image

Overheid start proef met werven van ict'ers op basis van ontwikkelpotentieel

donderdag 29 september 2022, 17:26 door Redactie, 12 reacties

De overheid heeft grote moeite met het vinden en behouden van ict'ers, onder andere op het gebied van cybersecurity. Daarom zullen verschillende rijksonderdelen dit jaar een proef starten waarbij er wordt geworven op basis van competenties en ontwikkelpotentieel in plaats van functie-eisen en opleiding. Dat laat staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering aan de Tweede Kamer weten.

"Er is in nagenoeg alle sectoren op dit moment sprake van arbeidsmarktkrapte. Ook het Rijk heeft moeite met het vervullen van ict-vacatures", stelt de staatssecretaris in een reactie op het verzoek om uit te zoeken of de voorwaarden om bij het Rijk te komen werken onnodig hoog zijn voor ict'ers. Ze voerde hiervoor een quickscan uit naar het wervingsbeleid van een kleine twintigtal it-intensieve onderdelen van het Rijk.

Daaruit komt volgens de staatssecretaris een beeld naar voren dat de focus bij het werven van it’ers meer verschuift naar het werk- en denkniveau van de kandidaat. De omslag naar meer competentiegerichte werving staat echter nog in de kinderschoenen. Volgens Van Huffelen beweegt de Rijksoverheid mee met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor ict'ers en wordt geprobeerd om barrières weg te nemen. "Maar overall blijft de krapte stevig voelbaar en wordt aangegeven dat met name het behouden van de ict’ers een uitdaging vormt."

Het Rijk wil bij de werving van ict'ers meer inzetten op talent en ontwikkelpotentieel van sollicitanten in plaats van opleidingsniveau. "Het gaat daarbij minder om het klassieke selecteren van een persoon op basis van specifieke functie-eisen, kijkend naar eerdere ervaring en kwalificaties. Centraal staat het perspectief of de competenties en het potentieel dat iemand in huis heeft, passen bij de rijksorganisatie en het team waarin hij of zij komt te werken", legt de staatssecretaris uit.

Ze zegt deze beweging naar meer competentie gebaseerde selectie te ondersteunen en wil deze waar dat kan stimuleren, zeker op schaarse expertisegebieden als ict en informatiehuishouding. Om competentie- en talentgericht werven en selecteren rijksbreed te faciliteren worden dit najaar pilots gestart met zeventien geïnteresseerde rijksonderdelen. Op basis daarvan wordt vervolgens bekeken welke aanvullende acties nodig zijn.

Reacties (12)
29-09-2022, 21:51 door Anoniem
Misschien moeten ze ook eens markt conforme salarissen gaan bieden, lijkt me zinniger.
29-09-2022, 21:57 door Anoniem
Grappig, binnenkort is er bij een rijksonderdeel met veel ICT'ers een seminar met Brenno de Winter. Aansluitend borrelen en eten en er is maar plaats voor 35 belangstellende collega's. Wil je daarbij aanwezig zijn, geldt 1 voorwaarde en dat is dat je als introducé een ICT'er van buiten de eigen organisatie meeneemt. Een verkapte sollicitatie dus (die mogelijk best succesvol kan zijn).
30-09-2022, 07:37 door Anoniem
voorwaarden om bij het Rijk te komen werken onnodig hoog zijn voor ict'ers

dat komt vooral doordat het Rijk altijd hun eigen oplossing prefereert boven die van de industrie standaarden. je moet als ICTer dus in staat zijn eigen sprookjes te bedenken en te geloven ipv een goed boek lezen.
30-09-2022, 09:04 door solong
Lijkt me een prima initiatief. Om mij heen zie ik overal dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van zij-instromers.

Wat mij ervan weerhoudt om te solliciteren is dat nagenoeg alle vacatures open staan in de randstad (met name Den Haag).

Het salaris kan natuurlijk altijd beter, maar ze zitten zeker niet aan de onderkant van de markt.
30-09-2022, 09:13 door Anoniem
Ik kom als gedetacheerde regelmatig bij de overheid over de vloer, en als ze me dan een aanbieding doen komen ze altijd met schaal 9 (vtsPN zelfs met schaal 8). Sorry maar daar ga ik niet meer voor werken. Misschien 25 jaar geleden, maar nu toch echt niet meer.
30-09-2022, 09:24 door Anoniem
[quoute] met name het behouden van de ict’ers een uitdaging vormt.[/quote]Klinkt alsof ze daar het beste kunnen beginnen.
Je kan mensen helpen met hun talent ontwikkelen, maar als ze in hetzelfde gat vallen is het bijna dweilen met de kraan open.
30-09-2022, 09:35 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien moeten ze ook eens markt conforme salarissen gaan bieden, lijkt me zinniger.
Nu betaald de overheid niet donders veel voor starters, maar voor schoolverlaters kan je het snelste in loon groeien en jezelf ontwikkelen door voor de overheid te gaan werken. Je zit na een aantal jaar alleen wel sneller tegen een plafond aan.

Als ik soms wat aanbiedingen voorbij zie komen, zit de overheid er marktconform helemaal niet zo ver naast en vaak betalen ze meer.
30-09-2022, 09:39 door Anoniem
Dus iemand selecteren op potentieel en competenties. Als dat kwalificeerbaar is en bij ene CV en gesprek eruit gehaald kan worden, prima.

Maar dan verder. Zo'n persoon, laten we zeggen een zij-instromer (waar voor de duidelijkheid niets mis mee is), zal dan opgeleid moeten worden. Dat kost tijd, geld, en menskracht (oa. begeleiding). Op zich ook niet erg.

Maar welke mogelijkheden heb je daarna als werkgever om te voorkomen dat die persoon, nieuw opgeleid, vertrekt naar een baan bij een andere organisatie. Bv omdat het dichter bij huis is, of beter betaald, of meer extraatjes heeft.
Je bent namelijk niet een charitatief omscholingsapparaat. Je verwacht enige opbrengst uit je investering (return on investment).
30-09-2022, 10:48 door Anoniem
Dat de overheid slecht betaald is al tijden niet meer zo, of je hebt nu wel een heel riant salaris. Ik zou daarom ook prima een oversta willen maken. maar dan moeten ze eerst stoppen met denken dat alle ICT-ers in Den Haag wonen. Vaak zijn de meeste vacatures voor in Den Haag...voor mij niet om de hoek en ik ben niet bereid om te verhuizen.

Ook merk ik dat er vaak overal geroepen wordt (ook op TV of Radio) dat 'men' (overheid, Rijk, politie etc.) op zoek is naar heel veel mensen. En dan kijk je online en hebben ze 0 vacatures....???
30-09-2022, 12:38 door Anoniem
Als je op een beetje security vacature bij de overheid kijkt bieden ze schaal 11/12, dat is een prima salaris volgens mij. Dat verdien je niet zomaar bij KPN bijv.
30-09-2022, 16:22 door Anoniem
Nou ik werk bij een security bedrijf en de salarissen beginnen voor mediors bij 90K ex bonussen en soms nog een auto erbij. Schaal 11 komt niet in de buurt. Schaal 12 is te overwegen als je rekent met 36 urige werkweek etc. Maar dit er ook nog een end vanaf. Als senior ga je nooit naar de overheid. Dat ligt te ver van de realiteit.
30-09-2022, 16:33 door Anoniem
Door Anoniem: Maar welke mogelijkheden heb je daarna als werkgever om te voorkomen dat die persoon, nieuw opgeleid, vertrekt naar een baan bij een andere organisatie. Bv omdat het dichter bij huis is, of beter betaald, of meer extraatjes heeft.
Je bent namelijk niet een charitatief omscholingsapparaat. Je verwacht enige opbrengst uit je investering (return on investment).
Toen ik in 1984 een omscholingscursus naar automatiseerder achter de rug kwam stuurde mijn nieuwe werkgever (ze stonden om mensen te springen) me onmiddelijk naar nog een cursus van drie maanden, en ik heb vervolgens nog ettelijke door de werkgever betaalde opleidingen gevolgd. Het probleem van onmiddelijk vertrekken werd opgelost met een studieschuld bij je werkgever die in de loop van een aantal jaar naar nul terugliep. Als je ontslag nam was het restant opeisbaar.

Dat was geen overheid. Ik ken iemand die, in een heel ander vakgebied dan automatisering, hetzelfde heeft meegemaakt bij de Rijksoverheid.

Dit is geen nieuw probleem, de oplossing ervan is al lang geleden uitgevonden en die heeft zich allang bewezen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.