image

ACM: Mogelijk later dit jaar regels over vrije modemkeuze

maandag 2 juli 2018, 12:33 door Redactie, 8 reacties

Mogelijk zullen later dit jaar de regels over vrije modemkeuze voor eindgebruikers verschijnen. Dat stelt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in het vandaag verschenen jaarverslag. Vorig jaar december liet het kabinet weten dat klanten van internetproviders bij het afsluiten van een abonnement zelf een modem of router moeten kunnen kiezen. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor apparaten die meer veiligheid bieden.

Vervolgens kwam het ministerie van Economische Zaken met een nieuwe "Beleidsregel netwerkaansluitpunt". Via Internetconsultatie.nl kon er tot 15 februari van dit jaar op de voorgestelde Beleidsregel worden gereageerd. De Beleidsregel verduidelijkt het begrip 'netwerkaansluitpunt' uit de Telecommunicatiewet door de scheiding tussen een openbaar elektronisch communicatienetwerk en een privaat netwerk van een telecom-eindgebruiker uit te leggen.

Nu meldt de ACM dat de Beleidsregel mogelijk nog eind dit jaar wordt gepubliceerd. "Door deze Beleidsregel ontstaat duidelijkheid over de uitleg van een netwerkaansluitpunt. Vrije keuze voor het aansluiten van eindapparatuur kan na inwerkingtreding van de Beleidsregel voor eindgebruikers worden afgedwongen", aldus de toezichthouder (pdf).

Reacties (8)
02-07-2018, 13:00 door Anoniem
Dit zal uiteraard weer kostenverhogend werken, want dan krijg je weer enorm veel vragen over hoe iets aangesloten moet worden.
Een tussenweg: keuze tussen een standaardmodem van provider (met service van provider) of hiervan afzien en zelf 1 kopen, met dan wel met eigen risico voor het beheer en instellingen.

De gemiddelde klant wil internet zonder fratsen, daarnaast heb je een categorie mensen die specifieke wensen hebben en goed weten wat ze doen.
De derde categorie wordt een ramp: de wannabee beheerders die wel een specifieke mening hebben, maar niet gehinderd worden door kennis.
02-07-2018, 13:04 door Anoniem
Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor apparaten die meer veiligheid bieden.

Een hoop valt of staat bij het patch management beleid van de providers. Wat vandaag veilig is, hoeft dat morgen niet te zijn...
02-07-2018, 13:59 door Briolet
Het word "modem" komt niet eens voor in het hele beleidsstuk. Men gebruikt de veel algemenere term "netwerkaansluitpunt".

Veel keus aan modems is er momenteel nog niet. Voor Eurodocsis 3.0 of 3.1 ken ik alleen de Friz!!Box (6490 resp. 6591). Maar dat is een kip-ei probleem. Als die vrije keuze er is, zullen er meer aanbieders komen.
02-07-2018, 14:02 door Anoniem
laat ze meteen de vrije stb keuze mee nemen in het besluit....
02-07-2018, 15:44 door Eric-Jan H te D
Volgens mij een ondoordachte maatregel die tot minder veiligheid zal leiden agv het niet door de provider ondersteunen van al die verschillende modems.
02-07-2018, 15:53 door Anoniem
Zo lastig is het allemaal niet - in theorie kan je nu ook al de router of modem van de ISP vervangen door je eigen hardware. Het probleem zit em in het feit dat de configuratie van het apparaat niet openbaar wordt gemaakt, waardoor je geen verbinding kunt krijgen met het netwerk van de provider.
02-07-2018, 19:55 door Anoniem
Ach als je ervaren bent als computer gebruiker,dan kan het geen kwaad een eigen model modem te kopen. Let er echter wel op dat je dan een kabel modem koopt voor docsis 3.0 of al docsis 3.1 ondersteuning ingebouwd,indien je bij Ziggo zit. Anders dan Ziggo zorg er natuurlijk voor dat je modem geschikt is voor mogelijk glasvezel of de huidige adsl standaard.Het voordeel is dan dat je zelf meer zeggenschap hebt over de firmware bijwerken,en wat meer zelf kan instellen net als met je eigen router.Misschien kan een internet abbo dan goedkoper omdat je de bruikleen kosten niet meer hoeft te betalen van de apparatuur.
02-07-2018, 20:41 door Anoniem
De verbinding met het netwerk is niet het probleem... in 10 seconden heb je de config van zowel T-Mobile-Thuis, KPN en Ziggo te pakken...
Het probleem is in de andere diensten zoals (verplichte) telefonie.
Zo kon je het KPN modem nog laten meebengelen om de voip af te handelen terwijl je de rest via een eigen FTU deed, bij T-Mobile-Thuis kan dat niet en ook bij Ziggo niet.

Die laatste twee zullen dan ook niet kunnen voldoen aan de eis, zonder de boel open te gooien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.