Banken moeten slachtoffers van bankspoofing vergoeden, zo vindt de Consumentenbond. Bij bankspoofing worden slachtoffers door fraudeurs gebeld die zich voordoen als een medewerker van de bank. Daarbij wordt het telefoonnummer van de bank gespooft. Het slachtoffer krijgt in de display van zijn telefoon het echte nummer van de bank te zien, ook al bellen de oplichters vanaf een ander nummer.
Vervolgens komt de oplichter met een verhaal dat criminelen geld van de rekening proberen te stelen en het nodig is om het geld naar een 'kluisrekening' over te maken. Het gaat hier echter om de rekening van een katvanger. Vaak worden slachtoffers niet door hun bank vergoed omdat ze de transactie zelf uitvoeren. Dit is 'pure nonsens', zo stelt Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond. "Deze criminelen leiden consumenten heel geraffineerd om de tuin. Die denken écht met hun bank te maken te hebben. Je kunt hen dat niet kwalijk nemen. De bank heeft een zorgplicht en moet compenseren."
De Consumentenbond wil dan ook dat banken hun voorwaarden aanpassen als het gaat om het vergoeden van slachtoffers. De afgelopen maanden ging de bond met verschillende banken hierover in gesprek, maar zonder resultaat. Onlangs stelde de SP nog Kamervragen over een vergoeding voor slachtoffers van telefoonspoofing en diende een motie in waarin de regering werd opgeroepen om met banken in gesprek te gaan om hun klanten beter tegen spoofing te beschermen.
De Consumentenbond hoopt dat banken onder druk van de politiek hun beleid zullen aanpassen. Nu weten slachtoffers niet waar zij aan toe zijn. Sommige banken vergoeden de schaden niet, anderen weer wel uit coulance. "Op coulance kunnen consumenten niet bouwen. Wij vinden dat banken in hun voorwaarden moeten zetten dat zij altijd compenseren, tenzij de klant echt nadrukkelijk iets te verwijten valt. Zo zijn consumenten ook bij toekomstige fraudetrucs beschermd", besluit Molenaar.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Security Officer
36 - 40 uur
Als Security Officer zorg je dat het infrastructuur platform, de -broncode en de VECOZO werkplek van VECOZO zo min mogelijk kwetsbaarheden kennen. Dit doe je door kwetsbaarheden inzichtelijk te maken en op te lossen. Zo speel jij een cruciale rol in de beveiliging van al onze gegevens en bedrijfsmiddelen.
Juridische vraag: Als mijn werkgever van mij verlangt om aan te geven of ik Corona heb, dan wel mij heb laten testen of mij ...
Certified Secure LIVE Online
Certified Secure is LIVE. Cross Site Scripting vinden en voorkomen? Met z'n allen een volledige kubernetes cluster compromitteren? Of gewoon voorkomen dat een collega op een phishing mail klikt? Ontwikkel ook terwijl je thuiswerkt je Hacker Mindset!
Zoals altijd zijn ook onze LIVE trainingen hands-on en met persoonlijke begeleiding van ervaren Certified Secure instructeurs. Direct vanuit je browser en dus zonder nasty extra software!
Neem contact met ons op voor de mogelijkheden voor jouw team.
Het risico van een supply-chain-aanval, waarbij aanvallers via software of systemen van een derde partij bij organisaties weten ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.