image

Ook SGP wil winkels verplichten om contant geld te accepteren

woensdag 1 februari 2023, 11:59 door Redactie, 36 reacties

Na de PVV en SP wil ook de SGP dat winkels worden verplicht om contant geld te accepteren. Dat liet SGP-Kamerlid Stoffer gisteren tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer weten. Aanleiding was het onderzoek van de De Nederlandsche Bank (DNB) dat 2,6 miljoen Nederlandse volwassenen worstelen met digitaal bankieren.

Veel politieke partijen waren geschrokken van de uitkomst. "Gelukkig blijft in deze digitaliserende wereld contant geld een wettig betaalmiddel. We zien alleen steeds meer winkels die geen contant geld meer accepteren, dus de status van wettelijk betaalmiddel is steeds minder waard in de praktijk. Is de minister bereid om richting het voorjaar ook een acceptatieplicht te overwegen en dat mee te nemen in haar overwegingen?", vroeg SP-Kamerlid Alkaya aan de minister Kaag van Financiën.

De bewindsvrouw liet daarop weten dat ze eerst een onderzoek van de De Nederlandsche Bank hiernaar wil afwachten. "Laten we dan bespreken hoe we de acceptatie van contant geld voldoende kunnen blijven borgen." Afgelopen december hadden de SP en PVV ook al om een acceptatieplicht voor contant geld gevraagd, maar ook toen wilde de minister geen toezeggingen doen.

Tijdens het vragenuur liet ook de SGP weten voorstander te zijn van een acceptatieplicht. Stoffer stelde dat uit het rapport van de DNB blijkt dat sommige ondernemers geen contante betalingen meer accepteren en dat het bij steeds meer parkeerautomaten, koffieautomaten en andere plekken gewoon niet meer kan. "Het kan alleen nog digitaal. Is de minister, gezien de grootte van de groep mensen die daar niet mee om kunnen gaan, het dan op z'n minst met ons eens dat hier een groot maatschappelijk probleem dreigt te ontstaan?", vroeg het SGP-Kamerlid.

Minister Kaag antwoordde dat ze het hier mee eens is. "Ik wijs op het feit dat we onderzoek willen afwachten en daarna rustig willen kijken hoe groot het probleem is, wat dat betekent en wat de beste aanpak is", merkte ze op. "Natuurlijk is het een probleem. Daar zijn wij het over eens. Ik denk dat we moeten bekijken wat werkt. We hebben ook te maken met een samenleving waarin grote groepen Nederlanders geen contant geld meer gebruiken. Maar het belang van contant geld voor vele mensen op vele momenten is inderdaad een realiteit en dus zullen wij moeten kijken hoe we dat kunnen blijven borgen."

Reacties (36)
01-02-2023, 12:09 door Anoniem
Minister Kaag antwoordde dat ze het hier mee eens is. "Ik wijs op het feit dat we onderzoek willen afwachten en daarna rustig willen kijken hoe groot het probleem is, wat dat betekent en wat de beste aanpak is", merkte ze op. "Natuurlijk is het een probleem. Daar zijn wij het over eens. Ik denk dat we moeten bekijken wat werkt.
Aha die methode kennen we... eerst heel lang volhouden dat er geen probleem is, dat het allemaal maar op kleine schaal is, dat we het eerst moeten onderzoeken, een uitgebreide rapportage moeten laten maken van de onderzoekingen, kijken of de uitkomsten wel politiek correct zijn, en dan gaan kijken of en hoe we het gaan aanpakken. Om dan te constateren dat het eigenlijk niet (meer) op te lossen is, voldongen feit, in het verleden genomen beslissingen en gesloten verdragen waar we niet meer vanaf kunnen, enz.
Kennelijk de favoriete methode van aanpak van D66 en gerelateerde partijen, want dit kom je steeds weer tegen.
01-02-2023, 12:24 door Anoniem
Wie denken ze wel niet dat ze zijn.

Ben het spuugzat dat de tentakels van de overheid zich in werkelijk elk facet van het leven binnen dringen.
Ook al open ik een winkel en besluit ik alleen knikkers te accepteren als betaling dan moet ik dat lekker zelf weten.
Stelletje fascisten.

Meer overheid, meer belasting, meer bemoeizucht net zolang tot utopia daar is.
01-02-2023, 12:29 door Anoniem
Minister Kaag antwoordde dat ze het hier mee eens is. "Ik wijs op het feit dat we onderzoek willen afwachten en daarna rustig willen kijken hoe groot het probleem is, wat dat betekent en wat de beste aanpak is", merkte ze op.
Vreemde opmerking na een onderzoek dat uitwijst dat 2,6 miljoen volwassenen het probleem hebben.
"Natuurlijk is het een probleem. Daar zijn wij het over eens.
Ah, gelukkig.
Ik denk dat we moeten bekijken wat werkt. We hebben ook te maken met een samenleving waarin grote groepen Nederlanders geen contant geld meer gebruiken.
Gelukkig sluit dat elkaar niet uit, zoals de praktijk vele jaren op grote schaal heeft laten zien.
Maar het belang van contant geld voor vele mensen op vele momenten is inderdaad een realiteit en dus zullen wij moeten kijken hoe we dat kunnen blijven borgen."
Het belang van contant geld borgen is het kunnen gebruiken ervan borgen. Wat kan het anders betekenen om dit belang te borgen?
01-02-2023, 12:30 door Anoniem
Contant betalen, goede zaak.
01-02-2023, 12:32 door Anoniem
...die daar niet mee om kunnen gaan,...
Mag het ook zijn: "die daar niet in mee willen gaan"

vanwege de function creepS .
zwart ged -> witwassen -> belastingontduiking / inkomstenderving schatkist
In de politiek geldt in dit geval: Het doel heiligt de middelen
01-02-2023, 12:33 door Anoniem
Goed idee van de SGP. Het zal dus wel niks worden. Overheid he...
Buiten dat: met cash kun je de mensen niet in de gaten houden. En dat is toch het ultieme doel tegenwoordig.
01-02-2023, 12:49 door Anoniem
Hier hebben we een winkel war het geen enkel probleem is om contant te betalen.
Maar het dient dan wel geheel gepast te zijn omdat de kassa zit gevuld met 5 en 10 cent muntjes.
Er zit dus gewoon geen enkel wisselgeld in.
Tenzij je graag een paar euro aan 5 en 10 cent muntjes mee wilt nemen als wisselgeld.
Op deze manier komt het er op neer dat uiteindelijk iedereen wel moet pinnen.
Maar ze verplichten verder niks hoor.
01-02-2023, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem: Goed idee van de SGP. Het zal dus wel niks worden. Overheid he...
Buiten dat: met cash kun je de mensen niet in de gaten houden. En dat is toch het ultieme doel tegenwoordig.
Zoals de waard is, vertrouwd hij zijn gasten.
01-02-2023, 13:19 door Anoniem
ben benieuwd. Vroeger rekende ze 10 cent voor pinbetalingen onder de x euro. Zou je dat ook kunnen doen als ondernemer? Ja je kan cash betalen maar voor cash betalingen rekenen we x extra vanwege de extra kosten die hier aan hangen als ondernemer?
01-02-2023, 13:44 door Bitje-scheef
Door Anoniem: ben benieuwd. Vroeger rekende ze 10 cent voor pinbetalingen onder de x euro. Zou je dat ook kunnen doen als ondernemer? Ja je kan cash betalen maar voor cash betalingen rekenen we x extra vanwege de extra kosten die hier aan hangen als ondernemer?

Iets met slapende honden....
01-02-2023, 13:50 door jali2911
Door Anoniem: Wie denken ze wel niet dat ze zijn.

Ben het spuugzat dat de tentakels van de overheid zich in werkelijk elk facet van het leven binnen dringen.
Ook al open ik een winkel en besluit ik alleen knikkers te accepteren als betaling dan moet ik dat lekker zelf weten.
Stelletje fascisten.

Meer overheid, meer belasting, meer bemoeizucht net zolang tot utopia daar is.

Wat een negativiteit, wil je er over praten?
daar zijn voldoende praatgroepen voor.
01-02-2023, 13:54 door jali2911
Ik kan me voor een deel van de ondernemers goed voorstellen dat ze enkel PIN betalingen accepteren.
Zeker bij de avond openingen op locaties waar nog al eens overvallen plaatsvinden, bij enkel PIN is er geen geld te halen.
Maar ik ben er ook zeker voorstander van dat iedereen met of zonder contact geld moet kunnen afrekenen voor de dagelijkse zaken.
01-02-2023, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Contant betalen, goede zaak.

Alleen in de supermarkten, of ook in de horeca en detailhandel?
01-02-2023, 14:30 door majortom - Bijgewerkt: 01-02-2023, 14:31
Door Anoniem:
Door Anoniem: Contant betalen, goede zaak.

Alleen in de supermarkten, of ook in de horeca en detailhandel?
Overal, en ook bij de overheid (gemeentes). Juist in de horeca wil je ook die mogelijkheid hebben. Eigenlijk alle betalingen onder een bepaalde limiet (bijvoorbeeld 100 EUR, jaarlijks te indexeren met inflatiecorrectie) als verplicht contant te accepteren definieren.
01-02-2023, 15:06 door Anoniem
Door Anoniem: Hier hebben we een winkel war het geen enkel probleem is om contant te betalen.
Maar het dient dan wel geheel gepast te zijn omdat de kassa zit gevuld met 5 en 10 cent muntjes.
Er zit dus gewoon geen enkel wisselgeld in.
Tenzij je graag een paar euro aan 5 en 10 cent muntjes mee wilt nemen als wisselgeld.
Op deze manier komt het er op neer dat uiteindelijk iedereen wel moet pinnen.
Maar ze verplichten verder niks hoor.
Ik ben pas tegen een soortgelijke praktijk aangelopen (horeca-uitbater in een openbare bibliotheek): tot een uur vóór sluitingstijd kun je contant betalen, daarna alleen nog gepast.
Ondoorgrondelijk, want dat de kassa een uur voor sluitingstijd wordt opgemaakt kan niet de reden zijn want dan zou er ook geen geld meer bij mogen komen.
Ook is de toegang tot de kassa niet (automatisch) geblokkeerd - deze maatregel wordt wel genomen bij een bepaalde periode ná sluitingstijd, bij wijze van overvalpreventie.
Het is dus wachten op een scala aan variaties die de ontvangende kant naar eigen voorkeur gaat invoeren zolang er geen acceptatieplicht is.
Dan heb je dus contant geld onder voorbehoud, soms wel, soms niet, afhankelijk van het tijdstip ("op drukke tijden nemen wij geen contant geld aan") of op basis van leeftijd (alléén 65+-ers) of gewoon omdat de zon niet schijnt.

Het heeft natuurlijk ook wel iets ludieks, waarom niet overgaan op ruilen in natura, zoals op de zwarte markt in de laatste wereldoorlog?
01-02-2023, 15:14 door _R0N_
Zolang contant geld een wettig betaalmiddel is zouden winkels dat moeten accepteren. Echter is het in de wet zo geregeld dat winkeliers _een_ wettig betaalmiddel dienen te accepteren.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen
01-02-2023, 15:23 door Anoniem
Door _R0N_: Zolang contant geld een wettig betaalmiddel is zouden winkels dat moeten accepteren. Echter is het in de wet zo geregeld dat winkeliers _een_ wettig betaalmiddel dienen te accepteren.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen
Dat moet zijn: is het in de wet NIET zo geregeld dat winkeliers een wettig betaalmiddel dienen te accepteren.
Een wetting betaalmiddel is geen afgedwongen betaalmiddel.
01-02-2023, 15:35 door Anoniem
Door _R0N_: Zolang contant geld een wettig betaalmiddel is zouden winkels dat moeten accepteren. Echter is het in de wet zo geregeld dat winkeliers _een_ wettig betaalmiddel dienen te accepteren.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen
Je hoeft het niet te accepteren hoor! dat staat er ook niet.
01-02-2023, 15:37 door Anoniem
Door _R0N_: Zolang contant geld een wettig betaalmiddel is zouden winkels dat moeten accepteren. Echter is het in de wet zo geregeld dat winkeliers _een_ wettig betaalmiddel dienen te accepteren.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen
Er is maar een wettig betaalmiddel en dat is contant geld. Alle andere zijn geaccepteerde betaalmiddelen.
01-02-2023, 15:48 door Anoniem
Door jali2911:
Door Anoniem: Wie denken ze wel niet dat ze zijn.

Ben het spuugzat dat de tentakels van de overheid zich in werkelijk elk facet van het leven binnen dringen.
Ook al open ik een winkel en besluit ik alleen knikkers te accepteren als betaling dan moet ik dat lekker zelf weten.
Stelletje fascisten.

Meer overheid, meer belasting, meer bemoeizucht net zolang tot utopia daar is.

Wat een negativiteit, wil je er over praten?
daar zijn voldoende praatgroepen voor.

Voor vrijheid van keuze zijn is echt heel negatief.. ik vind 't een prima standpunt.
01-02-2023, 16:33 door Open source gebruiker
Door Anoniem:
...die daar niet mee om kunnen gaan,...
Mag het ook zijn: "die daar niet in mee willen gaan"

Dat mag, vroeg of laat kom je op de koffie als het electronisch betalingsverkeer niet meer werkt.
Dan is het handig als je nog een pizza of een hamburger cash kan afrekenen, omdat er in de supermarkt de kassa' s niet werken.

vanwege de function creepS .
zwart ged -> witwassen -> belastingontduiking / inkomstenderving schatkist
In de politiek geldt in dit geval: Het doel heiligt de middelen
01-02-2023, 16:54 door _R0N_
Door Anoniem:
Door _R0N_: Zolang contant geld een wettig betaalmiddel is zouden winkels dat moeten accepteren. Echter is het in de wet zo geregeld dat winkeliers _een_ wettig betaalmiddel dienen te accepteren.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen
Er is maar een wettig betaalmiddel en dat is contant geld. Alle andere zijn geaccepteerde betaalmiddelen.

Nee, de Euro is het enige wettelijke betaalmiddel. De manier waarop je het betaald is geaccepteerd. Dat kan in biljetten, munten en digitaal.
01-02-2023, 16:55 door _R0N_
Door Anoniem:
Door _R0N_: Zolang contant geld een wettig betaalmiddel is zouden winkels dat moeten accepteren. Echter is het in de wet zo geregeld dat winkeliers _een_ wettig betaalmiddel dienen te accepteren.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen
Je hoeft het niet te accepteren hoor! dat staat er ook niet.

Correct, je bent verplicht Euro's te accepteren. De manier waarop is aan de winkelier.
01-02-2023, 17:12 door Anoniem
Door Anoniem: Wie denken ze wel niet dat ze zijn.

Ben het spuugzat dat de tentakels van de overheid zich in werkelijk elk facet van het leven binnen dringen.
Ook al open ik een winkel en besluit ik alleen knikkers te accepteren als betaling dan moet ik dat lekker zelf weten.
Stelletje fascisten.

Meer overheid, meer belasting, meer bemoeizucht net zolang tot utopia daar is.
Je hebt nooit zorg nodig?
AOW?
Je rijd geen auto of neemt nooit het OV?
01-02-2023, 17:14 door Anoniem
Door Anoniem: Goed idee van de SGP. Het zal dus wel niks worden. Overheid he...
Buiten dat: met cash kun je de mensen niet in de gaten houden. En dat is toch het ultieme doel tegenwoordig.
Alleen bij complotdenkers.

Door Anoniem:
Door _R0N_: Zolang contant geld een wettig betaalmiddel is zouden winkels dat moeten accepteren. Echter is het in de wet zo geregeld dat winkeliers _een_ wettig betaalmiddel dienen te accepteren.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/geldzaken/vraag-en-antwoord/kan-ik-met-een-wettig-betaalmiddel-overal-betalen
Er is maar een wettig betaalmiddel en dat is contant geld. Alle andere zijn geaccepteerde betaalmiddelen.
Wettig, maar niet verplicht.

Door Anoniem: Contant betalen, goede zaak.
Pin betalen, goede zaak.
01-02-2023, 19:52 door Anoniem
Ik zou best benieuwd zijn of het lidmaatschap aan de SGP contant kan worden betaald, is dat ook mogelijk?
01-02-2023, 22:23 door Anoniem
Gepubliceerd op 31-01-2022
Wettig betaalmiddel

betekenis & definitie

geld waarmee men op grond van wettelijke bepalingen rechtsgeldig kan betalen, d.w.z. geld dat de crediteur gehouden is aan te nemen ter voldoening van het aan hem verschuldigde. Hiertoe behoren in Nederland en België bankbiljetten en tot beperkte bedragen wettig betaalmiddel munten (pasmunt), in België voorts muntbiljetten.

Geen wettig betaalmiddel zijn de girale saldi bij banken, hoewel de overschrijving daarvan in de praktijk over het algemeen ook als afdoende voldoening der verplichtingen wordt geaccepteerd. Evenmin zijn wettig betaalmiddel de (gegarandeerde) betaalcheque en Eurocheque; die missen nl. het geldkarakter.
02-02-2023, 06:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door jali2911:
Door Anoniem: Wie denken ze wel niet dat ze zijn [...] fascisten [...] bemoeizucht [...]

Wat een negativiteit [...]

Voor vrijheid van keuze zijn is echt heel negatief.. ik vind 't een prima standpunt.
Alleen gaat het hier over de vrijheid van mensen om te kiezen voor contant geld. Die keuze wordt ingeperkt doordat het steeds vaker niet wordt geaccepteerd in winkels.

Neem even de tijd om een belangrijk muntje te laten vallen: de keuzevrijheid van de een is een beperking van de keuzevrijheid van de ander.

Het is echt niet alleen de overheid die je in je keuzes beperkt, we doen het voortdurend elkaar aan. Net zo goed als een winkel de keuzemogelijkheden van klanten beperkt door geen contant geld te accepteren zullen klanten de keuzemogelijkheid van een winkelier om alleen in knikkers betaald te willen worden beperken door die winkel links te laten liggen.

Als deze verplichting er komt dan is het de overheid die de keuzevrijheid van winkeliers inperkt om die van minderheid te beschermen die in dit opzicht zwak staat. Als je de keuzevrijheid van die groep inderdaad wilt beschermen dan heb je zo'n ingreep nodig, want als je het op zijn beloop laat gebeurt er iets anders.

Als je alleen maar een boodschap aan je eigen keuzevrijheid hebt en schijt hebt aan die van anderen, dan is dat geen prima standpunt, het is egoïstisch en kortzichtig.
02-02-2023, 09:20 door Anoniem
Door Anoniem: Hier hebben we een winkel war het geen enkel probleem is om contant te betalen.
Maar het dient dan wel geheel gepast te zijn omdat de kassa zit gevuld met 5 en 10 cent muntjes.
Er zit dus gewoon geen enkel wisselgeld in.
Tenzij je graag een paar euro aan 5 en 10 cent muntjes mee wilt nemen als wisselgeld.
Op deze manier komt het er op neer dat uiteindelijk iedereen wel moet pinnen.
Maar ze verplichten verder niks hoor.
Dan betaal je de volgende keer weer gewoon met die 5 en 10 cent muntjes daar.
02-02-2023, 09:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wie denken ze wel niet dat ze zijn.

Ben het spuugzat dat de tentakels van de overheid zich in werkelijk elk facet van het leven binnen dringen.
Ook al open ik een winkel en besluit ik alleen knikkers te accepteren als betaling dan moet ik dat lekker zelf weten.
Stelletje fascisten.

Meer overheid, meer belasting, meer bemoeizucht net zolang tot utopia daar is.
Je hebt nooit zorg nodig?
AOW?
Je rijd geen auto of neemt nooit het OV?

Ja want dat kan alleen maar via overheidswege en het is totaal ondenkbaar dat deze zaken anders geregeld kunnen worden.
AOW? Je kunt ook gewoon wat geld sparen voor je oude dag en als daar niet zo absurd veel belasting over geheven zou worden dan zou dat ook een stuk eenvoudiger zijn dan 't handje ophouden.

Auto of OV??
Ik heb werkelijk nog nooit een ambtenaar een auto zien bouwen of een weg zien aanleggen.

Het vastzitten in dat denkraam dat alleen de staat dit kan terwijl het aan alle kanten qua kosten de spuigaten uitloopt, inflatie record hoogte aantikt en de incompetentie er vanaf druipt en toch moeten deze zelfde mensen het allemaal maar regelen.
Zou komisch zijn als het niet zo tragisch zou zijn, stevig gevalletje stockholm-syndroom.

"Je rijd" is overigens met dt, dat staatsonderwijs is ook niet meer wat het geweest is.
02-02-2023, 09:48 door Anoniem
Ja, een wettig betaalmiddel is eigenlijk een onzin woord...
Mensen zijn niet verplicht het aan te nemen en mensen zijn niet verplicht betaling in wettige betaalmiddelen te plegen.
Het zegt dus helemaal niets en het biedt geen garanties...

Een winkel kan zeggen "ik wil betaald worden in smurfen" dan mag dat, "ik wil betaald worden in niet-wettige-herdenkingsmunten' dan kan dat en "ik wil alleen betaald worden 2 euro munten en alle andere munten en brieven accepteer ik niet' kan dat ook...

Allereerst denk ik dat het komt omdat
#1 banken teveel geld vragen voor cash geld verwerking
#2 de kwaliteit van euro geld zo droevig slecht is dat niemand daar garant voor wil staan
#3 er geen proporationaliteitsbeginsel is (bijvoorbeeld een product van 1 euro betalen met maximaal het volgende cash-stuk = 2 euro, een volle tank van 240 euro met een briefje van 500 enz).
Als pomphouder waar de brandstof inmiddels zo achterlijk duur is dat zij niet meer DURVEN met cash te werken kan ik het begrijpen, maar dient dit vooraf gemeld te worden en een sticker op een muur die je pas ziet als je gaat afrekenen vind ik niet voldoende.
Ook bij supermarkten dat 1 en 2 cent munten niet geaccepteerd worden moet dat op de deur staan vind ik.
Alle afwijkingen moeten bekend zijn voor je een transactie aan kunt gaan lijkt me.
02-02-2023, 10:37 door Anoniem
Door Anoniem: Gepubliceerd op 31-01-2022
Wettig betaalmiddel

betekenis & definitie

geld waarmee men op grond van wettelijke bepalingen rechtsgeldig kan betalen, d.w.z. geld dat de crediteur gehouden is aan te nemen ter voldoening van het aan hem verschuldigde. Hiertoe behoren in Nederland en België bankbiljetten en tot beperkte bedragen wettig betaalmiddel munten (pasmunt), in België voorts muntbiljetten.

Geen wettig betaalmiddel zijn de girale saldi bij banken, hoewel de overschrijving daarvan in de praktijk over het algemeen ook als afdoende voldoening der verplichtingen wordt geaccepteerd. Evenmin zijn wettig betaalmiddel de (gegarandeerde) betaalcheque en Eurocheque; die missen nl. het geldkarakter.

Wat in dit verband van belang is dat is dat het overhandigen van een wettig betaalmiddel je schuld inlost, en dat dit
niet het geval is als je een ander geaccepteerd betaalmiddel probeert te gebruiken en daar gaat wat bij mis.
Dus als jij (vroeger) met een Eurocheque in een winkel betaalde dan had je je schuld bij die winkelier nog niet ingelost,
dat was pas het geval als die winkelier die cheque bij de bank gedeponeerd had en het bedrag op zijn rekening had.
Alles wat daar tussen nog fout kon gaan, zoals "cheque verloren gegaan door brand of diefstal" of "bank accepteert
de cheque niet omdat er iets verkeerd is ingevuld of handtekening niet goed genoeg is" dat betekende dat je nog NIET
betaald had en de winkelier in principe achter je aan kon gaan om nog een keer te betalen.
Idem als je betaalt met een app ofzo en het geld komt niet op de rekening terecht door een storing ofzo.

Uiteraard zal in de meeste van dit soort gevallen het geld ook niet van jouw eigen rekening af gaan en dus heb je ook
echt niet betaald, alleen weet je vaak als klant niet of dat uiteindelijk nog een keer gaat gebeuren. Dan ben je je geld
dus 2 keer kwijt.
02-02-2023, 11:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ja want dat kan alleen maar via overheidswege en het is totaal ondenkbaar dat deze zaken anders geregeld kunnen worden.
AOW? Je kunt ook gewoon wat geld sparen voor je oude dag en als daar niet zo absurd veel belasting over geheven zou worden dan zou dat ook een stuk eenvoudiger zijn dan 't handje ophouden.
Sparen voor de oude dag is geen optie met de ingebouwde inflatietendens in de economie, dat red je niet. Wat wel kan is, dat een gemeenschap hulp in natura levert aan mensen die te oud (lees: gebrekkig) zijn om in hun eigen bestaan te voorzien. Een nieuwe vorm van "meent"-denken.
Auto of OV??
Ik heb werkelijk nog nooit een ambtenaar een auto zien bouwen of een weg zien aanleggen.

Het vastzitten in dat denkraam dat alleen de staat dit kan terwijl het aan alle kanten qua kosten de spuigaten uitloopt, inflatie record hoogte aantikt en de incompetentie er vanaf druipt en toch moeten deze zelfde mensen het allemaal maar regelen.
Zou komisch zijn als het niet zo tragisch zou zijn, stevig gevalletje stockholm-syndroom.
Is me uit het hart gegrepen! De staat creëert staatsjunkie's die dan roepen: "wij kunnen niet zonder de staat" - wat door de staat op haar beurt wordt aangegrepen om haar macht vet over haar burgers uit te breiden (die zich dan mopperend schikken want ja, wat kun je anders?).
Een moedeloos makende collectieve depressie, die ook de cognitieve vermogens van de bevolking aantast en haar "zintuig" voor vrijheid volledig sloopt. Hier moet de patiënt zichzelf genezen want niemand gaat hem/ haar redden.
Een voorbeeld van anders denken over de verhouding tussen staat en gemeenschap, die echt tegen het neoliberalisme ingaat is (o.a.) op de volgende site te vinden:

https://www.brainwash.nl/lees/samenleving/2023/thijs-lijster-meent.html
02-02-2023, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja want dat kan alleen maar via overheidswege en het is totaal ondenkbaar dat deze zaken anders geregeld kunnen worden.
AOW? Je kunt ook gewoon wat geld sparen voor je oude dag en als daar niet zo absurd veel belasting over geheven zou worden dan zou dat ook een stuk eenvoudiger zijn dan 't handje ophouden.
Sparen voor de oude dag is geen optie met de ingebouwde inflatietendens in de economie, dat red je niet. Wat wel kan is, dat een gemeenschap hulp in natura levert aan mensen die te oud (lees: gebrekkig) zijn om in hun eigen bestaan te voorzien. Een nieuwe vorm van "meent"-denken.
Auto of OV??
Ik heb werkelijk nog nooit een ambtenaar een auto zien bouwen of een weg zien aanleggen.

Het vastzitten in dat denkraam dat alleen de staat dit kan terwijl het aan alle kanten qua kosten de spuigaten uitloopt, inflatie record hoogte aantikt en de incompetentie er vanaf druipt en toch moeten deze zelfde mensen het allemaal maar regelen.
Zou komisch zijn als het niet zo tragisch zou zijn, stevig gevalletje stockholm-syndroom.
Is me uit het hart gegrepen! De staat creëert staatsjunkie's die dan roepen: "wij kunnen niet zonder de staat" - wat door de staat op haar beurt wordt aangegrepen om haar macht vet over haar burgers uit te breiden (die zich dan mopperend schikken want ja, wat kun je anders?).
Een moedeloos makende collectieve depressie, die ook de cognitieve vermogens van de bevolking aantast en haar "zintuig" voor vrijheid volledig sloopt. Hier moet de patiënt zichzelf genezen want niemand gaat hem/ haar redden.
Een voorbeeld van anders denken over de verhouding tussen staat en gemeenschap, die echt tegen het neoliberalisme ingaat is (o.a.) op de volgende site te vinden:

https://www.brainwash.nl/lees/samenleving/2023/thijs-lijster-meent.html
Dus in plaats van een overkoepelende Staat terug naar de middeleeuwen ?

Elk dorpje/stad heeft zijn eigen wetten en het hangt van van de lokale landsheer of de wegen wel of niet onderhouden worden.
02-02-2023, 19:01 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja want dat kan alleen maar via overheidswege en het is totaal ondenkbaar dat deze zaken anders geregeld kunnen worden.
AOW? Je kunt ook gewoon wat geld sparen voor je oude dag en als daar niet zo absurd veel belasting over geheven zou worden dan zou dat ook een stuk eenvoudiger zijn dan 't handje ophouden.
Sparen voor de oude dag is geen optie met de ingebouwde inflatietendens in de economie, dat red je niet. Wat wel kan is, dat een gemeenschap hulp in natura levert aan mensen die te oud (lees: gebrekkig) zijn om in hun eigen bestaan te voorzien. Een nieuwe vorm van "meent"-denken.
Auto of OV??
Ik heb werkelijk nog nooit een ambtenaar een auto zien bouwen of een weg zien aanleggen.

Het vastzitten in dat denkraam dat alleen de staat dit kan terwijl het aan alle kanten qua kosten de spuigaten uitloopt, inflatie record hoogte aantikt en de incompetentie er vanaf druipt en toch moeten deze zelfde mensen het allemaal maar regelen.
Zou komisch zijn als het niet zo tragisch zou zijn, stevig gevalletje stockholm-syndroom.
Is me uit het hart gegrepen! De staat creëert staatsjunkie's die dan roepen: "wij kunnen niet zonder de staat" - wat door de staat op haar beurt wordt aangegrepen om haar macht vet over haar burgers uit te breiden (die zich dan mopperend schikken want ja, wat kun je anders?).
Een moedeloos makende collectieve depressie, die ook de cognitieve vermogens van de bevolking aantast en haar "zintuig" voor vrijheid volledig sloopt. Hier moet de patiënt zichzelf genezen want niemand gaat hem/ haar redden.
Een voorbeeld van anders denken over de verhouding tussen staat en gemeenschap, die echt tegen het neoliberalisme ingaat is (o.a.) op de volgende site te vinden:

https://www.brainwash.nl/lees/samenleving/2023/thijs-lijster-meent.html
Dus in plaats van een overkoepelende Staat terug naar de middeleeuwen ?

Elk dorpje/stad heeft zijn eigen wetten en het hangt van van de lokale landsheer of de wegen wel of niet onderhouden worden.
Lees het artikel waar ik naar link eerst in plaats van maar wat te gaan roepen.
03-02-2023, 05:57 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ja want dat kan alleen maar via overheidswege en het is totaal ondenkbaar dat deze zaken anders geregeld kunnen worden.
AOW? Je kunt ook gewoon wat geld sparen voor je oude dag en als daar niet zo absurd veel belasting over geheven zou worden dan zou dat ook een stuk eenvoudiger zijn dan 't handje ophouden.
Sparen voor de oude dag is geen optie met de ingebouwde inflatietendens in de economie, dat red je niet. Wat wel kan is, dat een gemeenschap hulp in natura levert aan mensen die te oud (lees: gebrekkig) zijn om in hun eigen bestaan te voorzien. Een nieuwe vorm van "meent"-denken.
Auto of OV??
Ik heb werkelijk nog nooit een ambtenaar een auto zien bouwen of een weg zien aanleggen.

Het vastzitten in dat denkraam dat alleen de staat dit kan terwijl het aan alle kanten qua kosten de spuigaten uitloopt, inflatie record hoogte aantikt en de incompetentie er vanaf druipt en toch moeten deze zelfde mensen het allemaal maar regelen.
Zou komisch zijn als het niet zo tragisch zou zijn, stevig gevalletje stockholm-syndroom.
Is me uit het hart gegrepen! De staat creëert staatsjunkie's die dan roepen: "wij kunnen niet zonder de staat" - wat door de staat op haar beurt wordt aangegrepen om haar macht vet over haar burgers uit te breiden (die zich dan mopperend schikken want ja, wat kun je anders?).
Een moedeloos makende collectieve depressie, die ook de cognitieve vermogens van de bevolking aantast en haar "zintuig" voor vrijheid volledig sloopt. Hier moet de patiënt zichzelf genezen want niemand gaat hem/ haar redden.
Een voorbeeld van anders denken over de verhouding tussen staat en gemeenschap, die echt tegen het neoliberalisme ingaat is (o.a.) op de volgende site te vinden:

https://www.brainwash.nl/lees/samenleving/2023/thijs-lijster-meent.html
Dus in plaats van een overkoepelende Staat terug naar de middeleeuwen ?

Elk dorpje/stad heeft zijn eigen wetten en het hangt van van de lokale landsheer of de wegen wel of niet onderhouden worden.
Lees het artikel waar ik naar link eerst in plaats van maar wat te gaan roepen.
Het genoemde artikel is een uitnodiging om op een andere manier tegen de staat aan te kijken, dus om op een andere manier over de staat te gaan denken.
Daarvoor moet je gaan denken over wat de gemeenschap, de bevolking binnen een nationale staat, nou eigenlijk is.
De staat, zoals wij die ontwikkeld hebben in de loop van eeuwen, is één manier om de aangelegenheden van de gemeenschap te regelen, namelijk steeds centralistischer en steeds grootschaliger.
Ik ben daar niet content mee.

En wat de middeleeuwen betreft, ik vind de EU erg veel weg hebben van een feodale landsheer/ landsvrouwe, die voor een beperkte groep, namelijk de eigen stand, de belangen behartigt en de rest van de bevolking als horigen behandelt; de horigen/ lijfeigenen hebben weliswaar het recht om door de heer/ vrouwe verzorgd te worden, maar de wijze waarop deze laatste dat invult is geheel aan hem/ haar.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.