image

Kamer wil opheldering over opvragen gegevens demonstranten door politie

woensdag 15 maart 2023, 13:44 door Redactie, 4 reacties

Meerdere partijen in de Tweede Kamer willen opheldering van het kabinet over het opvragen van gegevens van demonstranten door de politie. Vorige week werd bekend dat de politie gebruikmaakt van de Basisregistratie Personen (BRP) om gegevens over demonstranten en hun familie op te vragen. De BRP bevat persoonsgegevens van alle inwoners van Nederland.

Sinds vorig jaar kunnen burgers zien welke organisaties hun gegevens uit de Basisregistratie Personen hebben opgevraagd en waarom. Onderzoeksplatform Investico kreeg met medewerking van activisten inzage in 67 van deze overzichten. Volgens het onderzoeksplatform worden gegevens van deze personen voordat ze meedoen aan demonstraties alleen opgevraagd bij bijvoorbeeld een fietsboete of als ze zelf aangifte doen. Na deelname aan demonstratie steeg dit enorm. Ook blijkt dat gegevens van familieleden van nooit veroordeelde demonstranten worden opgezocht.

De politie liet in een reactie weten dat het doel van de gegevensverzameling ‘zeer algemeen’ wordt vastgelegd, bijvoorbeeld voor het handhaven van de rechtsorde. Er is geen specifiek beleid voor het opvragen van persoonsgegevens van demonstranten. Verder stelt de politie dat gegevens van familieleden worden opgevraagd als de demonstranten eerder bijvoorbeeld schuldig waren aan ernstige openbare ordeverstoringen.

Zowel GroenLinks als de Partij voor de Dieren willen nu opheldering van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid. "Wat is de precieze aanleiding voor de politie om deze data te verzamelen? Is in alle gevallen waarin deze data wordt opgevraagd een reële dreiging die deze handelwijze rechtvaardigt?", wil GroenLinks-Kamerlid Ellemeet weten.

De ministers moeten ook duidelijk maken of de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd is of en in hoeverre deze handelwijze in overeenstemming is met de privacyregelgeving. "Zo ja, wat vindt de Autoriteit Persoonsgegevens hiervan? Zo nee, waarom niet en bent u bereid om alsnog een oordeel van de Autoriteit Persoonsgegevens te vragen?", vraagt Ellemeet verder.

Bruins Slot en Yesilgöz moeten ook laten weten wat ze vinden van de opvatting van de Rotterdamse hoogleraar Digital Surveillance Schuilenburg dat met het oog op de demonstratievrijheid juist terughoudendheid van de politie geboden is. "Bent u het met de Leidse hoogleraar Privacy en Cybercrime Schermer eens dat door deze ‘datahonger’ van de politie het recht op betoging in het geding is?", is een volgende vraag van het GroenLinks-Kamerlid.

Ellemeet wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens nu een onderzoek start en de politie tot die tijd geen data meer van onverdachte burgers verzamelt. PvdD-Kamerleden Teunissen en Wassenberg doen een zelfde oproep. "Bent u de bereid de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te vragen een oordeel te vellen over de handelwijze van de politie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u bereid de praktijk tot die tijd op te schorten?"

Teunissen en Wassenberg willen ook weten waarom de politie persoonsgegevens opvraagt van demonstranten die nog nooit zijn gearresteerd en hun familieleden. "Is dit toegestaan? Vindt u dit wenselijk? Bent u bereid deze praktijk direct te stoppen? Zo nee, waarom niet?", zo vragen ze. De ministers hebben drie weken om met antwoorden te komen.

Reacties (4)
15-03-2023, 13:54 door Anoniem
Hoezo aanleiding? De politie wil gewoon zonder pottenkijkers overal in kunnen grasduinen, net als de belastingdienst. In hun optiek is dat hun 'recht'. Wat ze dan proberen te verdedigen met gebral als 'openbare veiligheid'.

Ooit was de politie je vriend. Die tijd is wel voorbij: de overheid is de vijand inmiddels...
15-03-2023, 15:12 door Anoniem
Zou dit ook digitaal al niet gebeuren, zodat de gegevens van iedereen, die het officiële beleid niet steunt in het kader van nepnieuws- en desinformatie bestrijding kan worden vastgelegd?

Men weet dan direct waar de schaapjes zitten, die niet super opvolgbaar zijn.

Is dit de laatste tijd niet steeds erger geworden?
15-03-2023, 16:06 door Anoniem
Interessant te weten. Wie geeft de opdrachten hiertoe?
Het regerend kartel? Of de denktanks van de machtovernemers?
17-03-2023, 07:47 door Anoniem
Wel bijzonder dat een partij die zorgt voor het milieu en een partij die zorgt voor dieren, zich hier druk over maakt.

Of zijn het de fanatieke linkse activisten die belang bij anonimiteit hebben????
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.