image

Juridische vraag: Kan mijn werkgever mij verplichten om een smartphone aan te schaffen en een chat-app te installeren?

woensdag 19 juni 2019, 10:34 door Arnoud Engelfriet, 29 reacties

Heb jij een interessante vraag op het snijvlak van privacy, cybersecurity en recht? Wil je weten wat onder de AVG nu wel en niet is toegestaan of zit je met andere gerelateerde dilemma's? Stuur je vraag naar juridischevraag@security.nl. Elke week geeft ict-jurist Arnoud Engelfriet in deze rubriek antwoord.

Vraag: Mijn werkgever wil dat ik mobiel bereikbaar ben, niet alleen om te bellen maar ook via een chat-app. Ik heb geen smartphone en wordt dus zo gedwongen die te kopen én een account bij Apple of Google te nemen. Kan een werkgever me dit werkelijk verplichten?

Antwoord: Anno 2019 is dit niet 100% duidelijk. In de kern moet de werkgever aan de werknemers de gereedschappen beschikbaar stellen voor het werk, maar als het in de branche gebruikelijk is dat die het zelf meeneemt, dan kan de werkgever zich daarop beroepen. Dit speelt bijvoorbeeld bij kappers en chefkoks die eigen scharen en messen meenemen zodat het het beste bij hun hand past. Een restaurant kan dan zeggen, bij ons krijg je geen eigen messen, die moet je zelf meenemen.

Het gaat voor mij echter te ver om te zeggen, koop als 'gewone' werknemer maar een smartphone van vele honderden euro's en zet daar onze app op. Een dergelijke investering kun je niet verlangen van werknemers. En ja, ik weet dat messensets ook duur kunnen zijn maar dat zijn werknemers die ook navenant beloond worden en unieke skills hebben. Als je als werknemer in een met chefkoks vergelijkbare situatie bent én het normaal is dat iedereen met eigen smartphones rondloopt, dan wil ik dit standpunt nog wel herzien.

De meeste mensen hebben een eigen smartphone, en dan kun je dat 'duur' argument natuurlijk niet meer gebruiken. Dan gaat het in de praktijk vooral over het gedoe rondom die chat-app en wat er nog meer bij komt kijken. Het installeren van WhatsApp is praktisch gezien weinig gedoe en vergt niet veel van je telefoon, dus daar heb je alleen je privacy-argument nog over. Een custom chat-app inclusief MDM en remote wipe optie is op zich alweer een hele burden voor de werknemer.

Dat privacyargument is wel iets wezenlijk extra's ten opzichte van die messen- of scharenset. Daar gaat die vergelijking dan ook scheef op, wat mij betreft. Je kunt denk ik best verlangen dat mensen eigen spullen meenemen die hen op het lijf zijn gesneden, zeker als iedereen dat al jaren doet, maar eisen dat ze ook bij jou hun privacy te grabbel gooien is volgens mij geen goed werkgeverschap.

Arnoud Engelfriet is Ict-jurist, gespecialiseerd in internetrecht waar hij zich al sinds 1993 mee bezighoudt. Hij werkt als partner bij juridisch adviesbureau ICTRecht. Zijn site Ius mentis is één van de meest uitgebreide sites van Nederland over internetrecht, techniek en intellectueel eigendom. Hij schreef twee boeken, De wet op internet en Security: Deskundig en praktisch juridisch advies.

Reacties (29)
19-06-2019, 11:01 door Anoniem
Lijkt mij een kwestie van dat de werkgever een smartphone regelt voor de werknemer.

als de werkgever wilt dat ik een smartphone gebruik dan kan hij deze aanleveren een smartphone is tegenwoordig niet zo duur meer.
19-06-2019, 11:01 door Anoniem
Wil de baas ook nog dat je in je vrije tijd bereikbaar bent?
Ik heb vroeger een werkgever gehad die iedereen een telefoon van 'de zaak' gaf. Mocht je ook prive mee bellen. Klinkt leuk, maar de keerzijde was dat men er daarmee vanuit ging dat je 24/7 bereikbaar was en dat stond nergens. Ik had al snel door dat de telefoon op de zaak laten liggen de handigste oplossing was. Vond de werkgever natuurlijk niks, want nu moest er een discussie gevoerd worden over bereikbaarheid, consignatie diensten en het betalen daarvan.

Verder bepaal IK wat er op MIJN telefoon gebeurt. Zoals de werkgever kan bepalen wat er op ZIJN telefoon gebeurt. Als ik overdag (werktijd) MIJN telefoon uit zet, dan is dat aan mij. Als de werkgever mij als gereedschap ZIJN telefoon mee geeft, dan lijkt het me logisch dat die aan staat.
Als de werkgever een app nodig heeft, dan kan dat prima op ZIJN telefoon.

En er is vast wel een middenweg te vinden: bijvoorbeeld JOUW telefoon beschikbaar stellen en daar een vergoeding voor krijgen. Moet je alleen ff rekenen hoe dat uitkomt als je die moet gaan aanschaffen en een evt. ontbinding arbeidsovereenkomst.
19-06-2019, 11:09 door Anoniem
Hoe verandert deze discussie als de werkgever een maandelijkse bijdrage ter beschikking stelt voor de aankoop van en toestel en het betalen van het abonnement?
19-06-2019, 11:18 door Anoniem
De meeste mensen hebben een eigen smartphone, en dan kun je dat 'duur' argument natuurlijk niet meer gebruiken.
Vind ik niet. Daar zitten veel te veel haken en ogen aan om dat zo even natuurlijk te stellen.

Bijvoorbeeld omdat die smartphones ``gratis'' bij abonnementen worden geleverd, waar dus uiteindelijk gewoon (dubbel en dwars) voor betaald wordt, alleen zit het in je maandelijkse rekening verstopt. Is het voor een werkgever redelijk om te eisen dat de werknemer bereikbaar moet zijn en dus een telefoon-abonnement, en wegens die chat-app, ook met databundel, af te sluiten? Lijkt me bij uitstek een ding dat de werkgever regelt voor de werknemer. Met ``slimme'' telefoon en vereiste ``app'' erbij.

Want moet ik zelf een (nieuwe) smartphone regelen zonder een SIM dan kosten die dingen nog steeds makkelijk honderden euros. Ondanks dat er instapmodelletjes te krijgen zijn van minder dan honderd euro. Maar gaan die ook het (ongespecificeerde) chat-app ondersteunen? Dat is alweer ondernemersrisico. En niet geheel ondenkbeeldig want bijvoorbeeld ``slack'' vreet makkelijk een hele CPU van je moderne desktop omdat het op een ranzige berg javascript ("electron") gebouwd is. Voor functionaliteit die al (ruim meer dan) dertig jaar gefundenes fressen is. (irc is van 1988, maar was zeker niet het eerste chatsysteem.) Het is dus geen redelijke aanname om te zeggen dat het goedkoop is of dat zo'n app ``weinig'' van je smartphone zal vragen. Regelmatig dat zelfs reuzen als apple of google na een update ``perongeluk'' door de databundels van hun klantjes heenbranden omdat ze iets te gemakkelijk waren in hun aannames over wat redelijk was.

Dus dan denk ik, de lul stuurt maar een SMSje naar mijn nokia uit 2001 met prepaid SIM. Zeker omdat ik persoonlijk geen smartphone gebruik omdat ik onmiddelijk blauwe plekken krijg van steeds gefrustreerder die aanraakschermrommel zover te krijgen dat het doet wat ik wil.

Ik heb ondertussen wel een paar smartphones, variërend van oud tot steenoud, gekregen of gratis opgehaald, gewoon om er eens mee te spelen. En toch blijf ik bij mijn nokia uit 2001. Heel gek. Qua messenargument: Bij mij past gewoon geen smartphone, en het lijkt me dat als de werkgever vereist dat ik zelf mijn gereedschappen meebreng dat hij dan ook mijn voorkeuren heeft te respecteren. Dus als ik kies voor een featurephone dan zorgt'ie maar dat zijn ``chat-app'' daarmee op een redelijke wijze overweg kan. (``java support'', anyone? imode/wap support?)

Het installeren van WhatsApp is praktisch gezien weinig gedoe en vergt niet veel van je telefoon,
``Niet veel'' voor moderne smartphones, mischien, maar dat kan zoals gezegd makkelijk een onterechte aanname zijn. Voor oudere smartphones is het al snel huilen met de pet op. En voor featurephones is het een complete non-starter.

Buiten dat je geen flauw benul hebt wat zo'n custom chat-app allemaal uitvreet. Ook al heb je maar zeer beperkte permissies gegeven, die blijken aan alle kanten te omzeilen, en die opzet is daarnaast al jaren een onduidelijk rommeltje.

dus daar heb je alleen je privacy-argument nog over.
Wat dacht je van onredelijk tijdsbeslag buiten de (betaalde) werktijd? ``Bereikbaar zijn'' op je eigen telefoon ontaardt al snel in ``Altijd bereikbaar zijn'' en is daarmee al snel permanente piketdienst.

Een custom chat-app inclusief MDM en remote wipe optie is op zich alweer een hele burden voor de werknemer.
Dat betekent zelfs dat je zo ongeveer het eigenaarschap van je (privé)telefoon aan de werkgever overdraagt. Dat is wat mij betreft definitief over de grens van het betamelijke heen. Dan heeft de werkgever echt niets van mijn eigendom te eisen.

Dus wat mij betreft is er naast het privacy-argument nog best eea aan te merken op deze redenering van de werkgever.
19-06-2019, 12:09 door Anoniem
Zelf loop ik ook expres met 2 smartphones. 1 is van mijzelf en 1 van de werkgever. Op mijn telefoon komt geen mobile device managment met remote wipe-optie, het is mijn telefoon en mijn data. Dat ik soms toch naar de werktelefoon kijk buiten werktijd is voor de werkgever mooi meegenomen, maar op het moment dat ik er toe verplicht wordt worden er wel werkuren voor geschreven. Dat ik m'n werktelefoon ook prive MAG gebruiken betekent niet dat ik dit ook die. M'n privetelefoon WIL ik in ieder geval niet zakelijk gebruiken.

Zo komen m'n werklaptop en werktelefoon ook thuis op wifi in een separaat vlan. Het zijn niet mijn devices dus komen ook niet op mijn netwerk. Ik vertrouw mijn werkgever best, maar een foutje is zo gemaakt qua remote wissen van data of toegang tot m'n netwerk.

Het Google-account probleem heb ik opgelost door een extra Google-account te nemen specifiek voor de werktelefoon. Zo kunnen m'n prive-contactpersonen niet per ongeluk gesynchroniseerd worden en kan ik bij een eventuele switch van werkgever gewoon dat account laten afzinken. M'n prive-agenda heb ik vanuit m'n prive-account wel als read-only gedeeld met m'n werk-Google-account om het volledige overzicht van m'n agenda te hebben.

Veel collega's heb ik dus met verschillende nummers in verschillende telefoons staan. Als ik vanaf m'n privetelefoon een whatsappje stuur weet ik automatisch dat ik alleen kan whatsappen naar het privenummer van de collega. Hetzelfde voor de werktelefoon; whatsappen naar dezelfde collega is altijd versturen naar het enige bekende nummer van die collega op die telefoon, het werknummer.
19-06-2019, 14:00 door johanw
en wordt dus zo gedwongen die te kopen én een account bij Apple of Google te nemen.
Dat is natuurlijk onzin, je kunt een Android smartphone best gebruiken zonder Google account. Apk's downloaden van apkmirror.com, of Yalp installeren en je download ze zonder account rechtsstreeks van Google Play.
19-06-2019, 14:12 door Anoniem
Door Anoniem: Zelf loop ik ook expres met 2 smartphones. 1 is van mijzelf en 1 van de werkgever. Op mijn telefoon komt geen mobile device managment met remote wipe-optie, het is mijn telefoon en mijn data. Dat ik soms toch naar de werktelefoon kijk buiten werktijd is voor de werkgever mooi meegenomen, maar op het moment dat ik er toe verplicht wordt worden er wel werkuren voor geschreven. Dat ik m'n werktelefoon ook prive MAG gebruiken betekent niet dat ik dit ook die. M'n privetelefoon WIL ik in ieder geval niet zakelijk gebruiken.

Zo komen m'n werklaptop en werktelefoon ook thuis op wifi in een separaat vlan. Het zijn niet mijn devices dus komen ook niet op mijn netwerk. Ik vertrouw mijn werkgever best, maar een foutje is zo gemaakt qua remote wissen van data of toegang tot m'n netwerk.

Het Google-account probleem heb ik opgelost door een extra Google-account te nemen specifiek voor de werktelefoon. Zo kunnen m'n prive-contactpersonen niet per ongeluk gesynchroniseerd worden en kan ik bij een eventuele switch van werkgever gewoon dat account laten afzinken. M'n prive-agenda heb ik vanuit m'n prive-account wel als read-only gedeeld met m'n werk-Google-account om het volledige overzicht van m'n agenda te hebben.

Veel collega's heb ik dus met verschillende nummers in verschillende telefoons staan. Als ik vanaf m'n privetelefoon een whatsappje stuur weet ik automatisch dat ik alleen kan whatsappen naar het privenummer van de collega. Hetzelfde voor de werktelefoon; whatsappen naar dezelfde collega is altijd versturen naar het enige bekende nummer van die collega op die telefoon, het werknummer.

Mijn mening is dat hier binnen het bedrijfsleven nog te weinig over nagedacht wordt.
Misschien wil Arnoud hier nog over meediscussiëren, maar ik ben van mening dat een bedrijf tegenwoordig een digitale gedragscode en bedrijfspolicy moet hebben. Al dan niet gekoppeld aan een contract.

Op deze manier zijn een hoop zaken als deze afgekaart, en is de werknemer tevens volledig op de hoogte wat er wel en niet kan binnen het bedrijf, maar ook privé op o.a. social media.
Een scheiding tussen privé en zakelijke accounts zoals hierboven beschreven is dan ook een van de voorwaarden binnen de genoemde bedrijfspolicy, Al was het alleen maar om slecht beveiligde BYOD's uit te sluiten iv.m. mogelijke datalekken.

Ben benieuwd hoe Arnoud hier tegenaan kijkt, en of dit juridisch mogelijk is.

En wat betreft de vraag: Als de telefoon nodig is voor het functioneren binnen de organisatie, dan is mijn inziens de werkgever de persoon die de telefoon verstrekt, en waar nodig financieel compenseert voor een abbo. Tenzij je al een goedbetaalde positie hebt, dan wordt e.e.a. misschien afgeschoven naar de hoogte van je salaris.
19-06-2019, 14:13 door Anoniem
Door johanw:
en wordt dus zo gedwongen die te kopen én een account bij Apple of Google te nemen.
Dat is natuurlijk onzin, je kunt een Android smartphone best gebruiken zonder Google account. Apk's downloaden van apkmirror.com, of Yalp installeren en je download ze zonder account rechtsstreeks van Google Play.

Hier ben ik erg benieuwd naar. Kun je hier verder op ingaan hoe dat werkt in een apart artikel? Ik denk dat veel mensen hier geïnteresseerd zijn in een maximaal "Google-loze" Android phone.
19-06-2019, 14:48 door Anoniem
Door Anoniem: Wil de baas ook nog dat je in je vrije tijd bereikbaar bent?
Ik heb vroeger een werkgever gehad die iedereen een telefoon van 'de zaak' gaf. Mocht je ook prive mee bellen. Klinkt leuk, maar de keerzijde was dat men er daarmee vanuit ging dat je 24/7 bereikbaar was en dat stond nergens. Ik had al snel door dat de telefoon op de zaak laten liggen de handigste oplossing was.

Buiten de uren van je arbeidscontarct kan de baas niet verlangen dat je bereikbaar bent. tenzij er een piketdienst regeling is (met bijbehorende compensatie).
De simpelste optie is om dan je simkaart/toestel uit te zetten als je niet werkt. Dat kan je ook niet gestoord worden door je baas of collega's.

Dit deed ik vroeger al (in het Nokia tijdperk). Zodra ik van het project vertrok, was het prive-tijd en was ik niet meer bereikbaar voor het werk. Toestel stond dan uit. De volgende werkdag was dan weer vroeg genoeg. Dit leverde wat disacussie op in het begin, maar de baas wilde geen piket-dienst regelen en betalen. Dus einde oefening.

Met de tegenwoordige toestellen met dual-sim optie, wordt het nog leuker. 1 toestel, 2 simmetjes.
En een instelling wanneer een sim-kaart wel/niet gebruikt wordt, dan wel bereikbaar is.

Binnen whatsapp kun je ook aangeven wanneer je niet gestoord wilt worden. In dit geval dus buiten werktijd.

Dus alles wordt steeds beter in te regelen.
19-06-2019, 14:57 door Anoniem
Door johanw:
en wordt dus zo gedwongen die te kopen én een account bij Apple of Google te nemen.
Dat is natuurlijk onzin, je kunt een Android smartphone best gebruiken zonder Google account. Apk's downloaden van apkmirror.com, of Yalp installeren en je download ze zonder account rechtsstreeks van Google Play.
Dat is niet "natuurlijk" onzin: Het vereist een hoop niet-direct-beschikbare kennis en zelfs kunde. Je moet er echt induiken om het hoe&wat uit te zoeken en vervolgens moet je jezelf eens goed afvragen wat de veiligheidsimplicaties zijn, dus dubbel studiewerk. Het zal technisch gezien best kunnen, maar dan moet je die techniek wel in de vingers hebben. Niet iedereen heeft dat en veel mensen hebben eigenlijk wel wat beters te doen.

Filosofisch puntje: De techniek was er toch om ons leven makkelijker te maken? Waarom kost het dan zoveel moeite om die techniek ook ons leven makkelijker te laten maken? Hier is nog heel veel verbetering mogelijk.
19-06-2019, 15:49 door Reinder
Arnoud,

Een paar vragen en opmerkingen hierover (en andere discussies, dit is niet de eerste keer dat een soortgelijke vraag als deze langs komt):

-WhatsApp installeren is inderdaad praktisch gezien niet zo problematisch, maar er zijn wel andere argumenten die een werknemer kan aandragen, zoals: 1) Het betekent ook het accepteren van een juridische overeenkomst met WhatsApp, is dat iets dat afgedwongen kan worden; m.a.w kan de werknemer zeggen "Ik wil graag met je meewerken maar ik moet deze vraag weigeren want ik accepteer de gebruikersovereenkomst niet". 2) Als een werkgever hier om vraagt impliceert dit dat het de bedoeling is dat werknemer via WhatsApp bereikbaar is, niet alleen voor zijn of haar direct leidinggevende, maar ook via whatsapp-groepen voor allerlei zaken varierend van projecten tot bedrijfsuitjes. Dit betekent dat het prive-telefoonnummer van deze werknemer ook terecht komt bij andere werknemers, en dit kan gebeuren zonder toestemming vooraf (als persoon B een group maakt met daarin personen A en C). Dit is wellicht ongewenst. Zijn dit meer steekhoudende argumenten of mag een werkgever verwachten dat je "normale" en gebruikelijke gebruikersvoorwaarden ( WhatsApp heeft immers meer dan 10 miljoen gebruikers of zo) accepteert en dat je bereid bent je telefoonnummer te delen met collega's?

-Hoe zit het met het eigendomsrecht en de verplichting je te gedragen als een goed werknemer? Als je als werknemer ermee akkoord gaat dat je je eigen telefoon gebruikt om een chat-app te installeren om op die manier bereikbaar te zijn voor je werkgever, ga je er dan ook niet impliciet mee akkoord dat je ervoor dient te zorgen dat het op die manier werkt, en dat je op die manier bereikbaar bent? Betekent dit dat je je niet opstelt als een goed werknemer als je je telefoon uit wil zetten, of besluit er afstand van te doen? Als je dat niet meer mag, is het dan nog wel jouw eigendom of is het ding dat ook een beetje van de werkgever geworden? Als je hem verliest, of hij gaat kapot, mag je dan nog wel beslissen om het een maandje zonder telefoon te doen om dien je er zelf voor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer bereikbaar bent? Ben je nog wel een goed werknemer als je 's avonds aan het appen bent met je vrienden en je werkgever kan in WhatsApp zien dat je met je telefoon bezig bent (last seen at) maar je besluit niet te reageren op de appjes van je werkgever?

-Mag je wel zeggen "WhatsApp is oke, maar een MDM met remote wipe is voor mij teveel risico dat ik persoonlijke data verlies, dus dat accepteer ik niet", of is het "alles of niets"? Mag je met andere woorden, als je bereid bent om je prive-mobiel te gebruiken, daarna nog wel zeggen dat je sommige dingen wel wil maar andere niet, bijvoorbeeld wel whatsapp maar geen aanwezigheidsregistratie-app?

-Als je met 20 man op een afdeling werkt, en 19 ervan zeggen "Whatsapp geen probleem op mijn mobiel", en jij zegt nee om principiele redenen, heeft een werkgever dan een goed punt als die stelt dat je zonder goede reden moeilijk doet, en dat je je niet opstelt als een goed werknemer? Als je weigert, kan een werkgever je dan op grond daarvan uitsluiten van sociale activiteiten, promoties e.d? Als in gelijke omstandigheden 19 van de 20 iets volkomen acceptabel vinden dan is het denkbaar dat een werkgever stelt dat die ene werknemer moelijk doet om het moeilijk doen. (Ik zeg niet dat ik het hier mee eens ben, alleen dat een werkgever dat zou kunnen vinden).
19-06-2019, 16:04 door Anoniem
Door johanw:
en wordt dus zo gedwongen die te kopen én een account bij Apple of Google te nemen.
Dat is natuurlijk onzin, je kunt een Android smartphone best gebruiken zonder Google account. Apk's downloaden van apkmirror.com, of Yalp installeren en je download ze zonder account rechtsstreeks van Google Play.
Dan ook niet klagen over de onvermijdelijke malware die je dan ook zult downloaden (Ja in de app store zit ook malware maar in veel mindere mate)
19-06-2019, 16:49 door johanw
Door Anoniem:
Hier ben ik erg benieuwd naar. Kun je hier verder op ingaan hoe dat werkt in een apart artikel? Ik denk dat veel mensen hier geïnteresseerd zijn in een maximaal "Google-loze" Android phone.
Dat is niet zo moeilijk: als je het toestel in gebruik neemt alle vragen over accounts skippen. In beveiligingsinstellingen het "installeren uit onbekende bron" aanzetten, apk downloaden, naar het toestel copieren en in de filemanager op het bestand tappen.

Door Anoniem:Dan ook niet klagen over de onvermijdelijke malware die je dan ook zult downloaden (Ja in de app store zit ook malware maar in veel mindere mate)
Ach die eeuwige bangmakerij. Via Yalp download je trouwens rechtsstreekt uit de Play Store, en op apkmirror heb ik nog nooit iets over malware gehoord, zij plaatsen ook geen aangepaste of gehackte apps.
19-06-2019, 16:51 door Anoniem
Goed vraagstuk maar wel heel slecht beantwoord weer lijkt me.
Een wel erg lang wollig verhaal om te zeggen dat je het ook niet weet.
19-06-2019, 17:46 door Reinder
Door Anoniem:
Door Anoniem: Wil de baas ook nog dat je in je vrije tijd bereikbaar bent?
Ik heb vroeger een werkgever gehad die iedereen een telefoon van 'de zaak' gaf. Mocht je ook prive mee bellen. Klinkt leuk, maar de keerzijde was dat men er daarmee vanuit ging dat je 24/7 bereikbaar was en dat stond nergens. Ik had al snel door dat de telefoon op de zaak laten liggen de handigste oplossing was.

Buiten de uren van je arbeidscontarct kan de baas niet verlangen dat je bereikbaar bent. tenzij er een piketdienst regeling is (met bijbehorende compensatie).
De simpelste optie is om dan je simkaart/toestel uit te zetten als je niet werkt. Dat kan je ook niet gestoord worden door je baas of collega's.

Dit deed ik vroeger al (in het Nokia tijdperk). Zodra ik van het project vertrok, was het prive-tijd en was ik niet meer bereikbaar voor het werk. Toestel stond dan uit. De volgende werkdag was dan weer vroeg genoeg. Dit leverde wat disacussie op in het begin, maar de baas wilde geen piket-dienst regelen en betalen. Dus einde oefening. <knip>


Op zich is wat je zegt volkomen waar en terecht. Het is alleen wel gesproken vanuit het standpunt van iemand die zich weinig zorgen maakt over zijn of haar baan of inkomen. Als je bijvoorbeeld een veelgevraagd IT'er bent, om even een voorbeeld te nemen, met specifieke en hoogwaardige kennis dan ben je veel moeilijker te vervangen en wordt het eerder geaccepteerd als je weet wat je rechten zijn en daar aan vast houdt. De situatie is anders als je in functies zit waar je binnen een halve dag vervangen bent, of als je zonder ervaring begint aan je eerste baan, of als je na lang werkloos te zijn geweest nog in je proeftijd zit bij een nieuwe werkgever. U en ik kunnen ons ook nauwelijks iets voorstellen bij de verhalen die je soms leest over de arbeidsomstandigheden bij die warehouses van Amazon bijvoorbeeld, of de verhalen van vakkenvullers bij de Aldi die niet buiten de pauzes om naar de toilet mogen.
Het arbeidsrecht zou echter voor iedereen gelijk moeten zijn, ongeacht de functie of het opleidingsniveau, maar in de praktijk is het dat niet. Ik denk dus dat het nuttig is als het juridisch duidelijk wordt wat een werkgever kan en mag vragen omtrent dit soort dingen, en wat je als werknemer in redelijkheid zou moeten accepteren.
19-06-2019, 20:07 door Anoniem
Door Reinder: Op zich is wat je zegt volkomen waar en terecht. Het is alleen wel gesproken vanuit het standpunt van iemand die zich weinig zorgen maakt over zijn of haar baan of inkomen.
(andere anoniem) Dat is deels een houdingszaak. Ja natuurlijk, als je je leven opgebouwd hebt (hypotheek, kinderen) op de aanname dat je continue een baan hebt dan moet je die invariant linksom of rechtsom vasthouden. Maar in alle andere gevallen, ook als je denkt in een hoekje te zitten, je eigen (mentale) gezondheid gaat voor.

Die zal wel niet tenondergaan aan een enkele rare eis maar het stapelt wel en als het er teveel zijn dan dan is het tijd om op te hoepelen. Desnoods ga je een tijdje op een ander carrierepad. De standaardoptie binnen een zekere groep systeembeheerders was tuinman. Weinig kans dat je om drie uur 's nachts voor een grasmaainoodgeval uit je bed gebeld gaat worden. Ook al verdien je er minder mee; geld is niet alles.

En de keerzijde van binnen een dag vervangen kunnen worden is net zo goed dat je ook vrij vlot een alternatieve baan op de kop kan tikken. Ook al zul je mischien een tijdje een LOI-cursus moeten volgen voor, weetikhet, beveiliger of accountant ofzo.

Waarmee ik wil zeggen: Laat je niet gekmaken.
19-06-2019, 22:24 door Anoniem
Aan MDM op eigen hardware hoef je niet mee te werken. Als men het wil managen, mag men er ook voor betalen. Het lijkt heel lastig voor een werkgever dat het risico dat een werknemer loopt door het zakelijk gebruik van zijn eigen goederen, plus de aantasting van de persoonlijke levenssfeer, opwegen tegen het voordeel dat de werkgever ermee behaalt. Door het uitgeven van een zakelijk toestel en bijbehorend abonnement is dat goeddeels ondervangen.
20-06-2019, 09:49 door Anoniem
De meeste mensen hebben een eigen smartphone, en dan kun je dat 'duur' argument natuurlijk niet meer gebruiken.

Juridisch een argument zonder enige inhoud. De meeste mensen hebben ook een fiets. Kan je werkgever nu zeggen 'ga een fiets kopen' ?
20-06-2019, 10:37 door Reinder
Door Anoniem: <snip>Waarmee ik wil zeggen: Laat je niet gekmaken.

Ik waardeer je bezorgdheid maar ik kan je gelukkig melden dat ik in het algemeen sprak, niet over mijn situatie specifiek :)
20-06-2019, 11:22 door Anoniem
Tenzij je al een goedbetaalde positie hebt, dan wordt e.e.a. misschien afgeschoven naar de hoogte van je salaris.

Nogal subjectief; nog nooit een werkgever gehad die van mening was dat hij slecht betaalt.
20-06-2019, 13:33 door Anoniem
Door Anoniem:
Tenzij je al een goedbetaalde positie hebt, dan wordt e.e.a. misschien afgeschoven naar de hoogte van je salaris.

Nogal subjectief; nog nooit een werkgever gehad die van mening was dat hij slecht betaalt.

Bereikbaar blijven is over het algemeen niet echt aan de orde bij het lager opgeleide en betaalde personeel. Zodra je in functies terechtkomt waarbij je b.v. storingsdiensten draait, of een management functie hebt, dan ben je wat flexibeler bereikbaar en wordt dit in het algemeen salaristechnisch gecompenseerd. Net als dat na een bepaalde salarisschaal betaalde overuren niet altijd meer vanzelfsprekend zijn, is dit voor de telefoon misschien ook aan de orde.

Ik ga er even vanuit dat dit bedoeld werd hier....
21-06-2019, 09:53 door Anoniem
Net als dat na een bepaalde salarisschaal betaalde overuren niet altijd meer vanzelfsprekend zijn

LOL Laten mensen zich dat echt aanpraten ?
21-06-2019, 11:02 door Anoniem
Dan ook niet klagen over de onvermijdelijke malware die je dan ook zult downloaden (Ja in de app store zit ook malware maar in veel mindere mate)

Wat een wijsneus. Het is helemaal niet onvermijdelijk, als je je hersens een beetje gebruikt.
21-06-2019, 11:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Net als dat na een bepaalde salarisschaal betaalde overuren niet altijd meer vanzelfsprekend zijn

LOL Laten mensen zich dat echt aanpraten ?
Door Anoniem:
Net als dat na een bepaalde salarisschaal betaalde overuren niet altijd meer vanzelfsprekend zijn

LOL Laten mensen zich dat echt aanpraten ?

U is abuis, dat is niet aanpraten. Het kan op een andere wijze geregeld zijn in de arbeidsovereenkomst of CAO, bij ongevraagd overwerk hoeft het sowieso niet altijd, en er zijn andere regelingen mogelijk zoals "tijd voor tijd". Bovendien is het inderdaad in veel hogere functies gebruikelijk dat een bepaalde mate van overwerk "part of the job" is, daar staat dan al een standaard hoger salaris en "management perks" tegenover. Zie bijvoorbeeld hier: https://www.intermediair.nl/arbeidsvoorwaarden/arbeidsovereenkomst/help-ik-moet-structureel-overwerken
21-06-2019, 16:21 door Anoniem
In G Suite zit een mdm die op android toestellen een work profiel aanmaakt, de bedrijfsadmin heeft alleen daar het beheer over met remote wipe e.d
lijkt mij een van de betere opties
26-06-2019, 11:05 door Ghost
Ik werk in onderaannemer op zelfstandige basis voor 1 bedrijf dit al vele jaren lang.
Vele collega's gebruiken dit al en beseffen het niet denken we.
Sinds kort wil mijn werkgever dit ook, maar aangezien ik een iPhone heb en scan2go app niet accepteert word willen ze mij een gsm bezorgen van het bedrijf, de kosten ervan hebben ze mij nog niet vermeld.
Nu als het alleen maar was om je bons te scannen oké dan, maar nu willen ze ook dat mijn vrouw hare IPhone op zij legt.
Dus 2 gsm's van het bedrijf waar we de kosten ervan nog niet van kennen, we hebben dit geweigerd.

De vraag waarom 2 gsm voor 1 bon?

Scan2go is niet de app die in app-store staat, maar een eigen ontwikkeld app van het bedrijf.
Laat me even zeggen wat dit app juist doet
Scan2Go

Locatie
approximate location (network-based)
precise location (GPS and network-based)
Telefoon
read phone status and identity
Foto's/media/bestanden
read the contents of your USB storage
modify or delete the contents of your USB storage
Opslag
read the contents of your USB storage
modify or delete the contents of your USB storage
Camera
take pictures and videos
Informatie over wifi-verbinding
view Wi-Fi connections
Informatie over apparaat-ID en gesprek
read phone status and identity
Overig
view network connections
read battery statistics
connect and disconnect from Wi-Fi
disable your screen lock
control flashlight
full network access
prevent device from sleeping
Google Play license check

Dus volgens mij moet men toch goed opletten met wat je verplicht word.
Want dit tool is ook niet oké, en neemt heel je privacy af.
Volgens mij mag dit niet, indien ik deze tekst apart had moeten zetten zeg het me dan, want het is de eerste maal dat ik dit doe, ook al leest ik steeds alles van dit forum.
Ik vond dat er een vergelijking was met de eerste vraag.
08-11-2019, 16:07 door Anoniem
Op mijn werk wordt er verwacht dat ik in 4 groepapps (whatsapp) ga en daar krijg je ook media op binnen. Ik gaf aan dat ik dat onnodig vond en kreeg als reactie van een andere medewerker dat hun er ook met hun privetel in zitten, dus met andere worden 'je moet'.. We hebben geen cao en in het contract staat er ook niks over vermeld. Wat zijn mijn rechten?
09-07-2020, 14:01 door Anoniem
Door Anoniem: Op mijn werk wordt er verwacht dat ik in 4 groepapps (whatsapp) ga en daar krijg je ook media op binnen. Ik gaf aan dat ik dat onnodig vond en kreeg als reactie van een andere medewerker dat hun er ook met hun privetel in zitten, dus met andere worden 'je moet'.. We hebben geen cao en in het contract staat er ook niks over vermeld. Wat zijn mijn rechten?

Ik ben geen advocaat of jurist, maar lijkt me vrij duidelijk; als dit 'verplicht' is, moet de werkgever ook de middelen geven om dit mogelijk te maken, dus telefoon + sim kaart (je kan je whatsapp niet installeren zonder sim volgens mij? geen idee heb geen whats app :)

Dat iedereen dit 'doet' is leuk, maar dat betekent niet dat het moet. Moet niet gekker worden. Jouw spullen zijn van jouw, en de werkgever kan hier nix over zeggen. Als het 'bring your own device' policy heerst, dan zal daar iets van een vergoeding voor moeten zijn verwacht ik. Anders is het lekker makkelijk 'breng je eigen spullen maar, dat scheelt ons geld, klinkt leuk voor de werkgever, maar dat gaat natuurlijk niet op :)
02-05-2021, 11:05 door Anoniem
Hallo, ik ben nieuw hier en heb een vraag maar weet niet of ik hier goed zit.
Ik ben digibeet en heb een mobiel door mijn strot geduwd gekregen voor een app van het werk (die ik in 1.5 jaar nooit gebruikt heb) de telefoon gebruik ik alleen om onderling te bellen met collega's tijdens het transport van wagons ( 1x in de 3 weken) om af te spreken wie welke kar waarheen brengt (zonder app)
Nu moest ik vrijdag dat ding afstaan aan een nieuwe collega om de app te gebruiken maar IK heb getekend voor ontvangst van de foon en dan ben IK aansprakelijk voor als er iets met dat ding gebeurt en ik wil dat ding eigenlijk helemaal niet terug hebben.
Kan ik een telefoon weigeren samen met het weigeren van de app op mijn privé toestel?
Ik heb gezien dat de planning zit te kijken waar collegas zijn ook als ze geen dienst hebben, ik wil dat niet en wil van dat ding af.
Wie o wie heeft raad?

Ik hoor het graag.

Groeten E.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.