image

Banken positief over gezamenlijk monitoren van transacties boven de 100 euro

dinsdag 13 december 2022, 16:06 door Redactie, 44 reacties

De Nederlandse banken zijn positief over plannen van het kabinet om alle particuliere transacties boven de 100 euro gezamenlijk te monitoren en vinden dat dit bedrag niet moet worden verhoogd. Iets waar in de Tweede Kamer stemmen voor opgaan.

De monitoring van transacties is onderdeel van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen. Dit voorstel verbiedt contante betalingen voor goederen vanaf drieduizend euro en laat banken gezamenlijk alle banktransacties van alle Nederlandse rekeninghouders monitoren. Eind oktober stuurde minister Kaag van Financiën mede namens minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid het wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.

De gezamenlijke monitoring van transacties moet gaan gelden voor alle particuliere transacties boven de 100 euro en voor alle zakelijke transacties, ongeacht bedrag. Volgens SP-Kamerlid Alkaya schieten banken en overheid om zwart geld uit het betalingsverkeer te weren door naar massasurveillance. "Proportioneel? Wat mij betreft niet", zo laat hij op Twitter weten.

Ook GroenLinks-Kamerlid Van der Lee vindt dat de aanpak doorschiet. "Het centraal bijhouden van zo'n beetje alle transacties van alle mensen gaat erg ver. Ik vind dat het kabinet dit niet duidelijk weet te rechtvaardigen", zo laat hij tegenover de NOS weten. Binnen de Tweede Kamer zijn onder andere vragen over de drempelgrens van 100 euro. "Alsof iemand even zijn vinger in de lucht heeft gestoken, o ja het moet 100 euro zijn", zegt ChristenUnie-Kamerlid Grinwis.

De banken kunnen zich vinden in de grens van 100 euro en claimen dat als dit bedrag wordt verhoogd, het risico bestaat dat banken 'belangrijke signalen' die kunnen duiden op witwassen, missen. "Criminelen knippen grotere bedragen op om de herkomst van het geld te verhullen. Voor kleinere bedragen worden vaak kwetsbare jongeren en ouderen uitgebuit als zogenoemde geldezels", aldus de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De NVB geeft echter geen cijfers wat "vaak" precies inhoudt en waarom 100 euro als drempelbedrag moet worden gebruikt.

Eerder waarschuwde de Autoriteit Persoonsgegevens dat het wetsvoorstel de deur opent naar ongekende massasurveillance door banken. Stichting Privacy First stelt dat er sprake is van een bancair sleepnet en de Raad van State sprak eerder van een vergaande inbreuk op de grondrechten van burgers.

Reacties (44)
13-12-2022, 16:29 door Anoniem
En hebben ze er zelf last van? Nee, want politici staat op een "Politically Exposed Persons" lijst en daar gelden andere regels voor. Het achterlijke doorschieten in zaken verbieden is tot volkssport verheven, met een zeer kwalijke drijvende kracht vanuit politiek Den Haag. Het in de gaten houden van klanten kost toch allemaal zoveel geld dat van die miljardenwinsten af gaat? Nee, dan leggen we een grens op 100 euro, dan wordt het werk allemaal vast veel minder. Waarom leggen we de grens niet op 10 euro? Dan wordt er vast nóg veel minder witgewassen.
13-12-2022, 16:32 door Anoniem
HAHAHAHAHA... Ow, het is serieus... Ik dacht effe dat iemand een kerstgrap uithaalde,...

Tja, als je voor 101 euro terrorisme kunt financieren, WTF doe ik dan met inmiddels 1700 euro aan huur? Heel Al Qaida afhuren?

Enne, als nu criminelen, bijvoorbeeld een autohandelaar (als die al uberhaupt nog banken gebruiken) nu 10.000 transacties doet van 99 euro, dan is alles hunkydory? Maar de opa van 78 die 101 euro pint voor de bridgeclub, DIE is een drugdealende terrorist?

Zijn die russen met hun geluidsgolven ook de nederlandse politici aan het beinvloeden want iemand zonder NAH kan dit niet verzinnen.

Overigens, over die vinger opsteken en 100 euro... zo werkt het echter wel. Been there, saw that.
13-12-2022, 17:00 door Anoniem
Misschien dat banken bedongen hebben, dat ze geld kunnen vragen voor iedere melding die ze doen. Het is per slot van rekening een dienst die de overheid afneemt. Banken zien zich al helemaal binnenlopen.

Aangezien politici, en ambtenaren niet kunnen rekenen.(Rutte met z'n 56 miljard naar EU, 9 miljard aan niet gespecificeerd uitgaven van het ministerie van Volksgezondheid, etc ) .... Vinden ze dat waarschijnlijk een uitstekend idee.
13-12-2022, 17:32 door Anoniem
3 biertjes in de HoReCa en een portie bitterballen is 100 euro.

succes..
13-12-2022, 18:14 door Anoniem
De monitoring van transacties is onderdeel van het wetsvoorstel plan van aanpak witwassen. Dit voorstel verbiedt contante betalingen voor goederen vanaf drieduizend euro en laat banken gezamenlijk alle banktransacties van alle Nederlandse rekeninghouders monitoren.

Zeg dan gewoon meteen eerlijk dat je van Nederland een controlestaat wilt maken....
13-12-2022, 18:20 door Anoniem
Nou, dat is dus makkelijk. Bedrag delen door 99 en dus zoveel dagen transacties doen. Dit kun je in 10 min invoeren bij je bank. En dan kun je gewoon nog tig duizend euro overmaken, maar gaat nu wat in meer stapjes en kleinere bedragen..

Ik zal de familie ff inlichten dat ze mij niet meer dan 99 euro per keer moeten overmaken....

Wat een belachelijke regeling.

Of, nog leuker, ff met je familie afspreken dat je elke dat 101 euro naar elkaar overmaakt. Dus letterlijk geld rondpompen. Eens zien hoeveel data dat oplevert... Ik stort 101 euro bij jou, en jij stort 101 euro bij mij. En dat gewoon elke dat weer. Dat stel je 1 keer in, en dan zien wat de banken gaan zeggen...

TheYOSH
13-12-2022, 18:21 door Reinder
<## Nieuwsbericht Template - versie 1.9.84 ##>
<## -- Doorhalen wat niet van toepassing is -- ##>

De/Het [Nederlandse | Europese | Internationale] [Groep | Organisatie | Vereniging | Kabinet | Regering] heeft [Positief | Enthousiast | Instemmend] gereageerd op het plan om de [Bewegingen | Gedragingen | Uitingen | Vrije Keuze | Ontplooing] van burgers over hun [Geld | Meningsuiting | Vrijheid | Verplaatsingen | Rechten | Online gedrag] te [Beperken | Verbieden | Monitoren | Belasten]. Het plan kan rekenen op fikse kritiek van privacy- en burgerrechten-organisaties, oppositiepartijen en experts, maar de [Minister | Europese Commissie] wil het plan toch doorzetten. Ook worden er maatregelen genomen om [Lijst van vrijheden en/of mogelijkheden] te beperken. Volgens de [Minister | Europese Commissie] zijn de maatregelen noodzakelijk in de strijd tegen [Kinderporno | Terrorisme | Witwassen | Fraude].
13-12-2022, 18:27 door Anoniem
Iedereen en alles doorlichten, behalve de bank. Dat zal wel het idee hierachter zijn.

Sam Bankman-Fried weet vast wel hoe je dat moet doen, tenminste met bitcoin vermogens.
Kunnen de systeem-banken nog wat van leren.

Waar blijft het (cyber-)crimineel vermogensplafond?
13-12-2022, 18:29 door Anoniem
Gelukkig bestaat het Kifid en die kun je hier objectief naar laten kijken. Die zullen uiteraard dit plan linea recta afschieten en breeduit aan de media laten weten dat dit nooit gaat gebeuren.
Toch!?
13-12-2022, 18:46 door allestein
Ga ik schoenen kopen, ben ik gelijk in beeld :(
13-12-2022, 18:58 door Anoniem
Maar bankbiljetten van €200 en €500, waar criminelen dol op zijn, laten we gewoon bestaan hoor! Die zouden ze beter eerst eens af kunnen schaffen. Er is bijna geen winkel die ze aanpakt, als particulier heb je er weinig aan.
13-12-2022, 19:07 door Anoniem
Banken zijn commerciële instellingen en grijpen alles aan om meer winst te kunnen maken. Als banken vóór iets zijn moet je na gaan denken en wantrouwig zijn. Als banken van elkaar alle transakties boven de 100 euro kunnen zien en uitwisselen dan is er geen ontkomen meer aan voor mensen dat banken altijd een koopprofiel samen kunnen stellen en heeft het switchen naar een andere bank in Nederland ook geen nut meer. Je profiel verhuist gewoon mee. Vervolgens gaan de banken lobbyen om deze informatie met andere commerciële instellingen te mogen delen (natuurlijk tegen betaling).

Dit soort profielen zijn goud waard en banken weten dat, nu onze volksvertegenwoordigers nog.

STOP DEZE PLANNEN !!!!
13-12-2022, 19:20 door Anoniem
Slecht voor de economie want mensen durven geen geld meer uit te geven. Je bent al verdacht als je honderd euro uitgeeft. De kosten voor een bankrekening zullen ook wel hoger worden want alle transacties moeten worden nagetrokken. Maar, stel ik koop een laptop van 2500 euro, krijg ik dan de politie aan de deur?
13-12-2022, 19:33 door Planeten Paultje
En al die verzamelde (en geanalyseerde) data kan je natuurlijk prima verkopen aan de hoogste bieders die hun waar (al of niet crimineel) daarmee nog gerichter aan de man kunnen brengen. Pure goudmijn.

Kommerz Über Alles!
13-12-2022, 19:41 door Anoniem
Door allestein: Ga ik schoenen kopen, ben ik gelijk in beeld :(

Appart afrekenen lijkt mij hier een oplossing voor. Het is natuurlijk ook een oplossing om op alles te gaan afdingen, ook nieuw spul, naar onder de 100 Euro.

Honderd Euro was ooit veel geld.....ondertussen niet meer.
13-12-2022, 19:46 door Anoniem
Jouw inkopen voor de week in de supermarkt zijn dan al aangemerkt als witwassen en benodigen een nader onderzoek. Ik wens ze veel succes met het nalopen van al die transacties.

....meneertje, u heeft onlangs 104,35 afgerekend bij de Jumbo en kunt u uitleggen wat u allemaal met spullen doet.
13-12-2022, 20:39 door Anoniem
Door allestein: Ga ik schoenen kopen, ben ik gelijk in beeld :(
Dan koop je toch gewoon klompen. Dikke sokken aan en dan heb je altijd warme voeten. 's Zomers gewoon zonder sokken in je klompen. Dan heb je nooit last van zweetvoeten. Klompen kan je wel kopen voor minder dan €50,-
13-12-2022, 21:00 door Anoniem
Natuurlijk vinden de banken het een goed idee. Worden meer in het 'systeem' ingebed en kunnen dan helemaal niet meer onderuit als ze financieel op hun bek gaan.
Vervolgens gaan ze er natuurlijk een riante beloning voor vragen - en krijgen.

Die data... da's een kwestie van (weinig) tijd dat die misbruikt wordt. Het is er DUS dat gebeurt.
Enige hoop is de kamer. Maar de laatste 20 jaar bewijst die elke keer weer dat wie op de kamer vertrouwt, verloren is. Het gaat dus gewoon gebeuren. Chinese maatschappij... En we staan erbij. En vinden het prima.
13-12-2022, 21:07 door Anoniem
Door Anoniem: Gelukkig bestaat het Kifid en die kun je hier objectief naar laten kijken. Die zullen uiteraard dit plan linea recta afschieten en breeduit aan de media laten weten dat dit nooit gaat gebeuren.
Toch!?

Kifid, objectief? Huh?

Het Kifid is door en voor banken en van enige objectiviteit is geen sprake.
13-12-2022, 21:17 door Anoniem
Door Anoniem: Maar bankbiljetten van €200 en €500, waar criminelen dol op zijn, laten we gewoon bestaan hoor! Die zouden ze beter eerst eens af kunnen schaffen. Er is bijna geen winkel die ze aanpakt, als particulier heb je er weinig aan.
Het biljet van 500 euro is al afgeschaft! Dat wil zeggen, er worden geen nieuwe meer van in omloop gebracht, ze blijven
nog wel geldig. Maar als er steeds meer van verdwijnen in van die pakketjes met een elastiekje erom waarmee de
criminelen rondlopen dan houdt het een keer op.
13-12-2022, 22:50 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gelukkig bestaat het Kifid en die kun je hier objectief naar laten kijken. Die zullen uiteraard dit plan linea recta afschieten en breeduit aan de media laten weten dat dit nooit gaat gebeuren.
Toch!?

Kifid, objectief? Huh?

Het Kifid is door en voor banken en van enige objectiviteit is geen sprake.

Is dat wel een eerlijk voorstelling van zaken? Want als je alles bekijkt wat het Kifid deed in 1 jaar dan lees je dit:
Kifid heeft in 2020 in totaal 3.223 klachten van consumenten gericht tegen hun financiële dienstverlener inhoudelijk behandeld. Bijna de helft, 1.481 klachten, is opgelost met inzet van bemiddeling of schikking. In 1.175 klachten is een uitspraak gedaan. In bijna 200 klachtzaken is de consument deels of geheel in het gelijk gesteld; in bijna 900 klachtzaken was de klacht van de consument ongegrond.
Dus het grote-boze-wolf verhaal dat het Kifid alleen maar aan de zijde van de banken staat, is dus regelrechte onzin.
14-12-2022, 00:17 door Briolet
Door Anoniem: … Maar, stel ik koop een laptop van 2500 euro, krijg ik dan de politie aan de deur?

Volgens mij gaat het niet om dit soort kleine bedragen. Het gaat meer om overboekingen van tonnen of miljoenen. Die kun je in stukken knippen tot kleine bedragen. Het idee achter dit voorstel is dat die miljoenen stuk knippen in bedragen onder de 100 euro ook heel lastig wordt voor criminelen omdat ze dan wel heel veel geldezels nodig hebben om de overboekingen uit het zicht te houden.

(Dit betekent niet dat ik het er mee eens ben, maar ik snap die lage drempel wel)
14-12-2022, 06:47 door Anoniem
Door Anoniem: 3 biertjes in de HoReCa en een portie bitterballen is 100 euro.

succes..

Precies ja, ik denk dat ze even vergeten zijn dat mede door toedoen van dit zelfde clubje je werkelijk niets meer kunt kopen voor 100 euro.

Over 2 jaar komt er een rapport waaruit blijkt dat het
A: Waanzinnig duur blijkt te zijn om dit allemaal te registeren en te monitoren.
B: Helemaal niet effectief blijkt te zijn.
C: Onveilig, dat er data overal en nergens terecht is gekomen en dat het qua security een mega puinhoop is.

Daar gaan ze dan een beetje dom over kletsen in Den Haag, vervolgens veranderd er niets behalve dat er nog meer geld heen moet want dat is blijkbaar altijd de oplossing.

Het maakt me boos ook al weet ik dat het totaal geen zin meer heeft.
Die bureaucraten zitten daar massaal mijn belastingcenten over de balk te smijten voor dingen die niemand in NL wil op een handjevol idioten na.

"Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."
14-12-2022, 08:30 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: … Maar, stel ik koop een laptop van 2500 euro, krijg ik dan de politie aan de deur?

Volgens mij gaat het niet om dit soort kleine bedragen. Het gaat meer om overboekingen van tonnen of miljoenen. Die kun je in stukken knippen tot kleine bedragen. Het idee achter dit voorstel is dat die miljoenen stuk knippen in bedragen onder de 100 euro ook heel lastig wordt voor criminelen omdat ze dan wel heel veel geldezels nodig hebben om de overboekingen uit het zicht te houden.

(Dit betekent niet dat ik het er mee eens ben, maar ik snap die lage drempel wel)

Dit lijkt mij een betere uitleg van het plan maar dan worden wij wel door de media een beetje op het verkeerde been gezet.
14-12-2022, 08:37 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gelukkig bestaat het Kifid en die kun je hier objectief naar laten kijken. Die zullen uiteraard dit plan linea recta afschieten en breeduit aan de media laten weten dat dit nooit gaat gebeuren.
Toch!?

Kifid, objectief? Huh?

Het Kifid is door en voor banken en van enige objectiviteit is geen sprake.

Is dat wel een eerlijk voorstelling van zaken? Want als je alles bekijkt wat het Kifid deed in 1 jaar dan lees je dit:
Kifid heeft in 2020 in totaal 3.223 klachten van consumenten gericht tegen hun financiële dienstverlener inhoudelijk behandeld. Bijna de helft, 1.481 klachten, is opgelost met inzet van bemiddeling of schikking. In 1.175 klachten is een uitspraak gedaan. In bijna 200 klachtzaken is de consument deels of geheel in het gelijk gesteld; in bijna 900 klachtzaken was de klacht van de consument ongegrond.
Dus het grote-boze-wolf verhaal dat het Kifid alleen maar aan de zijde van de banken staat, is dus regelrechte onzin.
Als het Kifid 100 % aan de kant van de banken staat dan valt het op als ze een enkele keer in het voordeel van de consument beslissen dan hebben ze plausible deniability en kunnen ze zeggen dat ze onpartijdig zijn terwijl dit in de praktijk niet zo is.
14-12-2022, 08:40 door majortom
Door Anoniem: Nou, dat is dus makkelijk. Bedrag delen door 99 en dus zoveel dagen transacties doen. Dit kun je in 10 min invoeren bij je bank. En dan kun je gewoon nog tig duizend euro overmaken, maar gaat nu wat in meer stapjes en kleinere bedragen..

Ik zal de familie ff inlichten dat ze mij niet meer dan 99 euro per keer moeten overmaken....

Wat een belachelijke regeling.

Of, nog leuker, ff met je familie afspreken dat je elke dat 101 euro naar elkaar overmaakt. Dus letterlijk geld rondpompen. Eens zien hoeveel data dat oplevert... Ik stort 101 euro bij jou, en jij stort 101 euro bij mij. En dat gewoon elke dat weer. Dat stel je 1 keer in, en dan zien wat de banken gaan zeggen...

TheYOSH
Deze gedachte had ik ook meteen. Ik heb zelf wel een aantal rekeningen, om inderdaad dan maar automatische overboekingen > 100 via een 4-tal rekeningen te doen als een soort van "BTW-caroussel".

Alternatief is om gewoon naar een bank in het buitenland te switchen.
14-12-2022, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem: Of, nog leuker, ff met je familie afspreken dat je elke dat 101 euro naar elkaar overmaakt. Dus letterlijk geld rondpompen. Eens zien hoeveel data dat oplevert... Ik stort 101 euro bij jou, en jij stort 101 euro bij mij. En dat gewoon elke dat weer. Dat stel je 1 keer in, en dan zien wat de banken gaan zeggen...

TheYOSH

Zou dit ook gelden als je geld van en naar je spaarrekeing verschuift.
Dan kun je dat helemaal zelf regelen.
En misschien, als het teveel (onschuidge en nutteloze) ruis oplevert, wordt je dan wel uitgesloten van de monitoring. :-)

En ze kunnen je (nog) niet verbieden om dagelijks 100 keer 100,01 euro (of 200 euro) te verplaatsen.
Toch?

Het wordt tijd dat de werkgever het loonzakje weer invoert.
Gewoon elke week of maand contant geld in je handen krijgen, buiten enige monitoring van banken of overheid om.

Een alternatief voorstel:
Laat de jongetjes en meisjes ambtenaren, bankpersoneel en politci die dit willen invoeren, zelf eerst een jaar of 4 proefdraaien.
Daarna evalueren we het als samenleving. Als we dan met zijn allen (18 miljoen mensen) akkoord zijn, dan wordt het pas breed ingevoerd.
Iets wat ook voor de digidrang van de overheid zou mogen gelden.

Trouwens:
Welke witwas-maatregelen voert dit kabinet eigenlijk in, om criminaliteit van banken en politici hard aan te pakken?
Zoek de corruptie op waar ze zit, niet bij de meer dan 17 miljoen onschuldige burgers.
14-12-2022, 10:23 door Anoniem
welkom in onze democratie leventje. ik zou graag willen weten hoeveel banken eigen zelf hebben


dat informatie mag niet worden vrij gegeven. banken bezeten enkel virtual geld. nu willen ze ook weten waarom je meer 100 euro gaat opnemen .


Laten mets alle eisen aan de banken laat zien hoeveel geld jullie zelf hebben
14-12-2022, 10:39 door Anoniem
/en de Raad van State sprak eerder van een vergaande inbreuk op de grondrechten van burgers.
Als ieder in de regering een eed heeft gezworen zich aan de grondwet te houden, hoe is dit er dan doorheen gekomen?
Als 'zij' zich niet aan deze grondrechten hoeven te houden, waarom zou ik me dan aan hun opgelegde wettelijke regels moeten committeren, tieft 's een endstraal op, vuile hypocrisie.
Net als Rutte alles bij elkaar liegt, verzint en/of vergeet, hebben hooggeplaatste ambtenaren daardoor ook geen moeite meer om meineed te plegen tijdens de parlementaire enquete toeslagenaffaire. Voorbeeld doet volgen.
Macht corrumpeert, werkt verslavend en de macht die je eenmaal eigen hebt gemaakt doe je geen vrijwillige afstand meer van, toch Rutte (en andere (al dan niet) psychopatische/sociopatische directeur'tjes die het -'zogenaamd'- hebben 'gemaakt' in deze kapatalistiche, geld-gedreven samenleving?
Nogmaals, 'Voorbeeld doet volgen', nu al doorgesijpeld naar ambtenaren en al snel kan je een dikke middelvinger verwachten van de NL'se burgers.
14-12-2022, 11:03 door Anoniem
Door Anoniem: 3 biertjes in de HoReCa en een portie bitterballen is 100 euro.

succes..

Dat geeft ze dus het recht om te checken wat je allemaal uitspookt. De beste aanval tegen dit is om alleen de bank te gebruiken voor vaste lasten en de rest eraf te pinnen.
14-12-2022, 11:09 door Anoniem
Door majortom: Alternatief is om gewoon naar een bank in het buitenland te switchen.

Ik ben inmiddels ook al aan het kijken voor een alternatief, maar ik denk dat ik toch maar meer gebruik van contant ga gebruiken weer gezien hun obsessie op controle. Het wordt steeds erger in dit land.
14-12-2022, 11:20 door Anoniem
Heb het al vaker gezegd ...het wordt een politie staat ...willen en weten bijna alles al van je ..als je alleen al boodschappen haalt ben je al meer kwijt ...volgens mij vervelen ze zich en lopen tegenwoordig allemaal met molentjes ....idioten zijn het .

we gaan China achterna .
14-12-2022, 12:49 door Bitje-scheef
Volgens mij moeten we een land besturen ipv ruim aandacht te hebben voor onzinnige zaken. Dat betekent ook handhaven. NL is kampioen wetjes maken en vervolgens geen capaciteit voor handhaven te faciliteren. Tegenwoordig laten we dat maar over aan banken en accountantskantoren.
14-12-2022, 13:46 door Anoniem
Maar wat moet de frietbakker dan? Als tie al een bankrekening heeft. Waar stort ie z'n flapjes.

Of staat het verdwijnen van de gehele middenstand al op de rol?
14-12-2022, 14:56 door Anoniem
Here we go again

1 de volledig digitale euro zal er komen goedschiks of kwaadschiks.

2 Contant geld wordt langzaam uit gefaseerd.

3 Op het moment dat contant geld volledig is afgeschaft is het voorbij met je vrijheid en ben je volledig afhankelijk van de goede wil van de overheid

4 transacties boven de 100 euro monitoren zal teruggebracht worden naar transacties boven de 10 euro in verband met veiligheid.

5 Er zal een social credit systeem komen teveel minpunten betekend dat je wordt beperkt in waar jij jouw geld aan mag uitgeven en hoever jij mag reizen.

6 Normale sloten voor huizen zullen vervangen worden door elektronische sloten als je je huur/hypotheek niet betaald dat wordt op afstand je de toegang tot je huis ontzegt.

Volledige digitalisering maakt het gemakkelijk om je te dwingen te doen wat ze willen
14-12-2022, 23:49 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Gelukkig bestaat het Kifid en die kun je hier objectief naar laten kijken. Die zullen uiteraard dit plan linea recta afschieten en breeduit aan de media laten weten dat dit nooit gaat gebeuren.
Toch!?

Kifid, objectief? Huh?

Het Kifid is door en voor banken en van enige objectiviteit is geen sprake.

Is dat wel een eerlijk voorstelling van zaken? Want als je alles bekijkt wat het Kifid deed in 1 jaar dan lees je dit:
Kifid heeft in 2020 in totaal 3.223 klachten van consumenten gericht tegen hun financiële dienstverlener inhoudelijk behandeld. Bijna de helft, 1.481 klachten, is opgelost met inzet van bemiddeling of schikking. In 1.175 klachten is een uitspraak gedaan. In bijna 200 klachtzaken is de consument deels of geheel in het gelijk gesteld; in bijna 900 klachtzaken was de klacht van de consument ongegrond.
Dus het grote-boze-wolf verhaal dat het Kifid alleen maar aan de zijde van de banken staat, is dus regelrechte onzin.
Als het Kifid 100 % aan de kant van de banken staat dan valt het op als ze een enkele keer in het voordeel van de consument beslissen dan hebben ze plausible deniability en kunnen ze zeggen dat ze onpartijdig zijn terwijl dit in de praktijk niet zo is.
Of de banken hebben mensen in dienst die veel verstand hebben van de relevante regels en die dus redelijk kunnen inschatten hoe de KIFID een bepaalde zaak zal beoordelen. En als die mensen inschatten dat de kans groot is dat de bank zal verliezen gaan ze er geen tijd/geld aan verspillen tenzij ze een principe uitspraak willen krijgen.
15-12-2022, 10:27 door Anoniem
Door Briolet:
Door Anoniem: … Maar, stel ik koop een laptop van 2500 euro, krijg ik dan de politie aan de deur?

Volgens mij gaat het niet om dit soort kleine bedragen. Het gaat meer om overboekingen van tonnen of miljoenen. Die kun je in stukken knippen tot kleine bedragen. Het idee achter dit voorstel is dat die miljoenen stuk knippen in bedragen onder de 100 euro ook heel lastig wordt voor criminelen omdat ze dan wel heel veel geldezels nodig hebben om de overboekingen uit het zicht te houden.
[Andere anoniem] Hele plausibele redenering, alleen is een drempel van €100 dan wel aan de irrealistisch lage kant, zoals je zelf al suggereert door €2500 een klein (opgeknipt) bedrag te noemen - waarmee ik het eens ben. Een drempel van €10.000 lijkt me realistischer (10 geldezels nodig om een ton op te knippen).
Ik heb geen idee hoeveel mensen in Nederland als geldezel fungeren en hoe lang ze hun rekening ter beschikking kunnen stellen voordat het ergens begint op te vallen. Of hoeveel mensen dit incidenteel doen.
15-12-2022, 12:26 door Anoniem
Wat nog het meest stuitend is dat 'monitoren' niet verder omschreven is. Het is zeker in deze tijd, waar algoritmes eenvoudig verkeerde aannames kunnen maken met grote persoonlijke consequenties (zie toeslagen affaire), van groot belang om duidelijk te formuleren waarop er geclassificeerd gaat worden.
15-12-2022, 13:50 door Anoniem
En hebben ze er zelf last van? Nee, want politici staat op een "Politically Exposed Persons" lijst en daar gelden andere regels voor.
Welliswaar correct, maarre... een PEP list is nou niet bepaald een whitelist.
19-12-2022, 14:21 door packetguy - Bijgewerkt: 19-12-2022, 14:58
Ik heb zojuist een buitenlandse rekening geopend.
Tijd om al mijn geldzaken buiten nederland te regelen.
19-12-2022, 17:22 door Anoniem
Doorschieten naar massasurveillance?
Dit ís pure naar massasurveillance!

Onderweg naar totale controle...
26-12-2022, 09:44 door Anoniem
Tja, we worden rijp gemaakt voor de komende CBDC... Vreemd eigenlijk dat dit voor bijna alle westelijke landen wordt ingevoerd; Ik vermoed dat het is verordonneerd door het WEF, vanwege de great reset agenda. Onder het mom van de planeet redden van opwarming, worden we langzamerhand in een soort DDR/CCP regiem gerommeld, en onze overheid doet er van harte aan mee
24-01-2023, 18:47 door Anoniem
Ik vind wel dat de drempelwaarde van €100 elk jaar met de inflatie moet worden aangepast anders wordt het jaar op jaar een steeds meer transacties registrerend stelsel omdat iets het jaar daarop wel net boven de €100 uitkomt. En nee, als het zogenaamd dan niet meteen als verdacht wordt bestempeld dan moet de drempelwaarde ook anders worden gekozen.
01-02-2023, 11:17 door Anoniem
Door Anoniem: Maar bankbiljetten van €200 en €500, waar criminelen dol op zijn, laten we gewoon bestaan hoor! Die zouden ze beter eerst eens af kunnen schaffen. Er is bijna geen winkel die ze aanpakt, als particulier heb je er weinig aan.


die worden al heel lang niet meer uitgegeven .. dat JIj dat niet weet??
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.