image

'Amsterdam moet privacy inwoners bij gebruik algoritmes beter beschermen'

vrijdag 20 oktober 2023, 13:29 door Redactie, 7 reacties

De gemeente Amsterdam moet bij het gebruik van algoritmes de privacy van inwoners beter beschermen, zo oordeelt de Amsterdamse Rekenkamer op basis van eigen onderzoek. Amsterdam gebruikt veel algoritmen, bijvoorbeeld om nummerborden te scannen voor parkeercontroles of om de WOZ-waarde van woningen te berekenen. "Het gebruik van algoritmen ligt gevoelig", aldus de Rekenkamer. "Algoritmen kunnen grote invloed hebben op burgers en bedrijven. Er is bijvoorbeeld een risico op de inbreuk van privacy van burgers. En als er vooroordelen in een algoritme zitten, kan het algoritme discrimineren."

Voor het onderzoek keek de Rekenkamer naar hoe Amsterdam algoritmes toepast, waarbij de privacybescherming van burgers één van de onderwerpen was. Volgens de Rekenkamer wil de gemeente de privacy van burgers goed beschermen als zij algoritmen gebruikt, maar slaagt het daar nog onvoldoende in. Zo zijn verplichte wettelijke controles om de privacy te beschermen onvoldoende uitgevoerd. Verder worden inwoners nog weinig persoonlijk geïnformeerd over wat de gemeente met hun gegevens doet.

Ook blijkt dat het beheerskader van de gemeente voor de toepassing van algoritmes geen aandacht heeft voor gevallen waarbij persoonsgegevens die zijn verzameld en/of verwerkt voor het ene doel, worden gebruikt voor een ander doel. "Daarbij is het belangrijk dat er wordt getoetst of de twee doelen wel voldoende bij elkaar aansluiten (of het nieuwe doel verenigbaar is met het oorspronkelijke doel)", zo laat de Rekenkamer weten.

Tevens vindt de Rekenkamer dat het beheerskader meer aandacht kan besteden aan dataminimalisatie, proportionaliteit en subsidiariteit. De gemeente zou daarbij twee vragen moeten stellen. Namelijk of de inbreuk op de privacy van de betrokkene in verhouding staat tot het doel van de gegevensverwerking en of het doel niet op een andere manier is te bereiken, die minder nadelig is voor de betrokkene. De gemeente Amsterdam heeft aangegeven de conclusies van de Rekenkamer over te nemen en zal de gedane aanbevelingen implementeren.

Reacties (7)
20-10-2023, 13:31 door Anoniem
"beter beschermen is zo'n niets zeggende uitspraak... als je nu helemaal niets doet en je doet het 1% beter, is het beter beschermen maar heb je er nog steeds niets aan.
20-10-2023, 13:38 door Anoniem
Het helpt niet dat de gemeente geen idee heeft hoeveel algoritmen er binnen de organisatie worden gebruikt. Schattingen van ambtenaren lopen uiteen van ‘enkele honderden tot duizenden’. Eerder dit jaar ontdekte Het Parool al dat de gemeente geen volledig beeld had van algoritmen met een ‘hoog risico’ voor burgers.

https://www.parool.nl/amsterdam/rekenkamer-amsterdam-moet-privacy-van-burgers-beter-beschermen-bij-gebruik-van-algoritmen~b151e372/
20-10-2023, 13:39 door majortom
Oftewel, de gemeente Amsterdam lapt de AVG aan hun laars.
20-10-2023, 13:52 door Anoniem
Algoritmes kunnen discrimineren, hoe ongemakkelijk. Tja als rode auto's nu eenmaal vaker in overtreding zijn dan blauwe zullen rode auto's vaker aangemerkt worden.
Blijft een merkwaardig fenomeen dat dit als probleem wordt gezien. Dat is precies wat je wil dat zoiets doet, meer positieve er uit hengelen dan een muntje opgooien..
Ik zal het wel niet begrijpen.
20-10-2023, 13:58 door Anoniem
Verder worden inwoners nog weinig persoonlijk geïnformeerd over wat de gemeente met hun gegevens doet.
Leuk dat je dan evt. wel geïnformeerd wordt. Maar 'doe dan maar niet mee' is vast geen mogelijkheid die de overheid biedt, is het wel. Ofwel: het maakt niet uit en gaat gewoon gebeuren. Sch**t aan de wet. Want dat kan in Nederland als je overheid bent.

Ohja... ondertussen vraagt men zich af waarom bijna geen enkele burger nog vertrouwen in de overheid heeft. Hoe zou dat nou toch komen?
20-10-2023, 15:03 door Anoniem
'Amsterdam moet privacy inwoners bij gebruik algoritmes beter beschermen'
Nou de rest van Nederland nog.
21-10-2023, 09:39 door karma4
De gemeente Amsterdam moet bij het gebruik van algoritmes de privacy van inwoners beter beschermen, zo oordeelt de Amsterdamse Rekenkamer op basis van eigen onderzoek. Amsterdam gebruikt veel algoritmen, bijvoorbeeld om nummerborden te scannen voor parkeercontroles of om de WOZ-waarde van woningen te berekenen. "Het gebruik van algoritmen ligt gevoelig", aldus de Rekenkamer. "Algoritmen kunnen grote invloed hebben op burgers en bedrijven.

Ook een rekenkamer die de oren laat hangen naar ophef. Het is een slecht teken.
Een rekenkamer hoor zich bezig te houden met het vervelend werken van feiten en nalopen van er gebeurd of dat volgens afgesproken regels gaat. https://www.rekenkamer.amsterdam.nl/over-ons/ Gaat niet volgens die uitspraak:
Wij onderzoeken hoe het bestuur van de gemeenten Amsterdam en Zaanstad het gemeentelijke beleid uitvoert. We controleren of het bestuur volgens de regels werkt, de afgesproken doelen waarmaakt en of het daaraan niet meer geld uitgeeft dan nodig.

Het onderzoek zelf staat er, netjes om eerst zelf te lezen. "Figuur 1.2 – Levenscyclus van een algoritme" geeft een beeld wat hier met algoritme gebeurt. Het gaat om beleidsbeslissingen, zie "directie verzoekt om een algoritme" waarna er een implementatie via een autoamtiseringstraject gaat lopen. Hoe bevreemdend is zoiets.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.