image

Privacytoezichthouders maken regels tegen dark patterns op social media definitief

maandag 27 februari 2023, 11:38 door Redactie, 9 reacties

De Europese privacytoezichthouders verenigd in de EDPB hebben regels gepubliceerd met aanbevelingen over het herkennen en voorkomen van 'dark patterns' op social media. De richtlijn is zowel voor ontwerpers als gebruikers van social media. Bij dark patterns worden gebruikers via knoppen, kleuren en teksten een bepaalde kant op geduwd, om ze zoveel mogelijk privégegevens af te laten staan.

De richtlijnen bieden aanbevelingen aan ontwerpers en gebruikers van socialemediaplatforms over het beoordelen en vermijden van dark patterns die inbreuk maken op de AVG. Zo geven de richtlijnen concrete voorbeelden van dark patterns, presenteren best practices voor verschillende use cases en bevatten specifieke aanbevelingen voor ontwerpers van gebruikersinterfaces.

"Dark patterns zijn interfaces en gebruikerservaringen op socialmediaplatformen die ervoor zorgen dat gebruikers onbedoelde, ongewillige en potentieel schadelijke beslissingen maken met betrekking tot het verwerken van hun persoonlijke data. Dit beïnvloedt het gedrag van gebruikers en de mogelijkheid om effectief hun persoonlijke data te beschermen", zo liet de EDPB eerder al weten.

De richtlijnen werden vorig jaar al door de Autoriteit Persoonsgegevens en andere Europese privacytoezichthouders opgesteld, maar zijn nu definitief gemaakt, nadat ze openstonden voor opmerkingen en suggesties van andere partijen. Zo is de lijst met soorten dark patterns bijgewerkt, zijn de voorbeelden van dark patterns uitgebreid en concreter gemaakt, om te laten zien op welke manier de AVG van toepassing is en is er een overzicht gemaakt van goede voorbeelden waarmee bedrijven eventuele dark patterns kunnen vervangen.

Image

Reacties (9)
27-02-2023, 12:13 door Anoniem
Oke, ik heb dit document doorgebladerd en ben er absoluut niet negatief over...
Met mooie voorbeelden en een goede samenvatting lijkt het een geslaagd document te zijn.
Mijn complimenten.

Wel wil ik de kanttekening plaatsen dat de overheid hier ook wel eens een handje van dark patterns kan hebben denk ik...
(Ik heb zo momenteel echter geen concrete voorbeelden bij de hand, enkel een aantal vermoedens)
27-02-2023, 13:17 door Anoniem
Waarom alleen dark patterns in social media verbieden, maar doe gelijk de rest van internet en fysieke wereld
27-02-2023, 15:41 door Anoniem
Waarom alleen dark patterns in social media verbieden, maar doe gelijk de rest van internet en fysieke wereld

De focus op het verbieden van dark patterns op social media is waarschijnlijk omdat deze platforms vaak worden gebruikt om persoonlijke gegevens te verzamelen en te verwerken, wat kan leiden tot privacyproblemen. Bovendien hebben socialemediabedrijven soms de neiging om ontwerpkeuzes te maken die het moeilijk maken voor gebruikers om hun privacy-instellingen te vinden en te begrijpen.

Hoewel dark patterns zich niet beperken tot social media en ook voorkomen op andere websites en in de fysieke wereld, is het een stap in de goede richting om deze problemen aan te pakken op de platforms waar ze het meest voorkomen. Het is echter belangrijk dat er ook aandacht wordt besteed aan het voorkomen van dark patterns op andere gebieden, zodat mensen op een transparante en eerlijke manier kunnen interageren met technologie en bedrijven.

Overheden en regelgevende instanties kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van beleid en richtlijnen om dark patterns in verschillende domeinen te voorkomen en te bestrijden. Bedrijven kunnen ook verantwoordelijkheid nemen en transparante en eerlijke ontwerpkeuzes maken, in plaats van te proberen gebruikers te manipuleren om meer gegevens af te staan dan nodig is.
27-02-2023, 15:42 door Anoniem
Oke, ik heb dit document doorgebladerd en ben er absoluut niet negatief over...
Met mooie voorbeelden en een goede samenvatting lijkt het een geslaagd document te zijn.
Mijn complimenten.

Wel wil ik de kanttekening plaatsen dat de overheid hier ook wel eens een handje van dark patterns kan hebben denk ik...
(Ik heb zo momenteel echter geen concrete voorbeelden bij de hand, enkel een aantal vermoedens)

Je hebt zeker een punt dat overheden en andere instanties ook gebruik kunnen maken van dark patterns. Het is belangrijk dat dit soort manipulatieve technieken niet alleen worden aangepakt op social media en andere online platforms, maar ook in andere gebieden, waaronder overheidsdiensten en de fysieke wereld.

Er zijn inderdaad voorbeelden van overheden die dark patterns hebben gebruikt om bepaald gedrag bij burgers af te dwingen. Zo zijn er in het verleden voorbeelden geweest van gemeenten die het moeilijk maakten om uit te schrijven uit de Basisregistratie Personen, of die onduidelijk maakten hoe je bezwaar kon maken tegen besluiten. Ook zijn er voorbeelden van overheden die op een slinkse manier persoonlijke gegevens verzamelen of de privacy van burgers schenden.

Het is dus belangrijk dat er kritisch wordt gekeken naar het gebruik van dark patterns in alle domeinen, inclusief de overheid en andere instanties die macht hebben over burgers. Het is aan overheden en regelgevende instanties om beleid te ontwikkelen dat het gebruik van manipulatieve ontwerptechnieken verbiedt en transparantie en eerlijkheid bevordert.
27-02-2023, 16:17 door Anoniem
De eerste waar ik aan denk is de DigiD site waar knoppen er niet als knoppen uitzien om maar vooral de App te promoten.
https://digid.nl/inloggen
27-02-2023, 16:47 door Anoniem
Door Anoniem: De eerste waar ik aan denk is de DigiD site waar knoppen er niet als knoppen uitzien om maar vooral de App te promoten.
https://digid.nl/inloggen
Ik vind daar niks verkeerds aan hoor.
28-02-2023, 21:27 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom alleen dark patterns in social media verbieden, maar doe gelijk de rest van internet en fysieke wereld

Inclusief de vreemde 'dark patterns' op T-shirts ?

Is mijn tshirt van 'Paradise Lost' en 'Warning: Hacker Inside' ook een 'dark pattern' ?
12-03-2023, 18:39 door Anoniem
Wanneer heb jij voor het laatst nog eens de optie gehad om nee te zeggen tegen een computer?

‘Windows wil een volledig nieuw besturingssysteem installeren’. Dan kan je kiezen tussen ‘nu’ en ‘later’. Heeft een app de voorwaarden aangepast, dan is het een kwestie van die aanvaarden of geen app meer gebruiken en al je werk en contacten achterwege laten. ‘Wilt u cookies toelaten?’: vijf dark pattern-schermen om alles uit te vinken, en over een maand proberen we het nog eens.

https://datanews.knack.be/nieuws/innovatie/nee-bestaat-voor-techbedrijven-niet-meer/

Als gebruiker van digitale diensten mag je bijna nergens nog iets weigeren, maar in de praktijk wordt je genudged.
05-02-2024, 16:05 door Anoniem
Van de site van EDPB:
The title of the Guidelines has been modified and the term “dark pattern” has been replaced by the term “deceptive design patterns”.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.