image

Klanten klagen Target aan na diefstal kaartgegevens

maandag 23 december 2013, 15:10 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse winkelketen Target is door meerdere partijen aangeklaagd nadat vorige week bekend werd dat de betaalkaartgegevens van 40 miljoen klanten waren gestolen. Het gaat om één van de grootste diefstallen van debit- en creditcardgegevens in de Amerikaanse geschiedenis.

Criminelen wisten tussen 27 november en 15 december bij bijna alle vestigingen de betaalgegevens van klanten te onderscheppen. Het ging om namen van klanten, hun credit- of debitkaartnummer, de verloopdatum van de kaart en de CVV-beveiligingscode.

Rechtszaak

Volgens een advocatenkantoor dat een class action-rechtszaak heeft aangespannen is een inbraak van deze omvang alleen mogelijk als Target zich niet aan "best practices" en industriestandaarden hield wat betreft het beveiligen van gegevens. Een class action-rechtszaak is een rechtszaak waar een grote groep mensen collectief een vordering bij de rechter brengt.

Bij een tweede class action-rechtszaak wordt gesteld dat Target geen acceptabele beveiligingsprocedures had geïmplementeerd en volgde. In deze zaak zoekt de klaagster een schadevergoeding die meer dan 5 miljoen kan bedragen. Weer een andere rechtszaak is aangespannen door een vrouw die stelt dat de winkelketen te lang heeft gewacht met het waarschuwen van klanten. Ook in dit geval wordt er een schadevergoeding gevraagd.

Een vierde partij die een class action-rechtszaak is gestart zijn de eigenaren van een restaurant. Met de bedrijfscreditcard van het restaurant had iemand voor 1300 dollar bij webwinkel Amazon besteld. De restauranteigenaren stellen dat er een grote kans is dat er in de toekomst vanwege de inbraak nog meer identiteitsfraude zal plaatsvinden. Volgens de aanklacht die de eigenaren indiende heeft Target contractbreuk gepleegd en had het meer in beveiliging moeten investeren.

Vanwege de inbraak besloot Target klanten het afgelopen weekend 10% korting te geven als ze iets kwamen kopen. Daarnaast laat de winkelketen weten dat klanten niet voor frauduleuze uitgaven aansprakelijk zullen worden gehouden.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.