein gekregen is. @Trollerijbeschuldigers: in het land van de anonieme trollen is de anoniemste koning. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Er worden bij van terrorisme verdachte personen al vaker anonieme SIM-kaarten gevonden. Waar zou men die toch allemaal voor willen gebruiken als ze niet leiden tot anonimiteit? Voor iets waarbij slechts eenmalig gebruik voldoende is.
12-04-2017, 22:30 door Anoniem
MH17,..

De MH17 is niet neergehaald met behulp van een Nederlandse anonieme simkaart.

De MH17 is wel neergehaald met behulp van een aan de zuidas gevestigd bedrijf dat netjes via een gunstige belastingconstructie nog wat belasting afdraagt.
En zo zijn er nog wel wat meer brievenbusmaatschappijen in Nederland gevestigd die vrij directindirect voor veel slachtoffers wereldwijd zorgen.

Daarnaast wordt er met Nederlands geld door diverse Nederlandse banken veel geld geinvesteerd in wapenhandel.
Met die wapens worden wereldwijd vele mensen gedood, daar zijn wapens immers voor.

De exacte optelsom zal niet makkelijk zijn maar het laat zich raden welke technieken en clubs verreweg voor het meeste doden zorgen.
Dat is in ieder geval niet dat zogenaamde simkaartje van een pre-paid uit Nederland of Belgie of allebei.
Online suggestief geklets van neo conservatieve populistische trollen die alweer veelteveel aandacht hebben gekregen.

Onze regering, de banken en ook haar klanten zo je wil hebben bloed aan hun handen, niet zozeer aan hun simkaart.
Waarom hebben we dat?
Dat is de vraag, financieel voordeel vormt vermoedelijk een belangrijke reden hier niets aan te doen.
12-04-2017, 22:44 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik vraag mij wel eens af waarom er zoveel politici rondlopen die Nederland in een gevangenis willen veranderen door elk stukje vrijheid aan banden te leggen. Ik heb daar echt schoon genoeg van!

Kennis is macht, de beteugeling van de vrijheid zorgt ervoor dat de macht kan toenemen. De burger is momenteel niet veel meer dan een BSN en een (belasting) melkkoe. Om dat te kunnen blijven doen is controle noodzakelijk.

Vandaar ook de voortdurende roep om het afschaffen van cashgeld, cashgeld maakt onafhankelijk en dat wil de NL-Staat niet. Brussel dicteert en dat zullen we weten ook.

#1juni2005 | #6april2016 | ...?
12-04-2017, 23:05 door Anoniem
Huh? Ik één van de "neo conservatieve populistische trollen"? Welnee, gewoon nuchter doordenkend en af en toe infiltrerend kom je er vrij snel achter waarvoor terroristen spullen zoeken en waarop dan hun keus valt. In Jemen heeft men bij bommenmakers van AQAP de anonieme SIM-kaarten gevonden in in aanbouw zijnde bommen. AQAP wisselde een tijd lang mobieltjes of SIM-kaarten uit, vaak in ruil voor anonieme SIM-kaarten, zodat anderen door drone-aanvallen aan hun eind kwamen.

Dat laat onverlet dat belastingontwijkingfaciliterend paradijsje Nederland inderdaad veel hypocriete politici telt voor wie een mensenleven niet telt. Dat is kennelijk ook "fantastisch".

Ene Ömer Güney, al nagezocht dat die onder schuilnaam een SIM-kaart aanschafte en waarvoor? Waarom had Anis in Rotterdam een hele rits anonieme SIM-kaarten in zijn bezit? Zolang een SIM-kaart niet geactiveerd is wordt hij niet gedetecteerd en gaat het argument van traceerbaarheid pas op nadat er veel RIP gefluisterd wordt.

Welterusten betweters. Nee ik log niet in in deze slangenkuil.
12-04-2017, 23:52 door Anoniem
Door Anoniem: Huh? Ik één van de "neo conservatieve populistische trollen"? Welnee, gewoon nuchter doordenkend en af en toe infiltrerend kom je er vrij snel achter waarvoor terroristen spullen zoeken en waarop dan hun keus valt. In Jemen heeft men bij bommenmakers van AQAP de anonieme SIM-kaarten gevonden in in aanbouw zijnde bommen. AQAP wisselde een tijd lang mobieltjes of SIM-kaarten uit, vaak in ruil voor anonieme SIM-kaarten, zodat anderen door drone-aanvallen aan hun eind kwamen.

Dat laat onverlet dat belastingontwijkingfaciliterend paradijsje Nederland inderdaad veel hypocriete politici telt voor wie een mensenleven niet telt. Dat is kennelijk ook "fantastisch".

Ene Ömer Güney, al nagezocht dat die onder schuilnaam een SIM-kaart aanschafte en waarvoor? Waarom had Anis in Rotterdam een hele rits anonieme SIM-kaarten in zijn bezit? Zolang een SIM-kaart niet geactiveerd is wordt hij niet gedetecteerd en gaat het argument van traceerbaarheid pas op nadat er veel RIP gefluisterd wordt.

Welterusten betweters. Nee ik log niet in in deze slangenkuil.
En jij denkt dat een valse registratie van een simkaart een bomaanslag voorkomt?
Welterusten, slaap maar rustig door.
13-04-2017, 06:25 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.

Hoe kom je aan de informatie dat he Nederlandse kaarten zijn.
Het onderzoek heeft juis aangetoond dat het voor criminelen eenvoudig is om middels fraude overal kaarten vandaan te krijgen. Laten dat nu net dus de enigen te zijn die er geen nadeel van ondervinden als sim kaarten niet meer anoniem zijn.

Peter
13-04-2017, 07:14 door Anoniem
Door Anoniem: Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.

Loopt een man het casino in, roept luidkeels: Jullie zijn allemaal sukkels! Ik weet hoe je altijd prijs kan hebben. Hij loopt regelrecht naar de roulettetafel en verdeelt zijn geld over alle nummers. Het balletje rolt en ja hoor, een van de nummers wint... minder dan hij op alle nummers bij elkaar heeft ingezet. Hij pakt zijn prijs, loopt naar de dobbelsteentafel, herhaalt dezelfde methode en heeft weer prijs... weer minder dan hij in totaal heeft ingezet. Hij kijkt triomfantelijk rond, zegt: "Zie je wel, ik win altijd" en loopt weg, armer dan hij binnenkwam.

Ik heb geen zogenaamd "nuchter doordenken" nodig om te weten dat er ongetwijfeld aanslagen voorbereid worden met anonieme prepaid simkaarten. Dat is gewoon de Wet van de Gemiddelden. Verdeel ieder middel dat misbruikt kan worden over genoeg mensen en er zal wel een keer misbruik van gemaakt worden. Maar waar de analogie van het casino vermakelijk is omdat het per slot van rekening zijn eigen geld is, geldt dat niet voor een stel betweters die andermans kwaliteit van leven vergokken en nog steeds niet kunnen aantonen dat daardoor minder aanslagen voorkomen. Sterker nog, ze hebben de schijn tegen, gezien aanslagen zoals in Rouen die gepleegd werd met de enkelband nog om[i/]!

Ik sluit me ook aan bij die mensen die zeggen dat het wel heel erg gemakkelijk is om anoniem te zeggen dat wie het niet eens is wel iemand zal zijn voor wie een mensenleven niet telt. Ik heb alleen iets te zeggen over mijn eigen leven, maar als de keus is om mensen die dit soort respect opbrengen te betalen om met mijn kwaliteit van leven op deze manier te gokken of een risico van 1 op 12 miljoen op een aanslag in 1 op 6 miljoen te zien veranderen (een hele verdubbeling), dan waag ik mijn kansen wel, fijn dank u wel. Te meer daar intussen bekend is dat de doelen van deze terroristengroepen zijn allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen uit te lokken en mensen tegen elkaar op te zetten, en ik dan in ieder geval nog het genoegen smaak ze in die doelen tegen te werken.
13-04-2017, 10:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.

Hoe kom je aan de informatie dat he Nederlandse kaarten zijn.
Het onderzoek heeft juis aangetoond dat het voor criminelen eenvoudig is om middels fraude overal kaarten vandaan te krijgen. Laten dat nu net dus de enigen te zijn die er geen nadeel van ondervinden als sim kaarten niet meer anoniem zijn.

Peter

Het verbieden van zaken die criminelen gebruiken lijkt me een niet zo sterke manier om criminaliteit te bestrijden. En iedereen bang maken voor terrorisme lijkt me een niet zo heel sterke manier om terrorisme tegen te gaan.
13-04-2017, 10:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Terroristen houden zich juist en altijd aan de wet. Daardoor vallen ze niet op. Een verbod op de anonieme prepaid simkaart is dus nutteloos. Ik gebruik al jaren zo'n kaart, echt anoniem is dat nou ook weer niet, maar ik wil dit perse blijven doen, gewoon omdat het kan.
Precies! Ik gebruik ook een anonieme simkaart, maar heb het nog nooit gebruikt voor illegale dingen.
Ik vraag mij wel eens af waarom er zoveel politici rondlopen die Nederland in een gevangenis willen veranderen door elk stukje vrijheid aan banden te leggen. Ik heb daar echt schoon genoeg van!

Omdat ze daarmee goedkeuring verwerven bij het deel van de kiezers die denken dat beperkende maatregelen alleen lastig zijn voor terroristen, maar zelf moord en brand schreeuwen als ze een bon krijgen voor te hard rijden.
14-04-2017, 00:59 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Mooi, weer een exportartikel erbij voor Nederland. De wereld zal ons dankbaar zijn dat wij terrorisme faciliteren. Bommen die op afstand tot ontploffing gebracht werden, daarbij werden steevast mobieltjes en dongels met anonieme SIM-kaarten uit Nederland gebruikt. Naïviteit, waarin een klein land groot kan zijn.

Hoe kom je aan de informatie dat he Nederlandse kaarten zijn.
Het onderzoek heeft juis aangetoond dat het voor criminelen eenvoudig is om middels fraude overal kaarten vandaan te krijgen. Laten dat nu net dus de enigen te zijn die er geen nadeel van ondervinden als sim kaarten niet meer anoniem zijn.

Peter

"Anonieme" Peter: waar SIM-kaarten geproduceerd en te koop aangeboden zijn valt in bijna alle gevallen te achterhalen. Zo ook in dit geval.

Omdat ze daarmee goedkeuring verwerven bij het deel van de kiezers die denken dat beperkende maatregelen alleen lastig zijn voor terroristen, maar zelf moord en brand schreeuwen als ze een bon krijgen voor te hard rijden.
Zwart-wit redenaties zijn kennelijk je manier om discussies belachelijk te maken?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.