image

Kabinet kondigt nieuwe maatregelen aan tegen 'desinformatie'

maandag 17 juni 2024, 15:14 door Redactie, 31 reacties

Het demissionaire kabinet gaat nieuwe maatregelen nemen tegen 'desinformatie', zo is vandaag bekendgemaakt. Het gaat om de aanpak van verspreiders en verspreiding van 'desinformatie', waaronder het verminderen van de risico's van generatieve AI, het versterken van de weerbaarheid van burgers en onderzoek naar de impact van 'desinformatie' op de democratisch rechtstaat. Ook wordt factchecken als 'essentieel onderdeel van de maatschappij' gestimuleerd. Dat schrijven demissionair minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en demissionair staatssecretaris Van Huffelen voor Digitalisering in een brief aan de Tweede Kamer (pdf).

Volgens de bewindslieden is de verspreiding van desinformatie in omvang en intensiteit toegenomen. "Het kabinet vindt dit een zorgelijke ontwikkeling. De verspreiding van desinformatie leidt tot onrust en onzekerheid bij mensen en heeft een verstorend effect op onze samenleving als geheel en op het leven van individuele mensen daarin. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot onnodig verlies van levens. Het kabinet vindt daarom dat er meer nodig is om de ondermijnende impact van desinformatie tegen te gaan."

Groepen

De aangekondigde maatregelen zijn in drie groepen te verdelen: maatregelen om verspreiders en verspreiding van 'desinformatie' aan te pakken, maatregelen om de weerbaarheid van burgers te versterken en kennisontwikkeling van de problematiek en effectieve aanpak van 'desinformatie'. In de eerste groep gaat het ook om het verminderen van de risico's van generatieve AI. "Onderzoek toont aan dat mensen niet alleen moeilijk kunnen onderscheiden of een gezicht echt of synthetisch is, maar ook meer vertrouwen hebben in nepgezichten", aldus De Jonge en Van Huffelen.

"Gezien de snelle ontwikkeling van generatieve AI, vraagt het kabinet zich af hoe overheden en onafhankelijke media desinformatie ook in de toekomst voldoende en tijdig in beeld kunnen brengen om effectief te blijven handelen", gaan de bewindslieden verder. Daarnaast signaleert het Commissariaat voor de Media een daling in het gebruik van traditionele media, met name onder jongeren. "Dat jongeren steeds minder gebruikmaken van traditionele media is dan ook geen leeftijdseffect te noemen, maar een generatie-effect. Deze ontwikkelingen hebben impact op de mediasector en de weerbaarheid van burgers", merken de minister en staatssecretaris op.

Volgens de twee bewindslieden verschuift het mediagebruik van burgers van traditionele platformen naar online platforms. Door het gebruik van AI-tools kunnen grote platformen boodschappen nauwkeuriger richten op individuen, laat de Kamerbrief verder weten. Om de risico's van generatieve AI te beperken zal het kabinet onder andere publiek beschikbare AI-benchmarking en tooling (zoals bias-detectie, op basis van bijvoorbeeld democratische input) faciliteren. Dit moet "vangrails" aanbrengen voor "verantwoorde generatieve AI" in Nederland.

Factcheckers en mediawijsheid

Een ander onderdeel waarop het kabinet gaat inzetten is factchecking. Het kabinet gaat factchecken als 'essentieel onderdeel van de maatschappij' stimuleren. Zo zal worden onderzocht welke potentiële financieringsmodellen factcheckers onafhankelijk en duurzaam laten functioneren. Het kabinet zal die vervolgens helpen bevorderen.

Het kabinet is ook van plan om de mediawijsheid van burgers te versterken. Hierbij benadrukt het kabinet dat 'desinformatie' momenteel een zeer klein deel vormt van het mediagebruik van de meeste mensen. "Voorkomen moet worden dat waarschuwingen voor des- en misinformatie ertoe leiden dat burgers ook feitelijk juiste informatie gaan wantrouwen."

Verder wil het kabinet de weerbaarheid van burgers tegen 'onjuiste antidemocratische narratieven' versterken. "Waar het gaat over de verspreiding van onjuiste antidemocratische narratieven is het belangrijk mensen hier weerbaar tegen te maken. Hier gaat het om stimuleren van kritisch denken over informatie online."

Daarnaast zal er ook onderzoek worden gedaan naar de impact van 'desinformatie' op de democratische rechtstaat. "Hierdoor beschermen we onze democratische rechtstaat en individuele burgers, nu en in de toekomst", aldus Van Huffelen en De Jonge. Over een jaar komt er een update over de voortgang van de genoemde maatregelen.

Reacties (31)
17-06-2024, 15:23 door Anoniem
De zwijgwet.
17-06-2024, 15:26 door BerryVHouten - Bijgewerkt: 17-06-2024, 15:34
Een algehele blokkade op Telegram(groepen) zou wonderen doen. De hoeveelheid 'kampvuur-verhalen' is echt ongelooflijk te noemen in heel erg veel groepen.

Telegram heeft het niet zo op takedown verzoeken van onze overheidsdiensten waardoor andere wegen bewandelt dienen te worden om desinformatie aan te pakken.

Twitter (X) kan er overigens ook wat van..
17-06-2024, 15:30 door Anoniem
Ware het niet dat er ook veel desinformatie van het huidige kabinet en kamer komt.
17-06-2024, 15:40 door spatieman
dus ze heffen zich zelf op ?
17-06-2024, 15:41 door Reinder - Bijgewerkt: 17-06-2024, 15:41
Door BerryVHouten: Een algehele blokkade op Telegram(groepen) zou wonderen doen. De hoeveelheid 'kampvuur-verhalen' is echt ongelooflijk te noemen in heel erg veel groepen.

Telegram heeft het niet zo op takedown verzoeken van onze overheidsdiensten waardoor andere wegen bewandelt dienen te worden om desinformatie aan te pakken.

Twitter (X) kan er overigens ook wat van..

Helemaal mee eens. Het moet maar eens afgelopen zijn met mensen die onderling ervaringen, verhalen en gedachten uitwisselen zonder dat de overheid mee kan kijken om verkeerde gedachten of ideeen uit te bannen. Zeker als die ideeen niet aansluiten bij het juiste narratief. Het wordt tijd dat er een ministerie komt dat gaat bepalen wat precies wel de waarheid is en wat niet.
17-06-2024, 15:42 door Anoniem
Door BerryVHouten: Een algehele blokkade op Telegram(groepen) zou wonderen doen. De hoeveelheid 'kampvuur-verhalen' is echt ongelooflijk te noemen in heel erg veel groepen.

Telegram heeft het niet zo op takedown verzoeken van onze overheidsdiensten waardoor andere wegen bewandelt dienen te worden om desinformatie aan te pakken.

Twitter (X) kan er overigens ook wat van..

Quote uit Star Wars;
"So this is how liberty dies...with thunderous applause"
17-06-2024, 15:45 door Anoniem
Factcheckers en mediawijsheid
Een ander onderdeel waarop het kabinet gaat inzetten is factchecking. Het kabinet gaat factchecken als 'essentieel onderdeel van de maatschappij' stimuleren.

Really dus Woo verzoeken worden niet langer tegengewerkt, vertraagd en weggelakt?
Ik denk dat de overheid niet zo blij wordt van factchecken stimuleren want dan komt er heel wat troep naar boven.
17-06-2024, 15:49 door Anoniem
Het Nederlandse ministerie van waarheid.
-1984
17-06-2024, 16:49 door Anoniem
"Hier gaat het om stimuleren van kritisch denken over informatie online."

Ik denk erg kritisch over wat Hugo online heeft gezet, waar zijn de factcheckers in de kamer en overheid.nl? Begin bij jezelf zou ik zeggen
17-06-2024, 17:06 door Anoniem
Laten de ministers dan zelf ophouden met het verspreiden van nepnieuws. Dan praten we wel verder!
17-06-2024, 17:17 door Anoniem
Dit heeft natuurlijk direct te maken met het "European Democracy Shield" van Ursula von der Leyen, wat ze in het kader van haar "verkiezingscampagne" heeft bedacht.
Ja, de machthebbers beginnen 'm te knijpen nu het Europese volk begint door te krijgen hoe de (Europese) hazen lopen.
Dus snel nog wat schilden geactiveerd.
17-06-2024, 17:29 door Anoniem
Zou het schelen bij het 'zwart lakken'?

Zo niet, dan is het einde vrije meningsuiting en -vorming.

Sommigen schijnen er - ook hier - wel blij mee te zijn.
17-06-2024, 17:37 door Anoniem
Deze regelgeving zorgt er voor dat overheden veel macht over het volk naar zich toe kunnen trekken, het is een gevaarlijk precedent.
17-06-2024, 17:43 door Anoniem
Bij de eerste zin in de brief van (de ambtenaren van) Van Huffelen en De Jonge haak ik al af:
"De verspreiding van desinformatie, uit zowel binnen- als buitenland, vormt een
groot risico voor het vrije en open debat."
Mensen die zoiets beweren begrijpen niet wat een vrij en open debat is.
17-06-2024, 17:55 door Anoniem
Door Anoniem: Het Nederlandse ministerie van waarheid.
-1984
Precies. Het narratief van de overheid (staat) moet bewaakt worden.
Want dat hadden we zo afgesproken: wat de staat vindt is juist en de staat doet altijd wat in ons aller belang is. Niet dan?
Als we die zekerheid niet meer hebben dan zijn we verloren. Toch?
17-06-2024, 19:26 door Anoniem
Alsof aliexpress proactief originele produkten gaat afraden.
Sinds 'covid' is -goddank- een groot deel van de bevolking afgestapt van het idee dat de overheid een weldoener is.
In paniek is maar weer de angstkaart getrokken want er 'moet' tenslotte nog een oorlog komen. En het is toch wel de bedoeling dat we netjes in het gareel aan hun kant blijven marcheren?

Teveel literatuur over wezenlijke onderwerpen zonder onderbouwing op kleuterniveau. Hilarisch dat immer de tegenstrijdigheden en spelfouten door concurrerende(?) media worden geciteerd. Het is wel duidelijk met die 'maatregelen' van ze. En 1984 is 40 jaar geleden...
17-06-2024, 20:44 door Anoniem
Het volk hoeft niet meer zelf te spreken, dat doet de overheid wel voor ze... Dan zeyten we gezellig met zijn allen de roze bril van de overheid op, kan nooit fout gaan toch?
17-06-2024, 20:52 door Anoniem
Door Anoniem: Het Nederlandse ministerie van waarheid.
-1984

Neejoh, ze willen ons alleen beschermen tegen alle gevaren van buiten af, we kunnen zelf niet onze eigen keuzes en opinies opmaken, dat zou veel te gevaarlijk zijn.
Nu kunnen we alles aan grote broer overheid overlaten, we hoeven zelf niet meer te denken.
Zolang we de juiste dingen denken die de ideëen van de overheid volgen is er niets aan de hand.
We moeten eigenlijk de vlag veranderen in een "veilige" vlag, zoals een hamertje een een sikkel.
17-06-2024, 21:03 door Anoniem
De volgende stap naar een overheid die meent te moeten bepalen wat 'desinformatie' is. Naar Noord-Koreaans voorbeeld.
17-06-2024, 21:36 door Anoniem
Fact checken, in de praktijk vaak de 'juiste mening'.
De linksige en 'meer overheid mening'.
De inclusieve diversiteit mening.
De pro-massa-immigratie mening.
De pro-EU mening.
De als-we-meer-belasting-betalen-dan-wordt-het-minder-warm mening.

Ik bedoel natuurlijk feiten.. verwarrend ook allemaal.
Waren er maar meer subsidie clubjes om dit op te helderen.
17-06-2024, 21:41 door Anoniem
Wat nog wel eens vergeten wordt is dat als je vooraan staat in de verkiezingen, dat je dan de eer hebt om het volk te dienen. Ook degenen die het niet of helemaal niet met je eens zijn. Het is geen songfestival. Een prins carnaval. Of een EK. Zelfs geen modeshow.

Is er al een datum geprikt voor wanneer het nieuwe kabinet valt? Want dat is nieuw testament. Eerst alle blinden genezen, en mensen met lamme knietjes. En daarna tegen de spoorbielsen getimmerd en dan gaat er niemand zijn die ertussen springt. Allemaal weer juichen in de straat.

Ze lezen niet meer, tegenwoordig, maar ik weet wel de beste DJ voor dat feestje. We kunnen zelfs de spijkers sponsoren.
17-06-2024, 21:47 door Anoniem
De overheid die haar burgers in de digitale boeien gooit?
Dat zullen wij, burgers onthouden, want op een dag zal het omgekeerd zijn.
Jammer dat computers mensen dusdanig kinnen misbruiken dat we geen vrijheid overhouden.
Dit is geen democratie, dit is een grap!
17-06-2024, 23:13 door Anoniem
De laatste jaren heeft hij op Instagram onder de naam Sjamadriaan (70.000+ volgers) een grote groep aanhangers verworven met berichtgeving over "de online wildgroei aan pseudowetenschap". Hij post vooral over influencers die twijfelachtige content verspreiden over allerhande 'gezondheidsinnovaties'. Deze week verschijnt zijn tweede boek: Eigen onderzoek eerst. De pseudowetenschappelijke methode. Ironische humor, met een vleugje cynisme. :)

interview pseudowetenschap
Wetenschapsjournalist ‘Sjamadriaan’ ter Braack: ‘Desinformatie bestrijden is dweilen met een open rioolkraan’

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/06/13/wetenschapsjournalist-sjamadriaan-ter-braack-desinformatie-bestrijden-is-dweilen-met-een-open-rioolkraan-a4856203

Sjamadriaan (1986) studeerde natuur- en wiskunde. Tot eind 2022 was hij redacteur bij het tijdschrift Quest.
18-06-2024, 09:13 door Anoniem
Door Anoniem: De overheid die haar burgers in de digitale boeien gooit?
Dat zullen wij, burgers onthouden, want op een dag zal het omgekeerd zijn.
Jammer dat computers mensen dusdanig kinnen misbruiken dat we geen vrijheid overhouden.
Dit is geen democratie, dit is een grap!
Heeft niks met computers te maken, eerder met een incompetente overheid.
18-06-2024, 10:58 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: De overheid die haar burgers in de digitale boeien gooit?
Dat zullen wij, burgers onthouden, want op een dag zal het omgekeerd zijn.
Jammer dat computers mensen dusdanig kinnen misbruiken dat we geen vrijheid overhouden.
Dit is geen democratie, dit is een grap!
Heeft niks met computers te maken, eerder met een incompetente overheid.

En bij die incompetente overheid werken net zulke incompetente mensen als bij de rest van de werkgevers. Ja, er zijn nog steeds veel competente mensen, maar die hebben het niet meer voor het zeggen in NL. Die denken nu ook: misschien moeten we eens stoppen met de interne ontwikkelingshulp en de minder bedeelden eens laten voelen wat er gebeurt als je dom volk de koers laat bepalen. Het zinkende schip wordt al volop verlaten door de high potentials en daarmee versnelt enkel de neerwaartse spiraal. Zoals Loesje al zei:"Als cynische mensen zich realist gaan noemen, moet je oppassen..."
18-06-2024, 11:05 door Anoniem
Door Anoniem: De laatste jaren heeft hij op Instagram onder de naam Sjamadriaan (70.000+ volgers) een grote groep aanhangers verworven met berichtgeving over "de online wildgroei aan pseudowetenschap". Hij post vooral over influencers die twijfelachtige content verspreiden over allerhande 'gezondheidsinnovaties'. Deze week verschijnt zijn tweede boek: Eigen onderzoek eerst. De pseudowetenschappelijke methode. Ironische humor, met een vleugje cynisme. :)

interview pseudowetenschap
Wetenschapsjournalist ‘Sjamadriaan’ ter Braack: ‘Desinformatie bestrijden is dweilen met een open rioolkraan’

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/06/13/wetenschapsjournalist-sjamadriaan-ter-braack-desinformatie-bestrijden-is-dweilen-met-een-open-rioolkraan-a4856203

Sjamadriaan (1986) studeerde natuur- en wiskunde. Tot eind 2022 was hij redacteur bij het tijdschrift Quest.

Fantastisch! Verbazingwekkend hoeveel schijnbaar normaal functionerende hoogopgeleiden de meest onzinnige dingen kunnen zeggen. Volslagen losgeslagen van de werkelijkheid. Ik denk dat we Sjamadriaan hier op security.nl ook goed zouden kunnen gebruiken :-)
18-06-2024, 14:57 door Anoniem
Door BerryVHouten: Een algehele blokkade op Telegram(groepen) zou wonderen doen. De hoeveelheid 'kampvuur-verhalen' is echt ongelooflijk te noemen in heel erg veel groepen.

Telegram heeft het niet zo op takedown verzoeken van onze overheidsdiensten waardoor andere wegen bewandelt dienen te worden om desinformatie aan te pakken.

Twitter (X) kan er overigens ook wat van..

Jaja. Maar jij kan de kampvuurverhalen toch wel beoordelen op waarheid. En als jij dat kan, waarom andere dan niet?

Zoals ik al vaker gezegt heb, desinformatie bestaat niet. Liegen wel en dat is niet nieuws.
18-06-2024, 16:04 door Anoniem
Voorheen werd de waarheid niet op televisie vertoond, nu wordt de waarheid verboden.

En ja, 10% van de conspiracy theorieen is mogelijk of deels onwaar. En wordt gebracht door "controlled opposition", gebracht en/of gelezen door mensen die niet de tijd nemen om research te doen.
19-06-2024, 16:16 door Anoniem
(..) Verbazingwekkend hoeveel schijnbaar normaal functionerende hoogopgeleiden de meest onzinnige dingen kunnen zeggen. Volslagen losgeslagen van de werkelijkheid.
Ik vind dat niet verbazingwekkend aangezien gevestigde wetenschappers resp. hoogopgeleiden die normaal functioneren ook de grootst mogelijke onzin kunnen verkopen (voorbeelden: Marion Koopmans: "de lableak- theory van het Coronavirus is debunked"; overheid: "de coronavaccins zijn veilig").
Een hoge opleiding is tegenwoordig, laten we zeggen: sinds het vigeren van het neoliberalisme, vooral een scholing in het afleren van kritisch, onafhankelijk, zelfstandig denken, m.n. in het niet-"harde" domein ("hard" is wiskunde en natuurwetenschappen).
De oorzaak daarvan ligt in het gecorrumpeerd zijn van het opleidingssysteem/ wetenschap door machtige derden: de staat en het bedrijfsleven.
20-06-2024, 16:18 door Anoniem
De EU vindt dus dat Europese burgers, gelijk naïeve kinderen, tegen van alles en nog wat beschermd dienen te worden, want ze kunnen niet van zichzelf kritisch denken, wikken en wegen tussen goed en kwaad, zin en onzin, kunnen nergens tegen, moet verteld worden wat ze mogen eten en hoe ze zichzelf gezond dienen te houden, tuinen overal in, maar zijn wel geschikt om harder te werken, meer in te leveren, en vooral luisteren naar het baasje.

De EU lijken op ouders die hun kinderen in een strak keurslijf willen persen. Nooit snoep, nooit kattenkwaad, enkel in de buurt spelen, op tijd naar bed, geen fout speelgoed, verplicht worden dit of dat te leren, geen fout geachte vriendjes of vriendjes met een vermeende verkeerde opvoeding, eten wat je voorgeschoteld krijgt, webcam in je slaapkamer, altijd moeten uitleggen wat je nu weer hebt uitgevreten, voortdurend wantrouwt en betutteld worden, en ga zo maar door.

Bent u of kent u kinderen die zo zijn opgegroeid? Hoe is dat ze vergaan?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.