image

Belastingdienst vernietigt opgeslagen kentekenfoto's

donderdag 29 juni 2017, 11:30 door Redactie, 10 reacties

De Hoge Raad oordeelde in februari dat de Belastingdienst kentekenfoto's die met ANPR-camera’s zijn gemaakt niet mag gebruiken voor de controle van rittenregistraties in het kader van privé-gebruik van een auto en de fiscus heeft opgeslagen kentekenfoto's nu vernietigd, zo laat staatssecretaris van Financiën Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer weten (docx).

Naar aanleiding van uitspraak van de Hoge Raad verzocht de Autoriteit Persoonsgegevens de Belastingdienst in maart om de kentekenfoto's direct en onomkeerbaar uit de bestanden te verwijderen en te vernietigen en haar hier over te informeren. "Voor het systematisch vernietigen van de ANPR-camerabeelden was een gestructureerd proces nog in voorbereiding. Wel heeft op een aantal momenten vernietiging van fiscaal niet-relevante beelden plaatsgevonden. Het vernietigen van het centrale bestand met ANPR-camerabeelden naar aanleiding van de uitspraak van de Hoge Raad en het nadien ontvangen verzoek tot vernietiging van de Autoriteit Persoonsgegevens nam enige tijd in beslag en is op 4 mei 2017 afgerond", aldus Wiebes.

Vanaf dat moment zijn er bij de Belastingdienst geen centrale bestanden meer met kentekenfoto's. Volgens Wiebes zijn de beelden vernietigd inclusief de bij de beelden horende metadata (gegevens over de beelden, zoals datum, tijd, plaats). Het proces om de camerabeelden uit de technische back-ups te verwijderen is nog gaande en zal 90 dagen na 4 mei zijn gereed. De staatssecretaris merkt op dat het maken van inbreuk op deze geautomatiseerde procesgang niet mogelijk is en de back-ups voor gebruik niet benaderbaar zijn.

Wiebes sluit echter niet uit dat in decentrale bestanden nog kentekenfoto's zijn opgeslagen. Zo kunnen bijvoorbeeld in dossiers van individuele belastingbetalers nog kentekenfoto's opgeslagen zijn. "Het gaat bij individuele dossiers om één of enkele ANPR-camerabeelden die relevant zijn voor een bepaald belastingjaar. De ANPR-camerabeelden zijn aan het dossier van een individuele belastingplichtige toegevoegd en blijven daar onderdeel van uitmaken totdat het dossier na afloop van de bewaartermijn vernietigd wordt."

De Belastingdienst gaat echter onderzoeken om met digitale middelen de decentrale bestanden, waaronder de relevante individuele dossiers, te lichten en de kentekenfoto's daaruit te verwijderen en te vernietigen. Wiebes merkt op dat het geen eenvoudige opgave is om dit te realiseren. Parallel daaraan wordt onderzocht of vernietiging mogelijk is zonder in strijd te komen met de Archiefwet.

Reacties (10)
29-06-2017, 11:44 door Anoniem
Vanaf dat moment zijn er bij de Belastingdienst geen centrale bestanden meer met kentekenfoto's......Wiebes sluit echter niet uit dat in decentrale bestanden nog kentekenfoto's zijn opgeslagen. Zo kunnen bijvoorbeeld in dossiers van individuele belastingbetalers nog kentekenfoto's opgeslagen zijn. "Het gaat bij individuele dossiers om één of enkele ANPR-camerabeelden die relevant zijn voor een bepaald belastingjaar. De ANPR-camerabeelden zijn aan het dossier van een individuele belastingplichtige toegevoegd en blijven daar onderdeel van uitmaken totdat het dossier na afloop van de bewaartermijn vernietigd wordt."

Volgens mij is de rechterlijke uitspraak en het verzoek van de AP vrij duidelijk

De Hoge Raad oordeelde in februari dat de Belastingdienst kentekenfoto's die met ANPR-camera’s zijn gemaakt niet mag gebruiken voor de controle van rittenregistraties in het kader van privé-gebruik van een auto...Naar aanleiding van uitspraak van de Hoge Raad verzocht de Autoriteit Persoonsgegevens de Belastingdienst in maart om de kentekenfoto's direct en onomkeerbaar uit de bestanden te verwijderen en te vernietigen en haar hier over te informeren.

Afgezien van de backups, die 90 dagen vergen (dus een 90 dagen cyclus in de backups), is dus GEEN gehoor gegeven, de rechter heeft gesteld, dat de ANPR foto's vernietigd moeten worden, dus ook uit dossiers. Vernietigen is eenduidig, ze mogen niet bestaan, niet alleen in een centraal bestand, maar ook niet decentraal in een kleiner bestand of in een dossier. Hoe ze het oplossen is hun probleem, maar ieder die met zo'n foto wordt geconfronteerd, moet onmiddellijke vernietiging eisen op basis van de uitspraak van de Hoge Raad. Bovendien mogen deze foto's niet als bewijs worden gebruikt, aangezien het bestaan door een rechter is verboden.
29-06-2017, 13:56 door Anoniem
De wet geldt altijd voor iedereen, behalve voor de overheid.. Gaat al decennia zo.
29-06-2017, 14:20 door Anoniem
Dus... een mooi praatje op alweer een smoes "de wisknop niet te kunnen vinden". Overheid doet als overheid is.
29-06-2017, 16:53 door Anoniem
Dan ook het bedrijf die de ANPR bron materiaal heeft gemaakt hetzelfde laten doen - want dat gebeurt namelijk NIET.
Ik spreek uit ervaring omdat ik heb gewerkt bij een dergelijk bedrijf.
Voor wie dat nog niet wist: de politie en overheid huren dergelijke systemen voor een bepaalde periode, is ook gebeurt tijdens de national security summit in d.haag in 2014 met 500+ camera's.

Er zijn namelijk bedrijven die witte boxen(sort koelkasten met 12M camera-mast) langs de snelweg plaatsen en zo ANPR uitvoeren en deze in opdracht doen van rijkswaterstaat en overheid en politie.
29-06-2017, 18:10 door Anoniem
Terugherterugterugherparkeren

Als de politie gegevens bij de belastingdienst kan parkeren om die gegevens niet te hoeven vernietigen, misschien kan de belastingdienst die gegevens dan wel weer even terugparkeren om ze uiteindelijk dan weer te kunnen herterug te parkeren.
En als de gegevens dan weer weg moeten dan kan ze,..

Nou ja je snapt het wel.
Zelfde verhaal met de aankomende tapwet.
Landsbreed verklregen gegevens uit de sleepnetten mogen maximaal 3 jaar worden opgeslagen maar ondertussen zelfs ongezien direct met de rest van de wereld worden gedeeld.

De discussie over garanties op privacy zijn daarmee volledig virtueel en onzinnig.
Gek genoeg niemand die zich er druk over maakt.
Zelfs debatterende politici niet.
Laten we ons dan zo graag voor de gek houden?

Stelregel : wie digitale data eenmaal deelt is daar voorgoed de regie over kwijt.
Als een ander dat doet met jouw data heb je pech, gewoon definitief pech.
Met dank aan de sleepnetpoliciti van de vvd en vooral de pvda, plassterk voorop.
30-06-2017, 00:36 door Anoniem
Voor sprookjes ga ik wel naar de Efteling.
30-06-2017, 08:42 door Jodelie
Belastingdienst vernietigt opgeslagen kentekenfoto's?

Natuurlijk niet! Die foto's blijven keurig bewaard in de krochten van de ficus. Dit is niet de eerste en zeker niet de laatste keer dat de Belastingdienst de wet overtreedt. Want wie controleert de controleur? Juist... niemand! En zij zijn meester en heer en zij bepalen want wij betalen. De BD is immers te alle tijden preferent en vanuit die arrogantie zullen ze altijd doen wat ze hebben gedaan.
30-06-2017, 09:55 door Anoniem
Ik vertrouw dit niet zonder bewijs dat de gegevens echt vernietigd zijn
30-06-2017, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Ik vertrouw dit niet zonder bewijs dat de gegevens echt vernietigd zijn
Dat vereist het bewijs van een negatief, wat onmogelijk is. Want hoeveel bewijs van vernietigen je ook hebt (en hoe ziet dat eruit?), het is geen bewijs dat het ook echt alles was.

Dit is waarom het zo vreselijk schadelijk is voor je geloofwaardigheid als je niet integer blijkt met andermans data. En de overheid grossiert in fouten hiermee. Gewoon omdat ze die "integriteit" ambts- en gemakshalve maar even aannemen, terwijl ze fout na fout blijven maken en er nooit echt voor door het stof gaan. Zo blijven ze zelf heel hard in hun eigen sprookjes geloven, terwijl de rest van de wereld langzaamaan doorkrijgt dat ambtenaren met je gegevens vertrouwen gelijk is aan die gegevens aan de grote klok hangen. Niet heel handig dus.

Wil dit toekomstvast gemaakt worden, moeten er echt fundamenteel dingen anders. Maar vooralsnog wil er geen ambtenaar en al helemaal geen enkele politicus horen dat, laat staan hoe.
30-06-2017, 13:59 door Anoniem
Is dit al gemeld als DATALEK door ANPR?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.