Privacy - Wat niemand over je mag weten

Scam va Facebook en Blendr?

23-08-2014, 21:45 door Tripleplay, 9 reacties
Laatst bijgewerkt: 23-08-2014, 21:48
Hi,

Iemand ontmoeten via Blendr waarmee je leuk kan kletsen het lijkt te mooi om waar te zijn. Uiteindelijk duidt alles erop dat er een SCAM wordt opgezet. En toch vraag ik me af stel nu dat het waar is. Dat je in een positie terecht komt waarbij het onmogelijk is om je gelijk aan te tonen.
Het vragen om geld klinkt dan heel logisch, een noodzaak, omdat je moet overleven. Maar...het scenario is 1 op 1 te zo over te nemen in een SCAM waar je al je geld kwijt bent....het gaat om vertrouwen maar hoe bouw je die op:

Ik ontmoet Linda op Blendr wanneer ik op vakantie ben en Blendr open. Ze geeft aan in Denemarken te zijn geboren en in Amerika te zijn opgegroeid. Nu is ze in Nigeria om haar vaders bezittingen op te eisen. Haar vader is onlangs overleden. Ze wil deze verkopen en in Denemarken gaan wonen.

Dit hoor ik in de eerste paar zinnen van onze kennismaking. Haar moeder is overleden toen ze 13 was aan kanker. Ze is eigenlijk op zoek naar een relatie een serieuze relatie. Ze vind me wel leuk maar weet dat ik getrouwd ben. Ze vraagt of ik Facebook heb. Het elkaar vinden gaat niet makkelijk maar dan ineens zijn we vrienden. Dan (later) blijkt ze ineens verdwenen van Bindr volgens haar eigen zeggen omdat ze lastig gevallen wordt.

Al snel nadat ze op FB zit zegt ze dat ze het heel zwaar heeft ze kent alleen haar advocaat. Ze geeft aan dat ze alles verkocht heeft toen ze naar Nigeria kwam ze kent niemand en heeft honger haar geld is op. Ze wil zo graag een nieuw leven opbouwen als alles achter de rug is. Ze is op zoek naar iemand die altijd om haar geeft. Ze heeft geen vrienden haar beste vriend(in) trof ze aan met haar vriend in haar bed.

Ze zegt dat haar vader aannemer was en veel land heeft omdat hij er jaren gewerkt en gewoond heeft. Ze heeft geen broers geen zussen en geen contact meer met met family sinds haar moeder stierf. Ze zegt dat ze liever geen geld vraagt ze schaamt zich ervoor. Ik waarschuw haar om voorzichtig te zijn (naief als ik ben).Soms is ze een paar dagen of avonden niet online. Ze zegt dat dat komt omdat ze verschrikkelijke honger heeft. Dat is ongeveer 4 a 5 dagen na de kennismaking dat ze het direkt vraagt kan ik haar geld toesturen/lenen. Ze zegt dan dat ze van Blendr is gegaan omdat ze haar om naaktfoto's vroegen.

Ze zegt dat ze 2e dag dat ze in Nigeria was beroofd is en alles is kwijtgeraakt. Ze heeft gene bankrekening ze kan nergens anders hulp krijgen ook niet als ik haar adviseer het eens bij de ambasade te proberen. Alles wat ik opper ook de kerk lijkt niet te kunnen. Ze heeft veel van haar kleren moeten verkopen zegt ze.

Ze geeft haar adres en die google ik ..ik Probeer er achter te komen of het allemaal klopt wat ze zegt. Ik zoek het op in Googlemaps. Ze geeft aan dat geld overgemaakt kan worden via Western Union. Ze zegt dat het leven het eten duur is daar. Ze geeft aan eigenlijk niet te weten hoe ze het geld ontvangt maar weet even later wel dat er een vraag en antwoord nodig is en het bedrag.

Ze doet soms rare uitspreken als "GOD will enrich your Pocket". Vanaf de dag dat ik 50 euro stortte was ik ineens "dear" dit en "dear" dat. Ze gaat naar de kerk en mist me....
Ik vraag haar naar de foto's op haar FB " took the picture which I was sitting on the bike". Het kunnen tikfouten zijn maar soms twijfel ik. Is ze wel zo amerikaans als ze zegt te zijn.

Ze is blij en aardig en op een dag zegt ze:
"All is been progressing here coz I meet with the lawyer today and we talked a lot about getting all the necessary documents and I'm sure with your support everything will be okay."

De volgende dag zegt ze dat de advocaat mij ook wil leren kennen. Hij wil weten of ik te vertrouwen ben. Ze zegt dat haar telefoon is gevallen en geen foto's meer kan maken.
Op de vele vragen die ik heb krijg ik niet veel duidelijkheid maar ze verzekerd me dat de advocaat het snel afrond.

Ze roept maar steeds dat ik in haar gedachten ben. Ik besluit haar een emailadres tegeven waarop de advocaat mij een email kan sturen. Het idee is dat ik uit de headers misschien wel iets kan halen. Ze begint een kleine week na de eerste keer dat haar geld op is ze durft het niet te vragen omdat ze mij niet kwijt wil. Ook zou ze graag een andere telefoon willen. Op mijn twijfels geeft ze aan dat ze mij nooit zou bedriegen. Ze stuurde een paar foto's die nog in haar mobiel stonden.

Op een bepaalt moment zegt ze dat ze de landgoederen gaat bezoeken en daar wel een paar foto's probeert te maken.Ik stuur ook haar een paar foto's en dan zegt ze dat ze geprobeerd heeft foto's te maken maar dat echt niet meer lukt.

Ze lijkt ook steeds ongeduldiger te worden: "why haven't you made up ur mind about helping me?"
Ik wil haar eigenlijk wel bellen. Ik wil kijken of ik meer puzzelstukjes op hun plek kan krijgen. Ze vraagt me of ik haar niet vertrouw.

Ik vraag haar mobiele nummer en die krijg ik en gebruiken we Whatsapp. Uiteindelijk gaat ze niet naar de propperties omdat ze iets te eten heeft gekocht. Dan een paar dagen later Ik besluit op een bepaald moment nog een bedrag te sturen.

De dag erop krijg ik het emailadres van de advocaat van Linda. Een deel van het emailadres is "_law001@lawyer.com".
Ik vind het maar een vreemd emailadres. Ook in het contact met de advocaat vallen me vreemde dingen op ik krijg geen officiele ondertekening of een adres waarop hij zijn kantoor heeft. Maar hij wil wel voor we verder gaan een bewijs zien dat ik ben wie ik ben.

Ik maak een zo vaag mogelijke copy van mijn rijbewijs en streep alles door wat maar iets aan extra informatie kan opleveren.
Daarop ontvang ik een formulier waarop ik de fee kan overmaken voor de propperties. Een soort administratiekosten waarmee de advocaat aanspraak kan maken op de goederen. Het bedrag van de waarde van het landgoed is groot en overstijgt vele tonnen aan euro's.

Nu begint Linda ook te verwachten dat ik dat ga betalen. Ze is verdrietig ze wil haar fortuin niet mislopen. Ik spreek vrinden aan op haar facebook en kom bij een jeugdvriendin terecht. Zij zegt dat het echt Linda is en ze ook erg begaan is met haar verhaal. Ze bevestigd bijna alles en wil ook een bedrag overmaken. Maar stel nu dat ze doet alsof. Dan maken we beiden de helft over. Maar dat gebeurt niet echt waardoor ik veel geld kwijt ben. 2500 euro is misschien niet veel tov het fortuin dat wacht maar er is geen enkel bewijs. Helemaal niets.

En terwijl Linda zich afvraagt waarom ik haar niet kan helpen omdat de me rijkelijk beloont snapt haar vriendin dat ook niet helemaal en vind het maar grappig dat ik denk dat ze niet echt Linda is. Uiteindelijk wil de dus dat ik 1000 betaal en zij de reset. Ik kan dat geld niet missen sterker nog ik heb het niet zomaar liggen en dan nog.

Linda is boos en verdrietig ik leg uit dat ze ineen land zit waar veel corruptie is en veel bedrog ik lees veel over scenario's die overeenkomen met dit verhaal. Ik wil dit eigenlijk aan een advocaat voorleggen want stel nu eens dat het echt is...Het gaat me niet om het bedrag dat ik uitgeef maar om iemand te helpen die echt in nood zit.
Maar zit ze dat ook. Hoe kan ik dit ooit verifieren.
Owjaa het mobiele nummer dat is een Nigeriaans nummer omdat ik een nigeriaanse landcode moet bellen.

Herkennen julie dit? Is Juridisch advies verstandig? Moet ik 20 mensen vinden die elk met een risiko 50 euro inleggen en dan maar zien wat er gebeurd...Zoiets van gedeelte smart en bij een loterij is de winstkans niet hoger.

Sorry voor het lange verhaal er is nog veel informatie maar dit is het moment waar het nu is.

Gr
Reacties (9)
23-08-2014, 23:09 door Anoniem
Je vraagt dit kennelijk omdat je zelf nog niet helemaal zeker weet of het nu een oplichterstruuk is of niet. Of dat het mischien toch waar kan zijn? Dat er zomaar gratis geld uit het internet kan rollen?

Ik ben opgehouden met lezen na "Ze geeft aan in Denemarken te zijn geboren en in Amerika te zijn opgegroeid. Nu is ze in Nigeria om haar vaders bezittingen op te eisen." en wat steekwoorden uit het onvermijdelijke jankverhaal erachteraan. Rode vlag op rode vlag en je weet het nog steeds niet zeker?

Hier is je antwoord: Dit is een klassieke "advance fee fraud". Een "Nigerian 419" -- vraag haar om haar adres en geef het hele dossier door aan de Nigeriaanse politie, die kunnen artikel 419 van de Nigeriaanse wet erop loslaten. Je kan even zoeken op die sleutelwoorden of op "Nigeriaanse oplichting".

En je weet het nu zelf ook: Je bent nog steeds gulzig genoeg dat je het eigenlijk graag geloven wil.
24-08-2014, 09:15 door Anoniem
SCAM!!
24-08-2014, 09:16 door Anoniem
http://www.419eater.com/
Mooie verhalen waarbij deze figuren om de tuin geleid worden!

Dit is oplichting, niet intrappen.
24-08-2014, 09:56 door Anoniem
Beste Tripleplay, buiten het feit dat je post tl;dr is:

Dit zijn geen rode vlaggen meer, het is een heus mijnenveld. Vooral het "het leven is duur in Nigeria" als je van plan bent om naar Denemarken te verhuizen is ronduit hilarisch. Ook het verkopen van kleren is een mooie natuurlijk, een scammer met humor, waarschijnlijk is het zelfs opzettelijk, als je dáár al in wil trappen ben je "kat in het bakkie."
De rest van het 419-verhaal doet dan eigenlijk al niet meer ter zake. Erfenis, inboedel, prijs gewonnen, bestolen toerist...


Wie er achter zit:
Een getrouwde vent van 20-40 jaar die gestudeerd heeft (vandaar zijn goede Engels), hoogstwaarschijnlijk 3 of meer kinderen heeft en er al vroeg achter is gekomen dat het Westen alle waarde uit zijn land trekt en chemisch afval terugstort als beloning. Een betere motivatie om op zoek te gaan naar makkelijke, Westerse slachtoffers kan ik zo snel niet verzinnen. In zijn eigen ogen is hij Robin Hood, en eerlijk gezegd kan ik me daar wel iets bij voorstellen.
Tel daar een corrupt en slecht-functionerend politie-apparaat bij op en je hebt al snel een belangrijke, nationale (!!!) inkomstenbron.


Hoe het werkt:
Hij spreekt jou aan en probeert bij het eerste contact al medelijden op te wekken.
Lukt dit, gaat hij door met je, lukt dit niet laat hij je gelijk vallen als een baksteen.
Als het geen vent is, is het een groep mannen die samen dit soort scams uitwerken, 't is maar dat je 't weet.
Social media zijn hier redelijk bedacht op inmiddels, vandaar het vaak wisselen van accounts.

NB: je kan geplaatste foto's eens door google gooien, dat levert vaak grappige resultaten op.
De mensen van wie die foto's wel zijn stellen het meestal wel op prijs als je daar even melding van maakt, wie weet hou je er een leuk contact aan over ;)

Hoe dan ook, het begint met een relatief klein bedrag en als je dat overmaakt gaat wordt er steeds meer belooft en gevraagd. De gebruikte oplichtingsverhalen zijn heel doorzichtig, maar het social engeneering -gebeuren dat er achter zit kan heel geraffineerd zijn, VERTEL DUS ALTIJD ZO MIN MOGELIJK OVER JEZELF !!!
Daar ligt namelijk het enige echte risico, ik geef 'n voorbeeld:
Als je persoonlijke dingen vertelt en laat tussen neus en lippen door weten wie je werkgever is (LinkedIn!?), waarvan je niet wil dat die achter die persoonlijke dingen komt, heeft hij al een handvat om je aan te pakken.


Hoe te handelen:
- Negeren, tenzij je tijd over hebt;
- Confronteren, (wees bedacht op intimidatie en bedreiging,) en/of;
- Aangifte doen / melding maken, al zet dat nog minder zoden aan de dijk dan aangifte doen van oplichting op marktplaats.

OF:
- Terugscammen, ter inspiratie, lering ende vermaeck: http://www.419eater.com/ (Maar daar is het nu te laat voor ben ik bang..)
24-08-2014, 10:55 door mcb
Dit is overduidelijk bedrog. Zoals hierboven gesteld is dit inderdaad nigerian scam. Google hier maar eens op.

Ik heb niet alles gelezen (erg lang verhaal), maar als ik er een paar punten uit haal, is mijn conclusie duidelijk.

- Ze geeft aan in Denemarken te zijn geboren en in Amerika te zijn opgegroeid. Nu is ze in Nigeria om haar vaders bezittingen op te eisen.
- Dit hoor ik in de eerste paar zinnen van onze kennismaking. Haar moeder is overleden toen ze 13 was aan kanker.
- Al snel nadat ze op FB zit zegt ze dat ze het heel zwaar heeft ze kent alleen haar advocaat.
- Ze zegt dat dat komt omdat ze verschrikkelijke honger heeft. Dat is ongeveer 4 a 5 dagen na de kennismaking dat ze het direkt vraagt kan ik haar geld toesturen/lenen.
- Ze zegt dat ze 2e dag dat ze in Nigeria was beroofd is en alles is kwijtgeraakt. Ze heeft gene bankrekening ze kan nergens anders hulp krijgen ook niet als ik haar adviseer het eens bij de ambasade te proberen.
- Ze geeft aan dat geld overgemaakt kan worden via Western Union.
- Op de vele vragen die ik heb krijg ik niet veel duidelijkheid maar ze verzekerd me dat de advocaat het snel afrond.
Ze heeft in Amerika gewoond maar heeft geen bankrekening?
Ze heeft geen geld maar wel een advokaat? Die advokaat verdient vast genoeg om haar te kunnen helpen.
Overmaken via western union?
Iemand waar je net een paar dagen contact mee hebt, vraagt om geld?

Als ik jou was, zou ik meteen alle contact verbreken want je wordt overduidelijk opgelicht.
Die 50 euro ben je helaas kwijt. Je had beter dit verhaal hier kunnen plaatsen voordat je dit geld had overgemaakt.
24-08-2014, 12:23 door Tripleplay
Dank julie vor de reakties. Het is waar ik wil zelf geloven dat het waar is. Temeer omdat ik facebook en een mobielnummer heb. Maar ook omdat ik ook geholpen zou willen worden in zo n situatie. Ik zou alleen alles op alles zetten om mijn juiste identiteit te bewijzen en aan te tonen. Via documenten bekenden noem het maar om. Het wekt bij mij ook geen gelof in het verhaal op dat een advocaat of raadsman niet een regeling kan treffen waardoor je achteraf je fee van de claim betaald. Ik heb haar stem een keer gehoord door en gestuurde opname en die vond ik al niet passen bij de leeftijd. Het gaat mij niet om het verhaal erachter de zogenaamd miljoenen erfenis. Al was het 50000 geweest of 1000..het is haar bezit...ik heb in eerste instantie ook meer willen helpen door haar in levensonderhoud te laten voorzien. Dat ik dat geld kwijt zou zijn is voorzichtig meegecalculeerd. Ik zou misschien wel willen dat het waar is..maar een advocaat die niet zijn identiteit wil afgeven of daar niet op reageerd. Een vriendin op haar fb die haar zgn vertrouwd. .maar ook in een complot kan zitten. Het is heel geraineerd gegaa en nog wil ik haar in zekere zin beschermen. .aan de andere kant....ik heb erover nagedacht hoe eenvoudig je zo aan geld komt. Ik zou willen weten wie erachter zit maar moet accepteren dat ze niet is wie ze is en ze daar zelf uiteraard niets van begrijpt.
24-08-2014, 12:54 door Anoniem
Door Tripleplay: Dank julie vor de reakties. Het is waar ik wil zelf geloven dat het waar is. Temeer omdat ik facebook en een mobielnummer heb. Maar ook omdat ik ook geholpen zou willen worden in zo n situatie. Ik zou alleen alles op alles zetten om mijn juiste identiteit te bewijzen en aan te tonen. Via documenten bekenden noem het maar om. Het wekt bij mij ook geen gelof in het verhaal op dat een advocaat of raadsman niet een regeling kan treffen waardoor je achteraf je fee van de claim betaald. Ik heb haar stem een keer gehoord door en gestuurde opname en die vond ik al niet passen bij de leeftijd. Het gaat mij niet om het verhaal erachter de zogenaamd miljoenen erfenis. Al was het 50000 geweest of 1000..het is haar bezit...ik heb in eerste instantie ook meer willen helpen door haar in levensonderhoud te laten voorzien. Dat ik dat geld kwijt zou zijn is voorzichtig meegecalculeerd. Ik zou misschien wel willen dat het waar is..maar een advocaat die niet zijn identiteit wil afgeven of daar niet op reageerd. Een vriendin op haar fb die haar zgn vertrouwd. .maar ook in een complot kan zitten. Het is heel geraineerd gegaa en nog wil ik haar in zekere zin beschermen. .aan de andere kant....ik heb erover nagedacht hoe eenvoudig je zo aan geld komt. Ik zou willen weten wie erachter zit maar moet accepteren dat ze niet is wie ze is en ze daar zelf uiteraard niets van begrijpt.
Jij bedankt voor je reactie!

Ik begreep altijd al wel hoe die scammers te werk gingen, de motivatie van de slachtoffers vond ik altijd lastig te begrijpen, jouw uitleg is wat dat betreft zeer verhelderend!


Wees gerust, iedereen die écht in zo'n situatie komt, wordt geholpen.
Ga eens een wandelingetje maken en kijk eens om je heen of iemand je hulp nodig heeft, een bedankje van een oudere dame die geholpen is bij het oversteken is zoveel meer waard dan een "+1 Like" ...


Nogmaals dank voor je uitleg, mvg anon 09:56
24-08-2014, 13:08 door Anoniem
Nog even ter aanvulling:

Gezien alle tijd die je hier al aan besteed hebt, moet je toch 8 minuten over hebben om deze (inmiddels behoorlijk oude) documentaire even te kijken:
https://www.youtube.com/watch?v=Q0e-pPfITts

mvg anon 09:56 & 12:54
24-08-2014, 14:48 door Anoniem
"dat ze niet is wie ze"

Neem even aan dat het een HIJ is, dan werkt (gok ik) makkelijker voor je gedachten om deze persoon emotioneel los te koppelen.

Heb je al aangifte gedaan trouwens?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.